FIDE Grand Prix 2009 Dzsermuk

Lékó Péter harmadik Grand Prix-je, amin részt vesz, az örmény Dzsermukban kerül megrendezésre. Ez az ötödik Grand Prix a sorban. A tegnapi sorsolás most nem kedvezett nagymesterünknek. A 14-es sorszámot húzva többször kell a sötét bábukat vezetnie a versenyen.

Az eddigi két Grand Prixen Péter 80, majd 140 pontot gyűjtve jelenleg a 10. helyen áll a pontversenyben. De majd a legrosszabb eredményt mindenkinél törlik majd a sorozat végén. A sorsolás és a nehéz ellenfelek ellenére reménykedünk a jó szereplésben. A 14. fordulós versenyen augusztus 14-én és 19-én tartanak szünnapot.

A verseny hivatalos honlapja

1. forduló
Inarkijev ellen nagymesterünk a Spanyol védelmet készítette elő. Az Anti Marshall változatban 14. lépésben újított egy GrischukInarkijev tavalyi partihoz képest. Az orosz nagymester tehát mindkét színnel szívesen játssza a változatot. Péter pontosan védekezett, ellenfele a királyszárnyon, míg ő a vezérszárnyon próbált betörni az állásba:

Inarkijev 21. lépése előtt

21. f4?! c5! és sötétnek szép ellenjátéka van. Talán jobban járt volna az orosz sakkozó, ha a bástyáját a g vonalra viszi. 22. Hc2 c4! és a huszár és szerencsétlen világos futója világosnak játékon kívülre került. Péter szép húzásokkal tisztjeit a legjobb helyekre helyezte és szépen lassan kezdte meg szokásos játékát, a kis előny fokozását.

Lékó 35. lépése előtt

Nem a leggyorsabb nyerés, de szép, logikus terv a vezércserék után a világos futó gyenge helyzetére rátapintani: 35…Ve2+ 36. Vf2 Vxf2+ 37. Bxf2 Be1! és sötétnek nyert végjátéka van, ugyanis egyik d gyalog sem védhető, a futó helyzete pedig katasztrófális. Az orosz sakkozó még a 43. lépésig húzta utána feladta a reménytelen küzdelmet. Szép kezdés!

Péterék partiján kívül még egy küzdelem végződött döntéssel. Cseparinov Jakovenko ellen nyert.

1. Lékó (1p), 2. Cseparinov (1p), 3. Karjakin (0,5p)

2. forduló
Ismét a Spanyol védelem, csak most világossal a terítéken Péter második partijában. Eljanov ellen szépen kerültek nagymesterünk tisztjei a jó helyekre, de sajnos a vezérszárnyi elfoglaltságok most jobban elterelték figyelmét, pedig ma is meg lehetett volna a teljes pont:

Lékó 34. lépése előtt

34. He1? 34. Hh4! és a szokásos motívum jöhet elő, az e huszár f5-re való ugrásával. Világos könnyen hozhatja át tisztjeit a király elleni támadáshoz. 34. Hf5+ is ment volna egyből kellemes állással. Az ukrán nagymester jól megoldotta ezek után a vezérszárnyi fenyegetéseket és a gyaloghátránya ellenére kiremizte az állást.

Ebben a fordulóban is két nyerés volt. Jakovenko gyorsan legyőzte a gyenge napot kifogó Kamskyt és Aronjan nyert még Alekszejev ellen.

1. Cseparinov (1,5p), 2. Aronjan (1,5p), 3. Lékó (1,5p)

3. forduló
Péter úgy tűnik jó formában van. Ebben a fordulóban Ivancsuk ellen megint kedvezőbb állásba került, de nem igazán volt most lehetőség a pont begyűjtésére. A Szláv védelem került terítékre, amiben nagymesterünk már a 13. lépésben kellemesebben állt. A szokásos e5-ös ellenjátékot könnyen elérte és lassan ő állt kellemesebben. Talán a végjátékban lett volna lehetősége Petinek nyúznia az ukrán nagymester állását, de valószínűleg tartható volt a remi, ezért ment bele a lépésismétlésbe.

Ebben a fordulóban csak egy parti dőlt el. Alekszejev honfitárást Inarkijevet verte meg.

