Lékó Dortmundban

37. alkalommal rendezik meg a német városban a hagyományos dortmundi tornát. Péter kedvenc versenyének tekinti a német körmérkőzést. A 6 versenyző mindkét színnel megmérkőzik egymással a 10 napig tartó viadalon.

Az idei résztvevők névsora: Kramnyik, Lékó, Carlsen, Jakovenko, Bacrot, és a hazai versenyző Naiditsch. A hagyományos időbeosztású torna fordulói 3 órakor kezdődnek csütörtökön. Hetedikén szabadnaposak a versenyzők.

Péter sorsolása elég jó, az első két fordulóban világossal lesz. Kramnyik és Carslen ellen.

1. kör
Lékó Péter egy győzelemmel és négy döntetlennel áll az első kör után a dortmundi szuperversenyen. Nagymesterünk két sötét partijában e4 ellen a Caro-Kann védelmet választotta Naiditsch ellen és szépen oldotta meg a Panov-változat nehézségeit, nem volt veszélyben a remije. Jakovenko ellen a Nimzó került terítékre, de az orosz sakkozó nem talált áttörést Péter állásában. Lékó eddig minden világos partijában zárt megnyitást választott. Egyre jobban szokja meg, a stílusához közelebb álló pozíciós állásokat. Kramnyik ellen sikerült kis előnnyel kijönnie a megnyitásból, de a sok egyszerűsítés után teljesen remivé vált az állás. Carlsen ellen huszár f3-at húzott az első lépésben. Az angol megnyitásban azonban szintén az egyszerűsítések miatt nem volt élet. Érdekes módon a győztes partijában, mintha nem is őt láttuk volna. Bacrot ellen ugyanaz az állás jött ki, mint a márciusi AronjanLékó partiban, amit Péter elvesztett sötéttel. Bacrot újítással készült, de a d7 gyalogos hátramaradása jó esélyeket adott Péternek.

Lékó 19. lépése előtt

19. b4! lépésig a francia sakkozó a felkészülése alapján kottából játszott, de erre a szép, erős lépésre nem számított. Innentől Péteré volt a kezdeményezés. Figuráit egyre jobb helyre vezette és meglepő módon a királyszárnyon, mint a faltörő kos elindult a g és h gyalogjaival.

Lékó 27. lépése előtt

27. g4! Nem a gyalognyerést választotta Péter, hanem a stílusától szokatlan aktív támadást a király ellen. 27…h6 28. h4! +=

Az egyre fogyó idejében a franciák első számú sakkozója nem találta meg a fenyegető támadás elleni védelmet és vesztőt húzott.

Bacrot 36. lépése előtt

36…Fg7? (36…Kg7 sem volt kellemes, de még tartotta volna a reményeket) 37. Hf6+ Fxf6 38. gxf6 Bc8 39. Bxf7! és nagyszerű befejezés.

2. kör
5 remi a második körben Péter teljesítménye. Kramnyik és Carlsen ellen is könnyedén hozta sötéttel a fél pontot nagymesterünk a Nimzós és Spanyol megnyitású partiban. Bacrot ellen talán túl korán ajánlott remit. Sötéttel az Angol megnyitásban egyszerű lépésekkel kiegyenlített Péter, sőt a remiajánlatakor már talán kis előnyben is volt. Talán ebben a partiban meg kellett volna próbálni továbbjátszani a győzelemre. Naiditsch ellen sajnos nem jött kis semmi világossal. Jakovenko ellen az utolsó fordulóban kellemesen álltunk a Marshall-cseles megnyitás után, de látva, hogy Kramnyik győzött és a második hely a tornán már a mienk, nem erőltettük tovább a partit.

A második hely szép eredmény a nagyon jó formában levő volt világbajnok Kramnyik mögött. De a jó forma, akár jobban is kijöhetett volna, ha Péter mert volna játszani egy-egy partijában. Nagyon jó volt látni, hogy egyetlen partiban sem került most rossz állásba, ez jó jel a jövőre nézve.

A torna hivatalos honlapja.

Comments

  1. Simul, helyesen Carlsen és nem Carslen.. 🙂

    Amúgy nézzük 8^), és szurkolunk XD majd 1000-rrrel.. És olvassuk majd az online kommenteket is..

  2. Sajnos csak -az itt szokásosnak nevezett- negyedórás csúsztatással/késéssel követhetjük online a partikat, ez talán a nevezetes toilet-gate eredménye..

    Ezt írják amúgy Péterről a házigazdák:

    Peter Leko starts as a titleholder in Dortmund. The Hungarian is among ten best players in the world since many years and is undoubtedly one of the favourites of this event.

    Peter Leko
    Ungarn, geb. am 08.09.1979

    Als Titelverteidiger geht bei der 37. Auflage der Dortmunder Schachtage Peter Leko ins Rennen. Nach 1999 und 2002 gewann der ungarische Großmeister 2008 zum dritten Mal das prestigeträchtigste Turnier Deutschlands. Die Reviermetropole ist wie eine zweite Heimat für Leko. Hier trat er schon als 11-jähriger in Erscheinung, hier feierte er große Erfolge und hier lernte er seine Frau Sofia kennen.

