A magyar bajnokság margójára

A 2008-as esztendő magyar sakkbajnokai a hölgyeknél Rudolf Anna, a férfiaknál Almási Zoltán.
Ennyit bevezetőben a tényekről. Ebben az írásomban inkább a magyar bajnokság körülményeiről szeretnék írni.

Kezdjük a lebonyolítással. Másodszor rendezi kieséses rendszerrel meg a Magyar Sakkszövetség a sakkbajnokságot. Indoklásként a nagyobb küzdelmet az érdekes rapid és schnelljátszmákat említik. A nőknél még talán igaz is a dolog, a 40 parti fele végződött csak remivel, 12 világos és 8 sötét siker született. De a férfiaknál az 50 partiból 33 lett remi, 9 világos és 8 sötét győzelem mellett. A kezdő fordulók partijai pedig még erős túlzással sem voltak nevezhetőek küzdelmesnek. Ha az első fordulóban nem számítjuk Ruck és Szabó párharcát, akkor az átlag lépésszám 34-re jön ki, ami nem éppen a nagy küzdelemről tanúskodik. Több parti is nevetségesen hamar végződött remivel. Ebben benne van persze, hogy az ellenfelek már tökéletesen ismerik egymást, de azért mégis csak a legnagyobb rangú magyar eseményről van szó. Én a magam részéről kimondottan ódzkodom a kieséses lebonyolítástól. Egy hosszabb svájci verseny sokkal biztosabb eredményt hozna és minden játékos végig is játszhatja a tornát, nem kell két nap múlva csomagolnia.

A magyar sakkbajnokság honlapjaiA másik dolog a bajnoksággal kapcsolatosan, amit megemlítenék az internetes körítés. Persze elfogult vagyok, így a véleményem lehet túl erős lesz ebből a szempontból, de úgy vélem ilyen szintű honlappal kiállni, mint amit a magyar nemzeti bajnokságnak létrehoztak nevetséges. Úgy gondolom az a pár forint, amit egy már nézhető egyszerű, de azért mégsem Office-al létrehozott honlap ára belefért volna a költségvetésbe. Még haveri alapon is található szerintem a Sakkszövetség körében olyan vállalkozó, vagy webdesigner aki bevállalta volna a két honlap létrehozását. 2008-ban ilyen honlappal a nyilvánosság elé állni nem igazán szerencsés. A férfiak honlapjára a versenynek helyszínt adó Pagony Hotel láblécében található linken juthatunk el, bár normális külsőt itt sem találunk.

Comments

  1. Kedves Webmester,

    Örülök, hogy egy újabb sakkos weblap jelenik meg most a palettán. Havonta szívesen tudósítunk a budapesti Első Szombat sakkversenyekről, most októberben 38 sakkozó van itt 13 országból.
    A mi honlapunk: http://www.firstsaturday.hu
    mrfirstsaturday, a szervező

  2. Annyit mindenképp hozzátennék, hogy a helyszínek a versenyzőknek tökéletes körülményeket tekintettek. Ez az írás csak egy szegmenségről ír a magyar bajnokságnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

78  −    =  71