Sakkolimpia – esélylatolgatás (férfiak)

Közel egy hét múlva kezdődik Drezdában a sakkolimpia. Nézzük meg kik lehetnek az éremvárományosok és milyen esélyekkel indulnak a legerősebb összeállításban szereplő csapataink. Ebben a cikkben elsőként a férfi mezőnyben nézek szét.

Sakkvilágbajnokság 2008 Drezda logóNovember 12-én Drezdában a 38. férfi sakkolimpia kezdődik meg. 152 ország csapata mérkőzik meg idén, köztük a női és férfi magyar csapat. Arra gondoltam a csapatokat az eddigi olimpiákon szerzett érmek tekintetében sorba kezdem végignézni.

Az örökrangsorban 24 aranyéremmel (szovjet, orosz együtt), a most is legesélyesebb oroszok állnak az élen. Idén a Kramnyik, Morozevics, Szvidler, Grischuk, Jakovenko csapatösszeállításban vágnak neki a versenynek. Félelmetes névsor. Minden idők legmagasabb 2748-as élőátlagával indulnak neki a tornának. Kérdés lehet, hogy Kramnyikot mennyire viselte meg a sakkvilágbajnoki döntő elvesztése, de az érzésem az, hogy fantasztikus formában fog játszani, szintúgy, mint a napokban orosz bajnokságot nyert Szvidler. Úgy gondolom, ha mindenki a tudása legjavát hozza meglepetés lenne, ha nem az orosz csapat nyerné az olimpiát. Azt azért hozzá kell tenni, hogy 2006-ban is hasonlóan erős csapattal csak a hatodik helyet sikerült megszerezniük szégyenszemre.

Az örökrangsor második helyezettje az amerikai csapat. Idén a Kamskyval és Nakamamurával felálló együttes akár meglepetéscsapat is lehet. Élő átlaguk 2660.

A lista harmadik helyezettje a magyar csapat. Az olimpiák történetében a legtöbb pontot szerzett csapat a miénk. A Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán, Balogh Csaba és Berkes Ferenc alkotta együttesünktől a kapitányi pesszimizmus ellenére érmet remélek. Igaz a 2676-os élő átlagú csapatunkban Péternek nem igazán fekszik az olimpiai időbeosztás, Judit a gyermekei miatt kevesebb időt foglalkozik mostanában a sakkal, de a hátsó táblákon talán a fiatalok jó pontszerzők lehetnek.

Az esélyes csapatok közül nézzük először az ukrán válogatottat. Az imponáló 2715-ös élőátlagú csapatot a fantasztikus formában levő „öreg” Ivancsuk vezeti. Karjakin Short nagymester üdvöskéje az egyik legnagyobb fiatal reménység. Eljanov szintén nagyon jó formában már a 2700-asok táborát erősíti. Ez a csapat minden bizonnyal az éremért fog küzdeni. Feltűnő Ponomarjov hiányzása, aki nemrég utasította vissza a szereplését a sakk állami támogatásának hiányára hívva fel ezzel a figyelmet.

A tragédia sújtotta (Karen Aszrjan halála miatt) örmény csapat Aronjan vezetésével indul a csatába. Élőátlaguk 2650, de ez a tartalék kevesebb élővel rendelkező versenyzőjük miatt tűnik szerényebbnek. Talán idén nem az éremért fognak küzdeni, de meglepetést okozhatnak.

Az azeri csapat a fiatalokra épít. Radzsabov, Mamedzsarov, Gashimov hármas biztos sok együttes életét fogja megnehezíteni. 2693-as élőátlaguk dobogós, dobogó közeli helyet ígér ha tudásuk legjavát nyújtják.

A ranglista vezető Topalovval felálló bolgár csapat 2660-as élőátlaggal ül asztalhoz. Csapatuk eredményessége valószínűleg az első két táblán nyújtott teljesítményük alapján dől el. Ha a harmadik, negyedik tábla tudja tartani a legerősebb ellenfelekkel is az egyensúlyt, Topalov és Cseparinov szállíthatja a pontokat a bolgár különítménynek.

Az olimpián saját hazájukban taroló kínaiak lassan a sakkolimpián is fő esélyesekké válnak. A Wang Yue vezette csapatuk meggyőző 2695 élőátlaggal rakosgatja majd a figurákat. Nem sokon múlt, hogy a negyedik táblásuk is 2700 fölötti élővel üljön asztalhoz. Mindenképpen éremvárományosok.

A francia kapitány a tapasztalt Bacrot mellett döntött, mint első táblás a több élő ponttal rendelkező tehetség Vachier-Lagrave ellenében. 2667-es élőátlagú csapatuk szereplése főként Bacrot formájától függhet. Láttunk már tőle fantasztikus partikat, de néha hihetetlen gyenge játékra is képes.

Az indiai csapat, csak úgy lehet meghatározó az olimpián, ha a világbajnokuk leül az asztalhoz. Anand a világbajnokság után fáradtságra hivatkozva lemondta az olimpiai szereplést, így nem valószínű, hogy meglepetést okozna a csapatuk.

A tapasztalt Gelfanndal felálló izraeli válogatott a magas 2667-es élőátlaguk ellenére szerintem nem kerül közel az érmes helyekhez, de náluk mindenképpen a hátsó táblák fognak dönteni a szereplésükről.

A kubaiak a fiatal 2700 fölötti játékossal, Dominguez Perezzel szállnak harcba az első táblán, az angol csapat a már sok mindent megtapasztalt kettőssel, Adamssal és Shorttal áll fel. A norvég csapat Magnus Carlsen miatt lesz a középpontban, bár nemrégiben a második táblásuk Carlsen szekundánsa Agdestein nagymester is jól szerepelt egy a tehetségeket a tapasztaltak ellen felvonultató versenyen. Kíváncsi leszek a szlovák csapat első táblás rendkívül szimpatikus nagymesterére Movsesianra, aki már 2732-nél jár az élő pontok gyűjtögetésében. A spanyol gárda természetesen Shirovval és Vallejoval vág neki a küzdelmeknek, de a hátsó táblák miatt nem számítanak esélyesnek. Érdekesség, hogy a németek három csapatot is indítanak.

Comments

  1. Talán Juditnak le kellene vetkőznie az apu-fóbiát, és a nők között végigverni a világot. A férfi csapatban folyamatosan szenvedni fog – ne legyen igazam.

  2. Királygyalog: Az olimpia választ fog adni arra, hogy Judit hol tart pillanatnyilag. Szerintem is szenvedni fog, legalábbis a 2700-asok ellen biztosan.
    Papírforma szerint a női mezőnyben tarolnia kellene, de mivel soha nem játszott nők ellen, ezért nem lehet tudni, hogy pl. Koneru mennyivel is gyengébb nála valójában …

  3. Sokkal. 🙂 A 2004-es olimpián Zsuzsa 2567-el leült és szerzett 10,5 pontot 7 győzelem és 7 remi mellett nem kapott ki. Ő sem játszott azelőtt női mezőnyben évek óta. Judit szerintem 1-2 reminél többet nem is engedne az ellenfeleinek, ha lenne egyáltalán remi. 🙂

  4. Igazad lehet, Simu 🙂
    A női csapatok éltáblásai valószínűleg nem nagyon örülnének, ha Jutka bejelentené, hogy a női csapatunkat fogja erősíteni 🙂

  5. Nem értem miért kéne Juditnak nők között játszania. Agyrém! Jelenleg 27. a világranglistán, sok éven át a TOP 10 közelében, nem kis sikereket elérve a férfiak között. Sorban ezek a játékosok követik:
    28 Ni, Hua g CHN 2710 5 1983
    29 Bacrot, Etienne g FRA 2705 23 1983
    30 Nakamura, Hikaru g USA 2704 6 1987
    31 Gashimov, Vugar g AZE 2703 27 1986
    32 Rublevsky, Sergei g RUS 2702 14 1974
    33 Cheparinov, Ivan g BUL 2696 28 1986
    34 Wang, Hao g CHN 2696 9 1989
    35 Sasikiran, Krishnan g IND 2694 9 1981
    36 Tiviakov, Sergei g NED 2686 56 1973
    37 Nisipeanu, Liviu-Dieter g ROU 2684 19 1976
    38 Najer, Evgeniy g RUS 2682 20 1977
    39 Bologan, Viktor

    Szép kis névsor. Szerinted mit szólnának hozzá, ha megkérdeznénk tőlük, hogy lenne-e kedvük nők között játszani?

  6. A férfi csapatunkat dobogóra várom, bármilyen erős is a mezőny.
    Mi is erősek vagyunk!
    Polgár Juditot nem kell félteni, Ő mindig hozta magát amikor
    kellett!
    Fiataljaink pedig szárnyalni fognak!

    A női csapatunk szereplését nehezebb reálisan megítélni.
    Bledben és Torinóban szerzett személyes tapasztalataim alapján
    lányainkat a 6. helyre várom.

    Hajrá Magyarok!

    (Cabernet Sauvignon)

  7. „szenvedni fog”??
    Én biztosan nem érezném rosszul magam, ha az 50 legjobb közt lennék. Ez egyébként sajnálatosan gyakori hozzáállás, hogy csak a legjobb/győztes/bajnok/aranyérmes a jó, a többi már nem. Remélem, hogy a sakkot nem „hódítja” meg ez az örök elégedetlen nézőpont.

