Topalov – Kamsky világbajnoki kihívó párosmérkőzés

Bulgária fővárosában, Szófiában kedden indul Veszelin Topalov és Gata Kamsky 8 játszmás párosmeccse, amely azt hivatott eldönteni, ki lehet a Viswanathan Anand kihívója a sakkvilágbajnoki trónért az év végén.

A vesztesnek sem kell nagyon aggódnia, mert a FIDE nemrég hozott újabb szabályváltoztatása alapján résztvevője lesz a következő kihívó sakkversenynek.

Veszelin Topalov 1975-ben született Bulgáriában. 1989-ben a 14 év alattiak világbajnokságán, 1990-ben a 16 év alattiakban nyer. 1992-ben lesz nagymester. A legtöbb szupernagymester verseny állandó résztvevője. 1999, 2000 és 2001-ben is mindig ott van a legjobbak között a világbajnoki kihívó címért folytatott küzdelmekben. 2002-ben Dortmundban Lékó Péter ellen veszti el a kihívó jogáért folyó versenyt. 2005-ben megnyeri az M-Tel által szervezett tornát Anand, Kramnyik, Ponomarjov, Adams és Polgár előtt. Az év végén a FIDE által rendezett körverseny világbajnokságot 14 partiból 10 pontot szerezve fantasztikus teljesítménnyel nyer meg. 2006-ban hihetetlen izgalmak, wc ügyek és hosszabbítás után veszti el Vlagyimir Kramnyik ellen a sakkvilágbajnoki címeket egyesítő párosmérkőzést. A verseny után fantasztikus szárnyalásba kezd, megnyeri a 2007-es Corus versenyt, átveszi a vezetést az élőpont listán. A 2007-es világbajnoki cikluson nem vehet részt. A 2008-asra viszont közvetlen jogot kap menedzsere Danilov és bolgár sakkszövetség nyomására a kihívó párosmérkőzésen való részvételre.

Gata Kamsky 1974-ben született Oroszországban. Mielőtt 1989-ben az Egyesült Államokba utaztak volna szüleivel kétszer is volt 20 éven aluli orosz bajnok. 1990-ben lett nagymester, 1991-ben USA bajnok. 1993 és 1996 között részt vett mind a FIDE, mind a PCA által rendezett világbajnoki cikluson. Mindkét kihívó címért folytatott versenyben elért a döntőig, de szerencsétlenségére, a PCA versenyén Anandtól, a FIDE versenyén Karpovtól szenvedett vereséget. Ez utóbbi vereség annyira megviselte, hogy visszavonult a sakktól. 2004-ig nem játszott hivatalos partit. A visszatérése viszont nagyon jól sikerült, 2005-ben csak Gelfandtól kap ki és így nem jut a 2007-es világbajnoki döntőbe. 2007-ben egy hosszú sorozat után megnyerte a FIDE világkupáját és ezzel elnyerte a kihívó párosmérkőzésen való részvétel jogát.

A párosmérkőzés 8 partiból fog állni, ha nincs döntés hosszabbításban dől el a kihívó joga. A partik időbeosztása a régi rendszer szerinti. 2 óra 40 lépésre, majd újabb 1 a következő 20 lépésre, majd újabb 15 perc és lépésenként 30 másodperc a 61. lépéstől.
Két partinként tartanak szünetet a nagymesterek, tehát február 17., 18., 20., 21., 23., 24., 26., 27. lesznek a játéknapok. Az órák magyar idő szerint 14 órakor fognak indulni.
Ha nincs döntés a 8 partiban, akkor először 4 rapid parti következik 25 perc plusz lépésenként 10 másodperces idővel. Ha ezen sincs döntés, akkor két 5 perces parti következik, lépésenként 10 másodperc hozzáadásával. Ha ezen sincs, akkor jön a hirtelen halál parti, ahol sötétnek 5 perce van, világos 6 percével szemben, de elég neki a remi a győzelemhez.

A döntő esélyese egyértelműen Topalov. Jelenleg is vezeti a világranglistát, amelyen Kamsky csak a 17. helyet foglalja el. A hazai pálya is őt segíti. Topalov menedzsere már megkezdte a mentális hadviselést, az amerikainak nagy nyomás alatt kell majd játszania.

Comments

  1. Valóban nagy meglepetés lenne, ha nem Topalov nyerne, de kellemetlen meglepetés. Megfosztana minket az Anand-Topalov párosmérkőzéstől, ami különleges csemege lehet nekünk.

  2. Ezt el kell ismerni, az Anand – Topalov döntő mindenképp nagyobb izgalmat hordoz első hallásra, mint az Anand – Kamsky. Viszont e második összecsapás lehetőséget adna Kamskynak a visszavágásra. Ez sem lenne rossz azért úgy gondolom.

  3. Rendkivüli mérkőzés sorozatnak nézünk elébe, Nem tudom a hazai pálya nyujt-e előnyt Topalovnak? Magam és a sakkot szerető sporttársaimmal azt várom, hogy szép egyedi mérkőzéseket mutassanak be- nagy küzdelemmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

3  +    =  6