    Seit über zehn Jahren gehört Leko zu den Top Ten der Weltrangliste, eine Konstanz die ihresgleichen sucht. Er gilt innerhalb der Weltspitze als großer Verteidigungskünstler, der nur sehr schwierig zu besiegen ist. Seine seltenen Niederlagen verdankt er neben seinem schachlichen Können seiner Fitneß. Wenn er ausnahmsweise nicht über neue Varianten brütet, findet man den schlaksigen Mann nicht selten auf dem Fußball- oder Tennisfeld wieder. Die dadurch gewonnene Kraft braucht der 30-jährige, um seine immer jüngeren Konkurrenten in Schach zu halten und seinen Traum vom Weltmeistertitel doch noch wahr werden zu lassen. 2004 war er schon sehr nah dran. Beim Weltmeisterschaftskampf gegen Wladimir Kramnik in Brissago hätte ihm ein Unentschieden in der letzten Partie gereicht, doch der Russe glich zum 7:7 aus, ein Ergebnis das Kramnik zur Titelverteidigung genügte.

    2009 könnte für den Mann aus Szeged wegweisend sein. Schafft er es noch mal einen Gang zuzulegen und einen neuen Anlauf auf die WM-Krone zu nehmen, oder werden ihn die vielen nachrückenden jungen Spieler langsam aber sicher einholen? Die Formkurve scheint nach oben zu zeigen. Beim kürzlich zu Ende gegangenen Fide Grand Prix in Naltschik zeigte er sich hervorragend präpariert und belegte hinter dem armenischen Star Lewon Aronian einen ausgezeichneten 2. Platz. Nach diesem Turnier ist das Sparkassen Chess-Meeting Lekos zweiter großer Auftritt in diesem Jahr. Seine zahlreichen Fans im Ruhrgebiet sind gespannt, ob der Ungar seine Leistung von Naltschik bestätigen kann.

  3. Egészen egyedülálló, világszinten ritkaság, hogy ilyen unalmas sakkal Lékó a világ élvonalában van hosszú ideje, és mégg hosszú ideig. Ezzel történelmet ír, a játszmáival aligha.

  4. ?@,
    éN soxor alapból próbálok érdekesen és szemre tetszetősen játszani, aztán amikor már túl soxor kapok ki zsinórban, akkor elkezdek vérpozíciósan visszakapaszkodni. Ezt hívom kivárós, figyelős sakknak. Ez tényleg unalmasan néz ki. A legtöbb eredményt mégis ez szokta/szokja/foglya szokni hozni.
    A taktikai csapásméréseim bepróbákozásai a pozíciós játékmódom kisegítő jelenségei.

  5. Természetesen a Lékó szintjén értettem, amit írtam. A világ egyik legjobb sakkozójáról van szó, ehhez nem férhet kétség. S mert szurkolok neki, örülnék, ha látványosabban játszana. Elismerem, hogy a látványos sakkban benne van a vesztés veszélye, mert kockázattal jár. Úgy vélem azonban, hogy a történelemben mégis ez marad emlékezetes. Lékó Péterről nem igen fognak elnevezni semmilyen variációt, de ne legyen igazam.

  6. Soraiból nem az tükröződik, hogy szurkol Péternek. Egy sok remivel tarkított versenyen a vesztés nagy kockázattal jár. Kramnyik kétszer megverte Naiditschot, a döntő játszmában Carlsent, s első lett. 30 játszmából csak 8 győzelem – 7 világossal. Ez a kétfordulós tornák veszélye, hogy sok a remi. Ezért szeretjük a Wijk aan Zee-i viadalt, vagy élvezzük a Grand Prix-tornákat. Kramnyikot Bonn után sokan temették…, fényes válasz a kilencedik dortmundi sikere,
    A világbajnok-jelölti torna miatt az Élő-pontokra fokozottan figyelni kell!

  7. ?@,
    Talról pl. milyen variációt neveztek el? Az a bizonyos Vd3!-+ Kramó ellen biztos, h fennmarad.
    Lékó volt az első VB kihívónk. Ez is fenn fog maradni.
    A többit meg/még/majd meglát6juk.

    / Az elégedetlen ócsárlók játékerő-szintjét, gyakorlati és elméleti kompetenciáját persze valszeg nem érem el, de hasonlóan Ők se, a Péterét! 8^) /

  8. Kedves gábornok!

    Ön biztosan nagy elméleti szakember, nem kétséges. Hol olvasta, hogy Lékóhoz mérem magam? Egyszerű sakk-rajongó vagyok, nem pedig elégedetlen ócsárló. Az a véleményem, hogy a nevezett nagymester nem „eredeti” sakkot játszik, a szónak a sajátos értelmében, ha érti, hogy mire gondolok. Hajszál pontosan játszik, semmit nem kockáztat, tehát unalmas. Igen, Tal valóban egyéniség volt, képes volt „elfelejteni” a könyvet a táblánál.

