Almási és Lékó évkezdése

Új év, új versenyek. Két nagymesterünk Almási Zoltán Olaszországban, Lékó Péter Ukrajnában kezdte sakkozással az évet. Almási a múlt évi verseny győzteseként ült asztalhoz karácsony után Reggio Emiliában. Lékó Ivancsuk ellen próbált meg javítani Munkácson, ahol tavaly schnell partikban maradt alul.

Almási fantasztikusan kezdett a versenyen. 4-ből 4 ponttal nyitott. Majd következett Drejev elleni partija, ahol nagyon bízott elől lévő gyalogjában, de az orosz nagymester pontosan kezelte az állást és végül megnyerte. Ezután kétszer remizett, majd jött a nagy rivális, Ni Hua elleni parti. Világossal a Szvesnyikov változat került terítékre. Nagymesterünknek négy gyalogja lett egy futóért cserébe. Kellemesen állt, de egy rossz bástyalépés megpecsételte a sorsát. A kínai nagymester élt a lehetőséggel és a vezérszárnyi hármas gyalogszerkezetet a b gyalog levételével megbontotta, majd a gyenge f gyalogot is le tudta venni, így Alma helyzete megpecsételődött. Almási az utolsó partiban még nyerni tudott ezzel a második helyen futott be. Az első hely a kínai nagymesteré lett. Alma nem titkolt célja a 2700-as határ átlépése. Ezen a versenyen is nyert élőt, reméljük hamarosan sikerül a célt elérni.

Lékó Péter a tavalyi Ivancsukkal játszott rapid mérkőzés folytatásaként utazott Munkácsra. Tavaly két-két nyerést könyvelhetett el mindkét nagymester, majd a schnellpartikban Ivancsuknak sikerült sötéttel nyernie és így a tornagyőzelmet elérnie. Akkor 12 fordulóból állt a verseny, idén csak 6 játszmát váltottak a felek. Nem ment jól a sakk Petinek. Egyik partiban sem igazán állt jól, majdnem mindig neki kellett küzdenie a remiért. Az ötödik partiban ez sötéttel nem is sikerült, így Ivancsuk örülhetett a verseny végén. Két Najdorf parti került terítékre, amiken megint jól látszott, hogy Péternek nincs jó terve sötét hadállása ellen. Erre most már sürgősen ki kell találni valamit. Talán bátran kellene d4-et húzni.

Mindkét versenyről bővebben a The Week in Chess oldalon találhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

69  −  60  =