Megvédte címét a Rybka a sakkvilágbajnokságon

A 2008-as számítógépes programok sakkvilágbajnokságán Kínában ismét a Rybka fejére került képletesen a sakkvilágbajnoki korona. A tavalyi amszterdami verseny után ugyancsak 1 ponttal győzött a riválisok előtt a Vasik Rajlich által készített sakkmotor. Akkor az amerikai Zappát, most a brit Hiarcsot előzte meg a Magyarországon is sok időt eltöltött cseh programozó és sakkmester programja. A hal fej-fej mellett haladt végig Mark Uniacke programjával, mígnem a 8. fordulóban legyőzte őt és ezzel eldőlt az idei cím sorsa.

Rybka borítóA Rybka a 14. világbajnokságon tűnt föl először, akkor még magyar színekben. Turinban rögtön az élmezőnyben, holtversenyben a második helyen végzett a Shredder programmal fél ponttal a Junior mögött. A schnell versenyben szintén az ezüstöt kasszírozta be ezzel bejelentkezve, mint új trónkövetelő.

A 15. világbajnokságon Hollandiában a négyprocesszoros Halacska (a Rybka „magyar” beceneve a logója miatt) már csak két remit engedélyezett az ellenfeleinek és magabiztosan gyűjtötte be az első helyet. A schnell versenyben második lett szintén veretlenül.

Az idei Beijingben rendezett világbajnokságon egy ellenfele volt a Halnak a Hiarcs személyében. A kettejük közötti mindent eldöntő partiban a Rybka volt világossal. A Szicíliai védelem Löwenthal változata került terítékre. Érdekes módon a Hiarcs már a hetedik lépésben újított, nem éppen egy jó húzással és utána sötéttel vezérszárnyon kezdett támadásba megfeledkezve királya védelméről. A Rybka könnyedén indult harcba a középen rekedt király ellen és már a 16. lépésben huszársakk után eldőlt a parti sorsa. A Hiarcs egyik megnyitási könyvtárának programozója a Hiarcs fórumán korrekten gratulált a Rybka csapatnak és elismerte nem erre a megnyitásra készültek és a Hal még előttük jár. Hozzá kell tenni, hogy a Rybka alatt egy negyvenmagos erőmű dolgozott, míg a Hiarcs egy 8 magos Intel rendszeren indult harcba. A harmadik helyen a Junior végzett idén, a schnellben pedig a Sjeng belga program diadalmaskodott a Rybka előtt.

A Rybkának rengeteg amatőr és profi segítője van az egyes megnyitások kielemzésében és a programban található hibák jelzésére. Vasik és felesége munkája egy fantasztikusan erős programot hozott létre, ami ma már kiemelkedik a sok pénzzel támogatott programok közül. Sokan nem hitték, hogy lehet még a hardveres erő növelésen kívül erősíteni a számítógépes sakkprogramokon a cseh programozó azonban folyamatosan bizonyít a Rybkával. Nemrégiben a Hal is behódolt a Chessbase-nek, de saját futtatási környezetet is fejlesztenek hozzá Aquarium néven.

A világbajnokság hivatalos honlapja

Comments

  1. Három pontosítás:
    1) Zappa amerikai, csak a megnyitási „book”-ja török.
    2) Rajlich elhagyta Budapestet,Varsóba költöztek lengyel feleségével.
    3) A pekingi snellversenyt internetes kapcsolatzavarok miatt nem szabad értékelni, Rybka és Hiarcs bejelentették a tízvalahány lépéses mattot, de már nem volt idejük be is adni. 🙂

  2. Kramónak sincs megmondva, hogy pontosan ugyanannyit és ugyanolyan erejű segítőkkel készüljön a világbajnokságra, mint Anand, de ettől függetlenül szoktak olyan versenyeket is csinálni, amikor a hardver megegyezik.

  3. És azokon az „egyenlő hardveren” milyen Rybka eredmények voltak az utóbbi időben? Egyébként a Kramnik-Anand példa nem egészen illik ide, más a felkészítés és más maga a verseny. Tehát Rajlich valamikori sakk és programozás oktatói nem igazán érdekelnek most minket, csak azt nézzük mit teljesít az általa írt program. A hasonlathoz visszatérve, ha különböző erősségű hardvereken versenyeznek, az nagyjából olyan mintha valamelyik fél jelentős időhátránnyal játszana. Mi a saját PC-nken használjuk ezeket a programokat és jó lenne tudnunk, melyik milyen erős is valójában. Tehát ha vannak ilyen információid, légyszíves oszd meg velünk !

    Gratulálok a színvonalas weboldalhoz !

  4. Parancsolj: SSDF rating
    Régen még egy gyengécskébb hardvert használtak, de már áttértek a 2GB Q6600 2,4 GHz gépre, itt megnézheted az ő sorrendjüket elég sok játszma után.

  5. Köszönöm ez így már meggyőző. Kérdés, hogy az én GA-P35-DS3L, Intel Core 2 775 E6750 (3400Mhz), Geil Ultra 2x1GB 800Mhz configommal, mennyivel lenne vajon kevesebb. (?) Mondjuk legfeljebb 150-200-ra tippelek.

  6. Szerintem még annyival sem, mármint a Core2-őn. Bár mondjuk a processzor magszáma lehet sakkprogramoknál fontosabb, mint a megahertz.

  7. Mennyire lehet reális ez az Élő pontszám, ha a programok itt egymás ellen játszanak?
    Kicsit soknak tűnik. Érdekes lenne, ha néha egy-két topkategóriás rendes versenyen vehetnének vele részt, gondolom úgy megbízhatóbban le lehetne mérni, mint egy computer bajnokságban.

  8. Szerintem majdnem reális, lásd a legutóbbi világbajnokok elleni partikat. Ma már erősebb egy ilyen konfigon is a gép, mint a legjobb sakkozó.

    Az egyik topkategóriás verseny a 2000-es dortmundi volt. Az eredmény alapján akkor 4,5 ponttal a Junior 2700-as szinten játszott. Emlékszem Peti szépen túljátszotta, aztán sikerült neki még a remit is elrontania ellene. 😉

  9. Töröltem a hozzászólásaid google, de egyik címed sem él, így nem tudtam írni neked mailt, ha megdobsz te eggyel az info@honlapcíme címre, akkor válaszolni fogok, folytassuk levélben.

  10. Egy kérdésem lenne a Rybka/Fritz program kezelésével kapcsolatban:

    A Position Setup táblán „s” meg lehet-e fordítani a táblát a figurák felrakásához, hogy alul legyen a 8-as sor? Nem találtam rá lehetőséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

42  −  34  =