    Kedves kommunikáció! Szurkolok, igen is, Lékónak, csak nem vagyok elfogult vele szemben, ezt készséggel elismerem.

  9. Az évek alatt bizonyára figyelemmel kísérte nagymesterünk stílusát, így olyat kér számon, ami nem jellemző rá. Biztos megnyitási rendszerek, minimális előnyre törekvés, az előny lehetséges érvényesítése.
    Én sem vagyok elfogult vele szemben, más sakkot játszottam, csak saját bőrömön megtapasztaltam, hogy milyen, amikor „megnyúzzák” az embert.
    Egyetlen sakkozónk van, aki a világ élvonalához tartozik, aki a szuperversenyekre meghívást kap.
    Lékó Péternek hívják.

  10. ?@,
    Biztos emléxik a híres védekező játékosra, Petroszjánra. Őtőle példul Tal-szerű röppentyű-feleregetéseket elvárni kábé annyira lett volna sanszos, mint lovat hátúszásra oktatni. A stílus valahogy rárögzül az emberre.

    Mi sem vagyunk talán vakon elfogultak, ám a stílust nem akarjuk megváltoztatni.
    Aki csak a látványos sakkot szereti, vagy favorizálja az nézze Topalovot, Ivit/Csukit, etc.

    Amúgy jómagam sima szurkoló, lelkes amatőr vagyok, semmivel sem több.

  11. Egészen egyedülálló, világszinten ritkaság, hogy ilyen unalmas sakkal Lékó a világ élvonalában van hosszú ideje, és mégg hosszú ideig. Ezzel történelmet ír, a játszmáival aligha. Írta itt valaki.

    Ez érdekes megállapítás ! Enyhén szólva hülyeség,sakk szemmel pancser vélemény. Amatőr véleményként pedig idióta megállapítás.De legyen fény 🙂 pici fejében annak aki írta.Ezért szólok hozzá.Bár az eset reménytelen 🙂
    A világ élvonalában unalmas sakkal. :-)) Aki ez leírta nagyon irigyelheti a Lékót.Pedig de sokan szeretnének ilyen unalmas sakkot játszani 🙂 Köztük jópár orosz nagymester is,akik előtt van Lékó.És mint tudjuk az oroszoknál azért van pár igen jó GM ! Nem számolom igen sok !
    Hallkan írom le, ma már elég nehéz a marschall féle stílússal nyerni 🙂 Mikor GM szinten, és egyáltalán
    annyíra kivannak dolgozva a varik. Ez már a XXI század sakkja.
    Nem vagyok Lékó rajongó csak sakk rajongó.
    De ennyít én is tudok.

    Elnézést !

  12. Kedves, igen okos rock!

    Halkan – így, egyetlen l betűvel. Ha pedig az igekötő és az ige közé beékelődik egy harmadik szó, legyen az akár ige, mindhármat külön írjuk. Tehát: ki vannak dolgozva. Egyébként amit ír, annak se füle, se farka. A vélemény pedig szabad. Az a véleményem, hogy Lékó unalmas. Nekem az, másnak meg nem az. Önnek például az én véleményem hülyeség. Mindenki magából indul ki.

    Elnézést!

  13. No name senkinek

    Ha helyesírási hibát lát nézze el.Lévén állampolgárságom nem magyar.De igyexem tanulni.
    Nálunk tisztelik a Pétert.
    M G. Ukraina GM
    Keresen nálunk oldalt ahol sértegetik a nagymestereket. Röhej a szájt.

  14. Nálunk lehet magánvéleményileg bárkit lekicsinyleni. Pétert a sakkban legyőzni úgyse bírja senki, aki beszél/ír magyarul. Ennyi erről higgadtan elég is.

  15. Kedves M G. GM, rock, Ukraina!

    Idézem Önt: „Hallkan írom le, ma már elég nehéz a marschall féle stílússal nyerni :-)”. Jelentem alázatosan, hogy Lékó Brissagoban, a 8. fordulóban Marshall-lal verte meg Kramnikot. Nos, az nem volt unalmas, valóban.
    Ezzel részemről vége.

  16. Már nagyon régen szóltam hozzá a Lékó kérédshez, és akkor is csak azért, mert zavart az az elfogultság, amivel Lékó esélyeit a site nagyrabecsült létrehozója ls mások is megítélték az „akkori” jovöre nézve. (Mintha ez azóta sem változott volna…)

    Bár nagyobb szerencsével egyszer lehetett volna világbajnok is, de azóta nem több mint egy élvonalbeli sakkozó, aki egyre kevesebbet nyújt. Lehetünk rá büszkék, szurkolhatunk neki, de sajnos Ő azóta már a múltunk és nem a jövőnk része.

    (Szembesíts korábbi hozzászólásommal, ha még létezik a siton.)

  17. andor nézz át a fórumra és láthatod, hogy már egyre többen gondolják így mint te. De azért a remény mindig él. Peti még fiatal, látjuk, hogy Ivi is most ért a csúcsra, szóval meglátjuk hogy alakul Péter jövője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  +  81  =  82