1. Aronjan (2p), 2. Cseparinov (2p), 3. Lékó (2p)

4. forduló
Újabb győzelem. Tökéletes játékkal rukkolt elő a 4. fordulóban Lékó Péter. Szergej Karjakin ellen d4-el kezdte meg a küzdelmet, az ukrán nagymester pedig Peti kedvenc védelmét választotta a Vezérindiait.

Egy ritkább változatot választott a fiatal ukrán zseni:

Karjakin 11. lépése előtt

11…He4 Péter, Kramnyik és más szupernagymester is inkább 11…c5-öt lépnek itt, de természetesen ez nem hiba. Karjakin 12. Fe1-re f5-el válaszolt, de ezen fél órát gondolkozott.

Lékó 13. lépése előtt

13. a5! Péter a legjobb módját választja sötét állásának nyomására. 13…Fd6 14. Hc3 Ve7 15. Ba2! += szép terv a bástyaduplázás az a vonalon a nyomás fokozására. 15…Bfc8? nem a legjobb választás volt. 15…Hdf6 lett volna a jobb lépés. 16. axb6 axb6 17. Bda1 Fb7 18. Bxa8 +=. 18…Bxa8? 18…Fxa8 talán megelőzte volna a pár lépésen belül bekövetkező gyalogvesztést. 19. Bxa8+ Fxa8 20. cxd5 +- és sötét mindenképp gyalogot veszít a gyenge alapsora miatt. Péter ahogy eddig, ezután is a legjobbakat lépve a 33. lépésben fogadhatta ellenfele kéznyújtását. Teljesen pontosan vezetett, tökéletes parti.

A mai nap még két világos nyerést hozott. A magát még mindig kereső Kamsky már a megnyitásban elvesztette a partit Aronjan ellen. Ivancsuk pedig Alekszejevet győzte le.

1. Aronjan (3p), 2. Lékó (3p), Ivancsuk (2,5p)

5. forduló
Könnyed remi az 5. fordulóban. Alekszejev d4-es kezdésére Lékó a Szláv védelmet készítette elő, majd az idei Anand elleni miskolci 7. fordulóban játszott partit követték a felek. Péter tért el a 14. lépésben. De ahogy Anand, az orosz sakkozó sem talált semmilyen áttörést az állásban. A 36. lépésben ellenkező színű futós végjátékot látva a felek megegyeztek a remiben.

Mozgalmas forduló volt az ötödik. 5 parti is döntéssel végződött. Világossal Karjakin Bacrotot múlta felül a Spanyol megnyitású partiban, Akopjan Szláv védelme nem bírta feltartóztatni Gelfand figuráit, Kamsky Inarkijev ellen szépített az Orosz védelemben. Cseparinov világossal kényszerült kapitulációra Ivancsuk ellen Nimzóban. A nap meglepetése a jó formában levő Kaszimdzsanov győzelme a versenyben eddig vezető Aronjan ellen. A Szláv védelmű partiban az örmény nagymester talán túlságosan is nagy kockázatot vállalt sötéttel és egy minőséget is áldozott, de terve nem vált be. A volt FIDE világbajnok, ha nem is a leggyorsabb módon, de szépen ragadta meg a lehetőséget és fordította saját javára a partit.

1. Ivancsuk (3,5p), 2. Lékó (3,5p), 3. Kaszimdzsanov (3p)

6. forduló
Nem sikerült újra legyőznie Lékó Péternek a dortmundi verseny után Etienne Bacrotot. A francia nagymester a júliusi csatájukhoz hasonlóan a Vezérindiai védelmet választotta. Péter a 14. lépésben tért el, sikerült is gondolkodásra kényszerítenie ellenfelét, de Bacrot nem hibázott. Jól tartotta az állást.

Lékó 24. lépése előtt

Itt Peti 24. Hb5-el folytatta, és a6-ra d4-re visszalépve Bacrot lecserélte a huszárt a sötét futóra, ezek után világosnak már semmi játéka nem maradt. Talán 24. b4-ben több lehetőség volt. A két fél az 52. lépésben egyezett meg a remiben.

