Corus Wijk Aan Zee 2009 beszámoló

Az idei Corus versenyen talán kevesebb volt a sztár, mint az elmúlt években, de ez nem baj. Ezen a versenyen a fiatal versenyzőknek is lehetőségük van megmutatni mire képesek egy komoly mezőnyben és a nézőknek is jó egy kis változatosság – a sok szláv és spanyol után egy kis fiatalos, romantikus lendület.

Wesley So - Corus Wijk Aan Zee 2009És, hogy ez mire elég? Nos, a B csoportot Fabiano Caruana nyerte, a C csoportot Wesley So, mögötte második helyen Anish Giri, mindhárman 16 alattiak és jönnek csak jönnek. Az A csoport győztese Szergej Karjakin most lett 19 éves. Az A-B-C csoportok győzteseinek átlagéletkora 16.7 év!!!

Magnus Carlsen - Corus Wijk Aan Zee 2009Emlékezzünk csak rá, hogy 2004-ben Carlsen is a Corus versenyen tűnt fel, amikor 14 évesen megnyerte a C csoportot. Érdemes tehát odafigyelni ezekre a fiatalokra jövőre is, amikor egy csoporttal feljebb folytatják.

Hou Yifan - Corus Wijk Aan Zee 2009Kevés szó esik ugyan róla, de a Corus torna igazi sakkfesztivál is, rengeteg néző és amatőr versenyző követi az eseményeket, és az amatőröknek is esélyük van a továbbjutásra: a legjobb amatőr jövőre a C csoportba kap meghívást. Talán már senki nem lepődik meg, egy újabb tinédzser, a 19 éves FM Stefan Kuipers (2317) érte el a legjobb eredményt az amatőr tornán.

Magnus Carlsen és Fabiano Caruana - Corus Wijk Aan Zee 2009(Jómagam az amatőr 7-es kategóriában 2. helyet értem el, de nem vagyok rá büszke. Talán jobban menne, ha tinédzser lennék…?!)

 

 

Comments

  1. Kissé szűkszavú lett a beszámoló, jó lett volna több személyes élményről hallani 🙂 Az utolsó fotó, ahol a tini Carlsen az ugyancsak tini Caruana játékát figyeli, telitalálat!

  2. Amerigo kerdezz batran, mire vagy kivancsi…? 🙂
    Nem tartozik szorosan a versenyhez, csak erdekessegkent emlitem, hogy a Radjabov – Smeets incidens utan irtam egy levelet a DGT holland cegnek, hogy terveznek-e egy egyszerubb STOP gombot az oraikra a jovoben? Nagyon rendesek voltak, elkuldtek az ora kezelesi utmutatojat, ugyanakkor elismertek, hogy valoban nem konnyu megnyomni azt a gombot, kulonosen idozavarban. Az esetrol bovebben egy video itt:

    https://webcast.chessclub.com/blog/2009/01/29/the-upset-bishop/

    Tulajdonkeppen eleg egyertelmu, hogy az egyetlen jo megoldas az lett volna, ha Smeets megallitja az orat es hivja a birokat, de a videoban 4:05-kor magyarazza, hogy keptelenseg megallitani az orat ilyen helyzetben.

    Egyeb szemelyes dolog, nem is tudom, Carlsennek szerintem tele van a hocipoje az ujsagirokkal, fotosokkal meg hogy mindenki basztatja, jot tenne neki egy kicsit ha beken hagynak, ugy erzem, nehany elcsipett arckifejezes utan…

    Egyebkent meg egy nagyon jo haletterem van a helyszinnel szemben, erdemes meglatogatni… jovore.

  3. Érdekes ez a Radzsa – Smeets eset. Én úgy tudtam, hogy ha valaki lelök egy figurát, akkor saját idejéből kell visszaraknia a helyes állást. De most elmélyültem kicsit a FIDE szabályzatban és ezt írják erre az esetre:

    6.14. Szabálytalanság esetén, vagy ha a bábokat egy korábbi helyzetbe kellene visszahelyezni, a bíró saját belátása szerint kell hogy eljárjon az órák állását illetően. A versenybíró szükség esetén az óra lépésszámlálóját is átállíthatja.

    Ez megint egy eléggé nem konkrétan megfogalmazott szabály. FIDE-nek lenne mit átnéznie már a szabályzaton. Végülis kb. azért lett remi, mert Radzsa jobban állt, bár mindenképp érdekes a szituáció.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

93  −    =  92