Társasjáték

 

Az életem során játszott összes társasjáték nevét elég nehéz lenne összeszednem, de az biztos, hogy már kisgyerekként is rengeteget játszottam. Ezek az alkalmak főleg a nyári hónapokra tehetők, amikor a Balatonon barátokkal, rokonokkal leültünk egy-egy partira. Kezdetben persze a Ki nevet a végén? típusú kockadobásos egyszerű játékok jöhettek szóba, majd a malom, később a sakk a kétszemélyesek közül.

Ticket to Ride Európa társasjátékHihetetlen mennyiszer játszottunk a Kismackó nevű társassal, ami szintén csak a kockadobásról szólt, illetve néhány kisdobosoknak, úttörőknek szóló intelemről. Biztosan sokan emlékeznek még az egyszerű Lóverseny társasjátékra is, amiben hiába ért a célhoz valaki háromnegyed pályányi előnnyel a többi játékos előtt, ha ott aztán a pontos beéréshez szükséges színt sosem dobta ki és a többiek nevetve érték be. Ez akkoriban még nem igazán okozott bosszúságot, gyerekek voltunk.

Később megismerkedtünk a műveltségi játékokkal. Az Ide a Szfinxet játék a Scrabble-höz hasonló, csak betűk helyett szótagokból kell szavakat alkotni, majd ezután három kockával dobva egy szinte bármilyen témában feltett kérdésre válaszolni. Az ifjúságom alatt rendkívül népszerű Kérdezz, felelek játék futott a tévében Egri János vezetésével, amiből természetesen társasjáték is született. Ez sem porosodott be a polcon.

Teltek az évek, jött a gimnázium, majd az egyetem és egyre kevésbé kerültek elő ezek a régi társasok, meguntuk, kinőttük őket. A táblás játékokat felváltották a kártyajátékok. Baráti körben először az Ulti később a Tarokk volt a népszerű. A főiskola, egyetem alatt a hétköznapokban más városokban levő barátokkal jó volt leülni a hétvégéken egy hosszabb éjszakába nyúló tarokkpartira. A nyári szünidőben is megtörtént a váltás, a Römi és a Rikiki volt a nagy sláger. Azért teljesen nem szorultak ki a táblás játékok sem. A Catan és a Risk sokszor előkerült, de nálam sosem lopták be magukat a szívembe.

Shogun társasjátékAz iskolák után azonban a barátok szétszéledtek és a társasjátékok is háttérbe szorultak. Pedig ekkor kezdett igazán fejlődni a társasjáték fejlesztés. Külföldön egyre másra születtek a jobbnál jobb társasjátékok. 2009-ben egyik barátom megvásárolt pár új táblás játékot. Indus, Citadella és egy hatalmas dobozban lapuló Doom. Érdekes módon ez a három játék fantasztikusan lefedte a fő irányvonalakat a mostani társasjátékok tekintetében.

Egyrészt lehet két-három nagy fő részre bontani a társasjátékokat. Amerikai, európai és háborús játék típusúakra.
Az amerikai típusú játékok (Ameritrash) gyönyörűen, részletekbe menően kivitelezettek. Különböző karakterek, hősök játszanak benne főszerepet, akik sokféle képességekkel bírnak, amik a játék során fejlődhetnek. Konfliktusra épülő játékok, amik általában közepes vagy nagy szerencsefaktorral bírnak.
Ezzel szemben az európai típusú játékoknál (Eurogames) nem mennek rá ennyire a külcsínre, igaz mostanában már ezek sem panaszkodhatnak megjelenítés tekintetében. Fő tulajdonságuk a racionalizált játékmenet, a nagyon kiegyenlített erőviszonyok. Gondolkodós, általában kis szerencsefaktorú játékok.
Harmadik nagy csoport a háborús játékok (Wargames) lehetnek, ezek minimalista megjelenéssel készülnek. Regény nagyságú szabályfüzettel bírnak, szinte a valóságot képezik le a játék szintjére. Több órás, akár napos játékmenettel bírnak és általában kétszemélyesek.

Társasjáték gyűjteményA fentebb említett három társasjáték annyira más volt az eddig megismertekhez képest, hogy egy új világot nyitottak meg nálam. Elkezdtem érdeklődni a mostanában megjelenő társasjátékok iránt, amik szerencsére már Magyarországon is elérhetőek. Néhány közülük teljesen magyarul is megjelenik már, esetleg magyar szabályt mellékelnek hozzá. Ezen túl pedig nagyon sok lelkes társasjátékos van, akik időt nem sajnálva nagyon sok játéknak fordítják le a szabályát. Így tényleg csak válogatni kell a boltban az embernek a szebbnél szebb, jobbnál jobb játékok közül.

A társasjátékozás jó kikapcsolódás, nagyon jó ismerkedési lehetőség. Az embereket közelebb hozza egymáshoz, a gyerekek játszva tanulhatnak és a felnőttekkel együtt ismerkedhetnek meg a társasjátékozás élményével.

A Magyar Társasjátékos Egyesület 2005-ben alakult, honlapján sok információt találhat a kezdő játékos. Érdemes ellátogatni az LFG.hu-ra és annak fórumára is, ahol a társasjátékosok különböző dolgokat is meg tudnak egymás között online vitatni. Aki nem riad vissza az angol nyelvtől az a BoardGameGeeken szinte minden társasjátékot megtalálhat, véleményeket olvashat, képeket nézhet meg róluk, illetve regisztrálva sajátjait is felteheti és különböző statisztikákat vezethet. Offline pedig egyre több társasjáték klub szerveződik, akik havonta vagy akár hetenként is szerveznek összejöveteleket, ahol bárki megjelenhet és társasjátékozhat.

2011-ben úgy döntöttem elindulok egy kártyajátékversenyen. Ez olyan jól sikerült, hogy hirtelen világbajnokságon találtam magam és később egyre több kellemes eredményt értem el. A versenyek és baráti társasalkalmak közben rendkívül megszerettem a játékot és baráti segítséggel, illetve kiadói támogatással létrehoztunk egy weboldalt a Wizard kártya számára. Aki magyarul keres információt erről a társasjátékról, az ezen az oldalon mindent megtalálhat róla. Híreket, érdekességeket, versenytörténetet. Lehetőség van a honlapon keresztül versenyzési lehetőségre is.

Általam fordított magyar szabályok: