Honlapkészítés

 

A középiskola befejezéséhez közeledve minden tanuló fejében megfordul, hogy ha szeretne továbbtanulni vajon milyen vonalon induljon tovább. Általában ilyenkor az addigi kedvenc tantárgyak, illetve a szülői, rokoni útbaigazítások meghatározók a döntésben. Nem volt ez másképp nálam sem. Édesanyám tanácsa, a matematika és informatika szeretete vitt tovább az érettségi utáni éveken.

Az egyetem elvégzése után egy webfejlesztő céghez kerülve 2003 óta dolgozom sitebuilderként. A gyorsan telő évek alatt a HTML, CSS világát megkedveltem, hobbimmá vált. Próbálom ismereteim frissen tartani, felkutatni a legújabb megoldásokat a honlapkészítés területén. Szeretem az egyszerű, informatív, könnyen kezelhető weboldalakat. Munkám során törekszem a szabványok betartására, próbálok figyelni a szemantikusságra és a megfelelő keresőoptimalizálásra (SEO).

WordPressA saját kedvtelésből készített oldalaim tervezgetése közben találtam rá a WordPress blogmotorra, amit nagyon megkedveltem. A blogolásra tervezett ingyenes szoftver sokkal több lehetőséggel bír egyszerű bejegyzések létrehozásánál és közzétetélnél a weben. Ha a WordPress nem is hívható a rengeteg kiegészítőjével és több száz különböző sablonjával igazi tartalomkezelő rendszernek (CMS), de kellő munkával szinte mindenfajta honlap megvalósítható a használatával.

Az első saját honlapom 2006 végén ezért WordPress alapokon indult útjának. Egy egyszerű kis blog volt, főként a sakkal foglalkozott, illetve fotóimat tettem rajta közzé.

Paprika Stores weboldalMások számára készített statikus bemutatkozó oldalak után az első dinamikus honlapom kedves barátom kérésére született. A dublini magyar bolt honlap fejlesztése, a Paprika Stores 2007 áprilisára készült el. A weboldal nagyon jó lehetőség volt számomra a PHP-val való közelebbi megismerkedésre. Az oldalon működő egyszerű webshop fejlesztése, illetve ennek karbantartására írt adminisztrációs felület jó kihívásokat nyújtott.

2008-ban jött az ötlet egy önálló sakkoldal, illetve sakkfórum létrehozásáról. Jó lehetőség volt ez külön tárhelybérlésre, így már mindenfajta kötöttség nélkül tudom a weboldalaim karbantartani. 2008 őszére készült el a WordPress alapokon futó Sakksziget, és szintén ekkor indult SMF alapokon a Sakksziget sakkfórum. A Sakksziget jó lehetőség a blogmotorban levő lehetőségek kiaknázására, például az oldal megfelelő keresőoptimalizálására.

2008 végén indult el a saját weboldalam subu.hu domain alatt. Először csak egy egyoldalas bemutatkozó oldalt gondoltam linkekkel a saját oldalaimra, de a későbbiekben terveztem egy ilyen oldal elindítását, amin a fő érdeklődési területek megtalálhatók rendezett formában. Először a fotózással kapcsolatos aldomaint indítottam el. Az első blogomon indított képpublikálásomat itt folytatom. A zene fontos helyet foglal el az életemben. Nemrégiben készült el a kedvenc együttesemről szóló magyar oldalam. A régebbi blogomon tulajdonképpen minden témának volt helye. Ezentúl az olyan területek, amelyek nem tartoznak a főbb csoportok alá ezen oldal blogján jelennek majd meg.

2012 végén készült el egy ismerősöm új vállalkozásának honlapja a borfolyo.hu. A borokat áruló honlapra egy webshopot kellett kitalálnom, amit végül a WordPress E-commerce pluginjával oldottam meg. A megrendelő kérésére elég sok helyen kellett belenyúlnom a kódba, ami nem volt könnyű, eléggé macerás az ilyen kész pluginek átírása.