FIDE Grand Prix Elisztában Lékó Péterrel

Az eredetileg Dohában rendezendő harmadik FIDE Grand Prix december 13-án startol Elisztában. Lékó Péter először ül asztalhoz a nemzetközi sakkszövetség egyik olyan versenyén, amelynek végén kvalifikálhatja magát a világbajnoki kihívók versenyére. Erre a hat részből álló Grand Prix sorozat első két helyezettje jogosult.

Elsőként úgy volt tervezve, hogy a Grand Prix nyertese mérkőzik meg a 2009-es Világkupa győztesével a világbajnoki kihívó címért. Mostanra ez úgy változott meg, hogy a Grand Prix első két helyezettje, a Világkupa első két helyezettje, a TopalovKamsky párosmérkőzés vesztese, a 2009-es világbajnoki döntő vesztese és legnagyobb élővel rendelkező játékos vív majd meg egy versenyen a kihívó jogáért. Ehhez a hét emberhez jöhet még pluszban világbajnoki kihívó verseny szervező országának egy 2700 élő feletti játékosa egy kis költségtérítésért cserébe. Ezt a kicsit nevetséges szabályváltoztatást már Aronjan is bírálta, Carlsen pedig lemondta Grand Prix szereplését.

A Grand Prix hat versenyből áll, ebből 4-en kell részt vennie minden indulónak és a három legjobb eredménye számít bele mindenkinek a végső elszámolásnál. Az első Bakuban hármas holtversennyel végződött. Gashimov, Wang és Carlsen végzett az első helyen. A másodikat Szocsiban Aronjan nyerte meg. A verseny egy fordulós körmérkőzéses rendszerben zajlik. Péter most indul először a versenysorozaton. Elég kellemes ellenfelekkel kell szemben néznie:
Radzsabov
Az első helyen kiemelt versenyző ellen Petinek jól szokott menni a játék. 14 összecsapásuk alkalmával Péter 6-szor győzte le és még nem kapott ki tőle.
Jakovenko
Egyszer játszottak Péterrel még 2007-ben a Tal emlékversenyen. A partijuk döntetlenül végződött, de nagymesterünk állt jobban sötéttel a játék folyamán. Jakovenko volt az orosz válogatottból az egyetlen akinek jól ment az olimpián, jó formában van.
Wang Yue
Nem játszott Péterrel még, de legjobb kínai játékos már a Grand Prix-n letette a névjegyét. Nehéz ellenfél lesz.
Mamedzsarov
Amit Radzsabovnál írtam, az rá is érvényes. Kellemes ellenfél Peti számára. 13 eddig partijuk során csak egyszer sikerült az azeri játékosnak győznie, azt is schnellben, ötször feladásra kényszerült.
Eljanov
A mezőnyben negatív mérlege Péternek csak az ukrán nagymester ellen van, igaz két elvesztett partija schnell időbeosztás mellett történt. Egyetlen normál idejű partijuk remivel végződött. Eljanovnak kifejezetten nem ment a sakk az olimpián.
Grischuk
Az orosz nagymester ellen van Petinek a legnagyobb tapasztalata. Már 20-szor találkoztak a táblánál és Péter ötször győzte le és csak kétszer kényszerült feladásra.
Alekszejev
A 2006-os orosz bajnok ellen Péter eddig öt remit könyvelhet el. Az olimpián nem fért be a csapatba.
Bacrot
A francia nagymester esetenként borzasztóan tud sakkozni, de néha nagyon kijön neki a lépés. Péter egy-egy schnell győzelem és vereség mellett hét remivel végződő partit váltott vele.
Gashimov
A fiatal jó formában lévő azeri nagymesterrel még nem játszott Peti. Kemény ellenfélnek ígérkezik.
Cseparinov
Szintén nem játszott még Petivel a Topalov szekundánsaként ismert bolgár nagymester, de ő most az olimpia szereplését tekintve kimondottan nincs jó formában.
Akopjan
Péternek egyenlő a mérlege a jó formában levő örmény nagymesterrel. Egy-egy győzelmet könyvelhettek el mindketten a remik mellett. Én úgy érzem kettejük partija remivel fog végződni a szekundánsi kapcsolatuk miatt.
Kaszimdzsanov
Összecsapásaik 1994-ben Peti győzelmével kezdődött. Azóta nagymesterünk begyűjtött még két győzelmet egy vereség mellett. Hat partijuk végződött remivel. Az olimpián is jól teljesített a volt FIDE világbajnok.
Inarkijev
Az Ernesto keresztnevet Che Guevarától kapó orosz nagymester még nem játszott Petivel. Élője alapján ő tűnhet a legkönnyebb ellenfélnek.

Péter a jó olimpia szereplés után jó előjelekkel vághat neki a versenynek. A mezőny sem a legerősebb. Mindenképpen jó szereplést várok, az első két hely valamelyikét.

A partik valószínűleg három órakor fognak kezdődni, ami a 2 órás időeltolódás miatt magyar idő szerint délután 1-et jelent nálunk. Az első parti december 14-én kezdődik. A december 19-ei és 24-ei szünnap kivételével minden nap sakkasztalhoz ülnek a nagymesterek.

Szurkolói fórumtéma »
Az elisztiai Grand Prix hivatalos honlapja »

Comments

  1. Szerintem be fog bukni ez a sorozat, nagyon sok gaz van mar vele es meg egy ev minimum hatravan. Ahogy a FIDE-t ismerjuk addig meg barmi tortenhet es annak az ellenkezoje is… 🙁

    Amugy helyesen Grand Prix-n es nem „Prixen”.

  2. Sajnos van esély a bebukásra, de azért én reménykedem, hogy talán sikerül befejezni.

    Köszi a javítást. Az az érdekes, hogy ahhoz, hogy tudd hogyan kapcsold a toldalékot az idegen szavakhoz, tudnod kell a kiejtését. Igaz jelen esetben tudtam mégsem jól írtam. 😉

  3. Ez az esélylatolgatás kicsit hasonlít az olipmpiaihoz. Léko egyetlen esélyét már elszalasztotta, hogy világbajnok lehessen. Néha kijöhet neki a lépés egy-egy versenyen, de nem képes kiegyensúlyozott kiemelkedő teljesítményt nyújtani, túl van a csúcson. Maradjunk a realitás talaján, bármennyire fájdalmas.

  4. A realitás az, hogy Anand 39 évesen lett világbajnok. Ivancsuknak 38 évesen volt a legnagyobb élője. Szerintem pesszimista dolog kijelenteni, hogy Peti már sosem lesz ennél jobb. Egy erős szponzor, egy-két erős szekundáns és bármi lehet még. Én az olimpián úgy vettem észre mert játszani. A sima remi végjátékokat tolja és általában megnyeri. Most Elisztában két szerencsétlen parti van mögötte, nem vonnék le ebből messzemenő következtetéseket.

  5. Végülis igazad van, Portish is lehet még vilábajnok, ahogy így levezetted.
    Ha azt szeretnéd, hogy Lékó nyerjen meg a versenyt az nagyon rendben van, csak könyörgöm, ne nevezd esélylatolgatásnak !

  6. Ez az én szubjektív esélylatolgatásom. Természetesen lehet vele nem egyetérteni. Ha gondolod írd meg a tiedet is. Sőt, ha hosszabb szívesen kirakom ide is különálló cikként.

  7. Köszönöm, ez rendes tőled. Nincs különösebb affinitásom hozzá. Csak kötözködtem egy kicsit, remélem nem minden alap nélkül.

  8. Nekem se sok affinitásom van, de szeretem. 🙂 Lehet kötözködni én is szeretek. Te egy kicsit pesszimistábban látod Peti helyzetét én meg valamiért optimista vagyok, pedig alapból inkább a pesszimisták közé tartozom. 🙂
    Ettől a dologtól függetlenül is, ha van kedved nyugodtan írj bármit a sakkról szívesen kirakom, az lenne ugyanis az oldal célja, hogy minél több vélemény kapjon helyet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  −  5  =  3