Lékó & Anand Miskolcon

Nagy szó, ha egy magyar sakkversenysorozat megéri az 5. alkalmat is. A Lékó & sorozat ilyen, és ahogy eddig is Péter ellenfeléül a legnagyobb nevek közül válogató Miskolc városa idén is kitett magáért. Az idei jubileumi alkalomra a legnagyobb nevet sikerült meghívni, a jelenlegi világbajnokot, Viswanathan Anandot.

Miskolci Nemzeti SzínházA rapid időbeosztás a laikusok számára is csalogató lehet az eseményre. A két nagymester 25-25 percet kap a partira, plusz lépésenként 10 másodperc bónuszidőt. Így egy parti 1, másfél óra alatt véget ér. A két világklasszis jól ismeri egymást. Péter szekundánsa is volt Anandnak, majd meglepetésként a legutóbbi világbajnoki döntőben éppen riválisát, Valgyimir Kramnyikot segítette.

Két különböző stílus összecsapása lesz a 8 játszmás párosmérkőzés, amely ha döntetlenül végződne, villámpartikkal folytatódik a győztes eldöntése érdekében. Anand igazi támadó sakkot játszik, fantasztikusan gyorsan látja meg a legjobb változatokat is, a rapid műfaj egyik, ha nem a legjobbja. Péter ezzel szemben a kis előnyök fokozásának a mestere, kimondott pozíciós sakkozó, bár mostanában már újra láthatunk tőle nem egy taktikus lépést.

A párharc esélyese mindenképpen a világbajnok, de Péter most jó formában van. Ezt a FIDE Grand Prixen nemrégiben bizonyította, így akár meglepetés is születhet.

A összecsapás a június 2-ai, keddi ünnepélyes megnyitó után szerdán kezdődik 16.30-kor az eddig megszokott, a versenyhez méltó helyszínen, a Miskolci Nemzeti színházban. A második parti 18 órakor kezdődik. Ez minden nap így van, kivéve a pénteki napot, amikor a két nagymester közönségtalálkozón vesz részt.

A Lékó – Anand verseny hivatalos honlapja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

74  +    =  80