Zene

 

Az általános iskolai éveim alatt szülői késztetésre zeneiskolába is jártam. Az alapoktatás után, mikor a hangszerválasztásra került volna a sor sajnos egyik ajánlott hangszer sem fogott meg, így a zenei képzettségem fejlesztése ezzel a rövid időszakkal le is zárult. Ezt így felnőtten már nagyon sajnálom. A mostani gondolkodásommal már többfajta hangszerrel való játékot el tudnék képzelni, de talán a dob áll hozzám a legközelebb. Ha zenélés nem is jött össze a zenehallgatás annál fontosabb lett az életemben. Szüleim kedvenc műsora volt a rádióban a Poptarisznya. Rengeteg zenei nagylemez, magnókazetta állt otthon a polcokon, és került naponta a lemezjátszóra, illetve a magnóba.

I Love the 90sZenei fejlődésem korszakai a következők: pop -> dance -> rave, happy hardcore -> techno -> trance -> house
Természetesen ilyen jól nem különíthetők el a különböző stílusok határai az életemben. De mindenképpen elmondható, hogy az elektronikus tánczene minden formájában találok számomra szívesen hallgatott alkotásokat. Szerencsésnek tartom magam, hogy a rave-korszakban voltam éppen a “bulibajáró” korban. A legnagyobb hatással rám egyértelműen a 90-es évek zenéje volt. Ezen belül is a dance és főleg a happy hardcore stílusú zenék. Ezen műfajok alkotásai egyszerűen sugározzák magukból a boldogságot. Gyors ütemeik feldobják az ember hangulatát, nagyon jó gondűzők és kikapcsolók.

RMBKedvenc együttesek közül nagyon sokat fel tudnék sorolni, de most álljon itt kettő. Kamaszkorom meghatározó csapata a 2 Unlimited. Zenéjükhöz nagyon sok kellemes emlék fűződik. Műveik stílusát talán a dance és techno keverékének nevezném. Életem legmeghatározóbb producerduója pedig az RMB együttes. A rave-korszak olyan meghatározó német csapata volt, akiket egyszerűen nem lehetett egy adott stílus határai közé besorolni. Az RMB is tulajdonképpen bejárta azt az utat alkotásainak stílusaival, amit én magam is a zenehallgatás területén.

Az aktív rave-időszakuk alatt egy Southy nicknevű internetes rajongó készített az RMB-ről szóló magyar információs oldalt, ami igazán méltó volt az együttes pályafutásához. Mindig friss hírekkel jelentkező honlap sajnálatosan azonban az alkotóval együtt egyszer csak eltűnt. Sok anyagot meg tudtam menteni erről a weboldalról szerencsére, így nem sokkal ezelőtt belefoghattam egy, az együttesről szóló most már emlékoldal elkészítésébe. Mások szíves segítségével (Treeshow, Altarnax) reményeim szerint egy megfelelő magyar nyelvű oldal született az együttes munkásságának bemutatására. Az RMB producerduót bemutató oldalon reményeim szerint minden fontos információ megtalálható a formációról, és most már nagyon sokáig lehet emléke egy nagyszerű kettős fantasztikus munkásságának.

Az elektronikus zenén kívül az instrumentális zenében is találok számomra kedvemre valót. A magyar népzene egyik fantasztikus előadóit a Muzsikás együttest mindenkinek a figyelmébe ajánlom.