Fotó

 

Praktica VLC 2Egy Praktica VLC 2 készítette rólam és később a legtöbb születésnapi tortámról az első képeket. Édesapám akkoriban ugyanannyira szeretett fényképezni, mint amennyire mostanában én. A különbség annyi, hogy az ő képeinek megtekintéséhez akkoriban akár heteket is várni kellett, az enyémekhez a mai világban már elég csak egy gombot megnyomni. Sosem szerettem, ha fényképeznek, ezért az évek múlásával inkább én fogtam a kezembe a családi gépeket és készítettem el életem első fotóit.

Canon PowerShot A60Az első képeim a Praktica gép után egy Canon PowerShot A60-assal készültek. Tökéletes egy kezdő számára. Lehetőséget ad a témára figyelésre, ugyanis a gépen nem sok beállítási lehetőség van. De nem is erre találták ki, hanem a gyors, egyszerű fényképezésre.

Egy baráti kirándulás alkalmával fertőződtem meg teljesen a fotózástól. Egy Canon A70-es, egy S1 IS és egy EOS 300D tesztelése után döntöttem el, hogy nekem is kell egy saját fényképezőgép, amin már állítani is lehet dolgokat. 2005-ben egy Konica Minolta A200-as mellett döntöttem végül. Egy tükörreflexes gépet még korainak tartottam, de egy ilyen átmenet (bridge) gép tökéletesen megfelelt a továbblépéshez egy kompakt után. Konica Minolta A200 A Minoltát nagyon megkedveltem. Könnyen hordozható, tucatnyi beállítási lehetőséggel rendelkező fényképezőgép. A kihajtható, forgatható, de nem túl nagy kijelzője nagyon jól használható. Egyedüli kis keresztmetszetet a gép keresője jelentette számomra. Érdekes módon a jó kijelző ellenére szívesebben használtam a keresőt, talán a régi megszokások miatt. Egy jó vételi ajánlatot megfontolva végül túladtam, a rövid idő alatt is hozzámnőtt gépen és egy tükörreflexesre váltottam.

Olympus E-3302006 végén egy Olympus E-330 boldog tulajdonosává váltam. Ahogy az előző gép előtt is, most még jobban utánanéztem a lehetőségeknek. Fórumokat bújva nézegettem a különböző márkák géptípusait, míg végül a 4/3 szabvány mellett döntöttem. A Zuiko objektívek csodálatos rajzai, a gyönyörű színek és jó ár/érték arány miatt döntöttem az Olympus mellett. Az akkoriban még ritkaságnak számító élőkép funkcióval is rendelkező fényképezőgép ideális a makrófotózáshoz is. A jó minőségű 40-150 mm-es alap teleobjektív mellé, a jobb minőségű 14-54 mm-es nagylátószögű lencsét választottam. Majd később egy 50 mm-es makróobjektívvel bővítettem a készletem. A lencsék átfogását kisfilmes értéken a 4/3 szabvány miatt kétszeres szorzóval kapjuk meg.

Az eddig saját kedvtelésből való fotózás közben, 2008 végén ért az a megtiszteltetés, hogy az I. Kecskeméti Süteménysütő Versenyt összefoglaló Kecskeméti Lapok Kiadó nyomtatásában megjelent Hírös városi sütemények című könyvbe beválogattak a fotóim közül jó néhányat.

Olympus E-3A tájfotózás és a nagylátószög szeretete miatt, mintha csak nekem találta volna ki a márka a 2009-es akcióját, amiben a legprofibb Olympus E-3-as fényképezőgépük mellé egy 9-18 mm-es ultra-nagylátószögű objektívet is lehetett választani ajándékba. A technikai és fotós ismereteim még közel sem érik el egy ilyen gép színvonalát, de igyekszem folyamatosan tanulni, hogy ki tudjam használni ennek a fényképezőgépnek az igazi tudását.

Egy régebbi blogomon már tettem közzé elfogadhatónak értékelt képeim közül pár darabot. 2009-től pedig önálló fotóblogot indítottam jobbnak érzett képeim publikálására.