Három parti dőlt el a fordulóban. Alekszejev Cseparinovot, Aronjan Gelfandot múlta felül világossal. Kaszimdzsanov sötéttel verte Inarkijevet. Ivancsuk vezéráldozata látványos volt Kamsky ellen, de nem volt korrekt. Az amerikai színekben játszó Kamsky viszont nem tudott élni a lehetőséggel és remivel végződött a parti.

1. Aronjan (4p), 2. Ivancsuk (4p), 3. Kaszimdzsanov (4p), 4. Lékó (4p)

7. forduló
Péter végre ráérzett arra, hogy abban kell próbálkoznia, amiben a legjobb a végjátékban. Profi módon vezette a bolgár Cseparinov ellen sötéttel a figurákat és remiszagú állást végül a maga javára fordította. A d4-es megnyitásra a Vezérindiai védelmet választotta, majd a felek a tavalyi Van WelyTopalov parti mentén haladtak. Péter a 11. lépésben újított. A játszma végig remivonalon haladt, majd a végjátékba úgy jutottak a felek, hogy nagymesterünknek a vezérszárnyon összekötve két gyalogja nézett farkasszemet a bolgár sakkozó egyszem gyalogjával. Péter innentől fantasztikus végjátékkezelésével mutatta meg a sakk melyik szakaszában a legjobb és vezette sikerre a sötét figurákat.

Majdnem minden parti eldőlt a hetedik fordulóban. Bacrot Jakovenkót, Karjakin Akopjant, Eljanov Aronjant, Gelfand Inarkijevet győzte le világossal. Kamskyt Alekszejev verte el sötéttel. Az eredmények szerencsés alakulásával Péter egyedül vezet a versenyben.

1. Lékó (5p), Ivancsuk (4,5p), Kaszimdzsanov (4,5p)

8. forduló
Az első nehéz parti a versenyen. Lékó Péter ma meglepetésként a királygyalogot tolta meg az első lépésben az orosz Dimitrij Jakovenko ellen. De a meglepetés sajnos fordítva sült el. Az orosz sakkozó a Berlini védelmet választotta és a 2007-es AdamsGeorgijev parti mentén haladtak a felek. Láthatóan Jakovenko pontosan ismerte ezt a partit, mert azonnal húzott. Péter viszont úgy tűnik kevésbé, mert egyre többet gondolkodott és először a versenyen időzavarba került, ami végül gyalogvesztéshez vezetett. A végjáték remi volt, de az orosz nagymester mindent megpróbált, hogy mégis a maga javára fordítsa a partit. Még a teljesen egyértelmű remiállást is játszotta a végén és csak a 121. lépésben adta föl a küzdelmet. Várható volt egy ilyen parti már, de Péter most is tökéletesen védte a gyaloghátrányos állást és érte el kissé rosszabb állásból a döntetlent.

Csak egy parti dőlt el ebben a fordulóban. Ivancsuk tudott világossal nyeri Gelfand ellen, ezzel felzárkózott Petihez az első helyre.

1. Ivancsuk (5,5p), 2. Lékó (5,5p), 3. Kaszimdzsanov (5p)

9. forduló
Pihentető remi Kamskyval. Gata Kamsky és Lékó Péter is sokáig küzdött az előző fordulóban, várható volt, hogy a mostaniban nem fogják az utolsó erőtartalékaikat is feláldozni ezért a partiért. A Spanyol megnyitás Anti Marshall változatában az amerikai játékos egy kis újítást vetett be, ami nem igazán lepte meg Pétert. Könnyen egyenlített ki, majd jól meggondolva egy bástyaáldozatot örökös sakkos változatba evezett át. A 28. lépésben már „mehettek zuhanyozni” a felek.

Csak egy parti dőlt el a fordulóban. Kaszimdzsanov jó formáját most Cseparinov volt kénytelen megtapasztalni.

1. Ivancsuk (6p), 2. Lékó (6p), 3. Kaszimdzsanov (6p)

10. forduló
A neheze megvolt, de sajnos a pont elmaradt. Lékó Péter a 10. fordulóban az utolsó előtti világos partiját játszotta. A még ezen túl hátralevő az Aronjan elleni lesz. Most Akopjan ellen jó lett volna nyerni, mert ezen túl a két sötét parti Kaszimdzsanov és Gelfand ellen nem lesz könnyű. De nem sikerült, pedig az eleje és vége nagyon precíz, igazi péteres volt. A Szicíliai védelmű partiban Péter egyre kellemesebb állást ért el, majd előnyét fokozatosan növelte. Akopjan nem meglepő módon hibázott is a nyomás alatt, de nagymesterünk ahelyett, hogy rögtön meglépte volna a nyerő lépést hibázott és innentől ez rányomta a bélyegét a játékára. Olyannyira, hogy a még mindig nyerő állást tisztán örökös sakkos remire rontotta. Nagyon fájdalmas ez a döntetlen, lehet a verseny megnyerésébe is kerül majd.

