Sakk

 

Még édesapámtól tanultam meg a királyi játék szabályait, később barátaimmal játszottunk háziversenyeket. Egy szegedi szimultánon sikerült játszanom Lékó Péterrel és talán ez adta meg az utolsó lökést ahhoz, hogy kicsit komolyabban is foglalkozzam a sakkal. A játék mellett nagyon szeretek elolvasni bármilyen hírt, érdekességet és úgy általában mindent ami a sakkal kapcsolatos.

Lékó Péter 2002-es dortmundi sikere után a Vlagyimir Kramnyikkal játszandó világbajnoki döntőjét többször halasztották. A párosmérkőzés lebonyolításának szervezésekor felvetődött magyar helyszín is. A nagy esemény közeledtére, illetve a sakk népszerűsítésére elindítottam egy témát nagymesterünk számára a legnagyobb magyar fórumon. A 2004 januárjában indult téma a világbajnoki partikig már közel 500 hozzászólást számolt. A döntőt pedig már egy kellemes kis közösségé alakult sakkbaráti társaság várta és szurkolta végig. Az első partitól az utolsóig izgalmas döntő után vetődött fel az ötlete egy internetes sakktornának a fórumozók részvételével.

sakktorna-001Az Index Sakktorna 2004 októberében indult útjára. A verseny a nehézségek és fél éves időtartam ellenére is népszerű lett és 2005-ben megrendezésre került a második torna is. Mivel a fórumon nem volt lehetőség táblázatokat beszúrni, illetve partikat sakktáblán bemutatni, valamilyen alternatív lehetőség után kellett nézni a versenysorozat követéséhez. Így született meg végül az első sakkhonlapom, ami az Index Sakktorna információs oldala lett. A sakktorna honlapja kezdetben ingyenes tartalomszolgáltatónál került elhelyezésre, majd az egyre növő népszerűség miatt normális tárhelyre került. 2006-ban a régi dizájnt egy újabb, jobban áttekinthetőbb váltotta. Később a torna neve Sakksziget sakktornára változott.

A Sakksziget honlapPár évre rá, 2008. szeptemberében belevágtam egy új sakkal foglalkozó weboldalba, amin lehetőséget szeretnék adni mindenki számára – aki érez egy kis késztetést sakkcikkek írására – saját sakkal kapcsolatos gondolatainak megjelentetésére. A Sakksziget sakkblog alapját a méltán népszerű WordPress motorra építettem. A Magyarországon igen népszerű játék nemcsak az offline médiumokban, hanem az interneten sem kap megítélésem szerint elég teret. A Sakksziget egy olyan hely szeretne lenni az online világban, ahol a magyar sakk iránt érdeklődő érdekes cikkeket találhat kellemes környezetben a királyi játékról. 2011 végén fel kellett adnom az álmom, látva, hogy nincs igazi érdeklődés a blog iránt. Sajnos állandó írókat sem sikerült szereznem és nekem is kevesebb időm lett vele foglalkozni. Így úgy döntöttem a blog megszűnik. A sakksziget.hu domaint sem tartottam meg.

sakkforum-001A bloggal egy időben indult el a Sakkszigethez tartozó, de igazából különálló sakkfórum. A fórum nem titkolt célja a magyar sakk-közösség összefogása. Kimondottan sakkról szóló fórum ezelőtt ugyanis nem létezett a magyar internet térképén. A nagyobb fórumokon egy-egy téma foglalkozott csak a sakkal. Sakkversenyek közben jó érzés más sakk-kedvelőkkel együtt szurkolni favoritjainknak, a sakk ezen fórumán könnyen navigálva a rendezett témák között egyszerűen tehető ez meg ezután. Itt egy helyen található meg majd minden reményeim szerint, és egyszer talán kivívhatja magának a magyar sakk fóruma elnevezést is. Kezdetben SMF alapú fórummotor dolgozott alatta, 2009. májusától a PunBB egyszerűbb, de emiatt gyorsabb szoftvere teszi elérhetővé a sakkbarátok számára. A sakkállások könnyebb bemutatása érdekében beépítésre került egy FEN kódot megjelenítő script, a figurajelzések pedig képekkel csinosítottak. A könnyebb kezelhetőség érdekében még egyszer változtattam és a MyBB motor került a fórum alá.