A gyorskezű a kimért ellen

Nyakunkon a világbajnoki döntő. Kicsit több, mint két hét és jön a várva várt összecsapás. Bár igaz, mi magyarok szívesebben látnák Lékót a döntőben Anand ellen. Hangolásként nézzük meg a két nagyágyút, mik az erősségeik esetleg gyengéik. És a cikk végén megnézhetitek a meccs promó videóját.

Anand - KramnyikKezdjük a helyszínnel: Bonn, Németország. Tulajdonképpen semleges helyszín, bár Kramnyik menedzsere német Carsten Hensel személyében, valószínűleg ez sok vizet nem fog zavarni. Nekünk európaiaknak kellemes lesz, mert így nem kell éjjel a net előtt ásítozni a partik nézése közben. A az egyes összecsapások majd magyar idő szerint 3 órakor fognak kezdődni.

Viswanathan Anand: A világbajnok. Univerzális sakkozó, villámkezű Vishyként szokták emlegetni. Mindenképpen a leggyorsabban számoló sakkozók között van a világon. Hihetetlen gyorsan találja meg a legerősebb lépéseket is, de ez a tulajdonság inkább hátrányt jelent majd Kramnyik ellen. Erre mindenképpen figyelnie kell Anandnak, hogy ne kapkodja el a lépéseket, mert ellenfele kíméletlenül fog lecsapni, még a legapróbb hibára is. 38 éves, 5-el több, mint Kramnyik. 15 éve a világ élvonalában van. 1988-ban lett nagymester, 2000-ben FIDE világbajnok, 2003-ban FIDE rapid világbajnok, ötszörös sakk Oscar győztes, 2007-től világbajnok. Hihetetlen tapasztalattal rendelkezik. Összesített mérlegük 4 Anand és 6 Kramnyik győzelem 41 remi mellett. Érdekesség, hogy Kramnyik mind a 6 győzelmét világossal érte el Anand ellen. Taktikus sakkozó. Világossal főleg e4-el nyit, sötéttel d4 ellen Vezérindiai védelmet játszik leggyakrabban. e4-re Szicíliai vagy Orosz védelmet választ, de előfordul nála a Caro-Kann védelem is.

Vlagyimir Kramnyik: A kihívó 33 éves. Három klasszikus világbajnoki döntő is mögötte van már Kaszparov, Lékó és Topalov ellen. 1990-ben már orosz bajnok. 2000-től 2007-ig a klasszikus világbajnoki cím birtokosa. Tipikusan pozíciós sakkozó. Megfontoltan, kis előnyök érvényesítésére játszik. Kaszparov nem tudott egy partiban sem győzni ellene a világbajnoki döntőjük során. Egészségügyi problémája (gerincbetegsége) reméljük nem fog kijönni a világbajnokságra, ha igen, az elég erős hátrány lehet számára. Világossal d4-et és e4-et is játszik. Régebben tipikusan d4-es sakkozó volt, de érezte, hogy a csúcsra nem lehet „egyoldalúan” felkerülni. e4-re Anandhoz hasonlóan Szicíliai vagy Orosz védelmet választ. d4-re vagy Szláv védelmet vagy Vezérindiait kap elő.

Összességében nagyon nehéz megjósolni a világbajnoki döntő végkimenetelét. Érdekes eredmények születtek Kramnyik weboldalán. Az angol részen győzelmi esélyként 57,8%-at kapott Anand, a németen Kramnyik kapott 54,8%-ot, az oroszon pedig 67,6%-ot a látogatóktól. Én a magam részéről 55% esélyt adok Kramnyiknak, mert úgy érzem a párosmeccsek neki fekszenek jobban.

A világbajnoki döntő témája a fórumban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

70  −    =  60