Akopjan 45. lépése előtt

Az örmény sakkozó nem bírta a nyomást: 45…Vb3?? Csak a vezércsere tartotta volna még az állást, de világos valószínűleg így is nyerő lehetett volna. 46. c6! Bxd3! A felkiáltójel annak szól, hogy Akopjan valahogy megérezte, hogy nem kell feladnia, megpróbálta a trükköt. 47. cxb7 Vc2 48. Vxd3?? Péter úgy gondolta nyer az egyszerű megoldás. 48. Vd5 rögtön nyert volna. 48…Vxd3 49. b8V Ve4+ 50. Kh2 d3 51. Vf4 Vd5 52. Vd2 Fxh4! Akopjan megérezte a lehetőséget, innentől mindent bevetett nagyon ravaszan. 53. gxh4?? Nem hisz az ember a szemének, hogy a mindig pontos Lékó Péter benéz egy örökös sakkot. 53. Ba3 még mindig tartogatott nyerőesélyeket. 53…Vd4 és az örökös sakk nem védhető.

Inarkijev Bacrotot, Aronjan Jakovenkot, Alekszejev Eljanovot verte meg világossal. Gelfand sötéttel győzedelmeskedett Cseparinov fölött, aki mióta Pétertől kikapott nem találja önmagát.

1. Ivancsuk (6,5p), 2. Kaszimdzsanov (6,5p), 3. Lékó (6,5p)

11. forduló
Remivel folytatódott Lékó Péter versenye. A versenyen a KaszimdzsanovAronjan partit ismételték meg a felek. Persze Péterék készültek és megjavították a változatot sötéttel. De ez a javítás egy örökös sakkos remire volt ebben a fordulóban elég.

Két parti dőlt el ebben a fordulóban. Eljanov a teljesen maga alatt levő Cseparinovpot győzte le, szépségdíjas áldozattal. Az eddig nyeretlen Inarkijev megszerezte első győzelmét honfitársa Jakovenó ellen sötéttel.

1. Ivancsuk (7p), 2. Kaszimdzsanov (7p), 3. Lékó (7p)

12. forduló
Remi Aronjannal. Péter ismét e4-el kezdett és Spanyol megnyitás Anti-Marshall változata jött ki. A tavalyi Corus versenyen játszott AdamsAronjan partit ismételték meg a felek. Lékóék a 18. lépésen újítottak:

Lékó 18. lépése előtt

Adams tavaly 18. Fxe6-al folytatta, majd pár lépés utána döntetlenben állapodtak meg a felek. Lékó 18. Vc3-at lépett, ami jobbnak tűnik világos számára. Aronjan a legjobb lépésekkel válaszolt. Sajnos azonban a 22. lépésben már nem sikerült megtalálni a legjobbat.

Lékó 22. lépése előtt

Péter 22. Fg3-al folytatta. 22. f3 vagy az egyszerűbb 22. Vxa6 is jobbnak tűnik. Az apró előny teljes elvesztéséért viszont egyértelműen a 26. lépésben történt vezércsere okolható. Innentől az örmény nagymester könnyedén tartotta már a remit.

Ebben a fordulóban két parti dőlt el. Az egyre jobban játékba lendülő Gelfand sötéttel Kaszimdzsanovot győzte le. Kamsky pedig Eljanovot múlta fölül világossal az ukrán nagymester óriási hibáját kihasználva a végjátékban.

13. forduló
Ismét előjött a nemvárt Kramnyik-betegség. Mivel akár Boris Gelfand is megnyerhette volna a dzsermuki FIDE Grand Prix-t kemény csata várt Lékó Péterre az utolsó fordulóban, de reménykedtünk abban, hogy talán az izraeli színekben versenyző játékos fog hibázni. Sajnos azonban a az utolsó forduló betegsége ismét előjött Péternél és elbukta a végső párharcot. Gelfand d4-el nyitott és nagymesterünk a Vezérindiai védelemmel válaszolt. Gelfand újított a 14. lépésben, de láthatóan ez nem lepte meg Lékót és rögtön húzott. Nem is volt gond az állással egészen a 32. lépéseig. Az izraeli nagymester fokozatosan nyomás alatt tartotta Péter figuráit, de sötétnek volt jó folytatása, azonban nagymesterünk nem találta meg:

Lékó 32. lépése előtt

32…Hd6 33. Hd4 Ve1+ 34. Ff1 Ve5 35. Va8 Ve8 36. Vxa7 következett, amivel világos kellemes előnyt ért el. Sötét h huszárja játékon kívül rekedt. Világos futók uralják a teljes táblát, sokkal jobb helyeken állnak Gelfand tisztjei, mint Péteréi. 32…f5 talán megállíthatta volna a világos haderő nyomulását. Következhetett volna. 33. Hg5 Hf6 és a huszár újra játékban 34. Vb3 Hd6 35. Vxb4 Hde4 36. Va4 Hxg5 37. Fxg5 Vc7 és sötét gondjai megoldódtak. A világos futópárt kompenzálják a vezérszárnyi gyalogok.
A kialakuló végjátékot még sokáig fogják elemezni, valószínűleg sötét sokkal jobban is tudott volna játszani és akár még így is remire menthette volna a partit a futópárral szemben, de Péter már fejben vesztette el a csatát ekkorra már. Ő sokkal jobban tudja a végjátékot játszani, mint most tette, itt egyértelműen lélektani okai vannak a vesztésének.

Aronjan Inarkijevet, Ivancsuk sötéttel Akopjan verte meg az utolsó fordulóban így teljesen jogosan nyerte meg a versenyt.

1. Ivancsuk (8,5p), 2. Aronjan (8p), 3. Gelfand (8p), … 5. Lékó (7,5p)

Ivancsuk nem talált legyőzőre és négyszer sikerült ráerőltetnie akaratát ellenfeleire úgy, hogy azok nem találtak menekvést. Aronjan két veresége mellett ötször nyert, ezzel a Morozevicstől megszokott stílussal teljesen megérdemelten gyűjtötte be a második helyet, holtversenyben az utolsó fordulóban Lékót megverő Gelfanddal, aki szintén ötször győzött és „idősebb” korára Ivancsukhoz hasonló erős játékkal rukkolt elő a versenyen. Lékó Péter holtversenyes harmadik helye nem lenne rossz eredmény egy ilyen mezőnyben, de a második körben sajnos már nem tudta az első kör meghatározó jó játékát nyújtani és sajnos az utolsó forduló megint nem sikerült. Decemberben jöhet a javítás.

Comments

  1. Hú, ez az utcsó négy forduló elég erős játékosokat hoz elébe Péterünknek! Reméljük az eddigi jó formája megmarad, és Fortuna istenasszony sem lesz durcás Őirányába.
    Hajrá!

  2. Gondolom, ezt hívják sakk-vakságnak (gxh4). Most néhány napig Lékó Péter maga alatt lesz, pedig már reménykedtem a Brissago előtti Lékó visszatérésében.

  3. Nincs idő sokat bánkódni, pár nap pláne nincs, mert jön a hajrá. Brissagó óta azért történt egy pár apróság, pl. győzelem Wijk aan Zee-ben, Dortmundban, a legjobb első táblás a drezdai sakkolimpián. Kár volt a kihagyásért, de még három nehéz parti vár Péterre és riválisaira. Izgalmas, jó verseny.

  4. Egyetértek királygyaloggal. Ha sikerült volna Akopjan ellen a nyerés, akkor óriási lépést tehetett volna meg Péter a győzelem felé, de ki tudja, lehet így a jobb, mert most csak úgy győzhet, ha valamelyik riválisa ellen tud nyerni és ez jobban ösztönzi. Ha nyert volna az örmény sakkozó ellen, lehet kényelmesen menne neki, az utolsó három partinak és remire játszva valószínű előjönne a szokásos betegség és elvesztené a fontos partikat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

69  −    =  65