  8. Szerinted egy világversenyen egy Polgár Juditnak elég részt venni? Nyilván eredményesen akar játszani. Már pedig a világ elment mellette. A ranglista nem mérvadó, mert szinte alig játszik, ezért nem vesztett Élőt. Amikor pedig játszik, többnyire veszít. Én nagyon szeretem a megalkuvás mentes stílusát, ezért szeretném, ha ismét sikeres lenne. De kiugró eredményre a férfi mezőnyben már nem sok esélye van. Ismétlem: ne legyen igazam.

  9. Szerintem Judit annyira kimagaslo teljesitmenyt nyujt amit a vilag meg nem latott.Nincs meg a lathataron sem olyan no, aki utana valaha is felkerulmajd a ferfi 20 koze!!Azert ha megnezzuk meg Almasinal is mindig magasabban volt.A nokrol ne beszeljunk mert Judit szimultanba elverne barmikor oket.Becsuljuk meg ertekeinket,o igen is egy nagyon eros sakkozo ott a helye.Majd az olimpia vegen megnezzuk az eredmenyeket,de sajna ki az a valaki akinek annyi verseny rutinja van mint Juditnak.

  10. A régóta tudott az ha jól nézem 4 napja a cikk megjelenéséhez képest. Rendben, ez is elfogadhatatlan tudom. 🙂

  11. Szevasztok
    Jó az oldal tetszik.Grat.Olimpia:Hát ahogy végig olvastam a hozzászólásokat,én nem féltem a csapatot.Szerintem erős csapatunk van.
    Igaz másoknak is.Reálisan én ezt látom.
    TOTO
    Léko hozza az x et simán ha kell bárki ellen azaz 1 es
    Polgár :-)hmm 3 esélyes 🙂 1 X 2 de remélem jobbik formáját adja
    Almási 1 x ha jol megy neki stabil
    Balogh 1 x A két fiatal nagyon fog küzdeni.
    Berkes 1 x
    Mi itten a gond ? 🙂 Első 3 ba leszünk.Balogh Csabi is azt mondta,
    olvastam a honlapján.Szerintem 🙂 jobb ma egy sakkozó mint 10 focista 🙂 sziasztok

  12. Érdemes lenne elolvasni más érdekelt országok olvasóinak hasonló esélylatolgatásait. Gondolom elfogultság terén biztos érmesek lehetnénk. 🙂

  13. Na tessék optimizmusom 🙂
    Azért én büszke vagyok rá nem mindennapi sakkozóink vannak !
    Hajrá Magyarok
    sziasztok

  14. Jah és lemaradt :-)Kevés magyar GM csinál weblapot.És ő szerintem a sakk népszerüsitéséért tette.Nem hinném reklámra szorulna.
    Ülést berekesztem:-) Hajrá Lékó, Polgár magyarok 🙂
    Ha ilyeket olvasna Lékó és a társai szerintem szomorú lenne.

  15. drukker össze kellene téged ereszteni halival. Az Anand cikk alatt megtalálod a hozzászólását, ő kemény Lékó bíráló, bár már elvileg nem olvas. :-))

  16. Nah átolvastam a fórumodat,azért szerintem kár fórumot üzemletetni egy weblapon ahol is negativ üzenete van a Polgárnak.
    Valamint olyan szakmaiatlan kritikák is vannak,amiket komoly GM ek nem tesznek.Ez weblap szempontból inkább hátrány, így egy fórum.
    És ha némelyik GM betévedne, valszeg …de általában jóérzésü ember is lehetne.
    Amúgy Simulacrum, az írásaid jók.Még a küllem is elmegy.Bár a fönti logód az pocsék 🙂 ne hari.
    Mondom , nincs baj a szólás jogával.De nem kéne a sakkot
    bulvár szintre minősíteni.S főleg nem a magyar sakkot.Mert könnyü ám
    kivülről okosnak lenni.
    Sziaszok
    Egy sakkozó drukker.
    Azt hiszem ezt csak megkéne említeni a sakkszövnek, akik kirakták az oldaladat.De szerintem, ők sem ezt gondolták. Nem szeretnék megsérteni senkit,de azért én elgondolkodnék….

  17. Imádom a kritikát, jöhet. Köszönet érte. Nézzük akkor sorban.

    negatív üzenete van Polgárnak
    Ezt nem teljesen értem, hol találtál ilyet? Vagy kire gondolsz. De mint már halinak is írtam itt mindenki kaphat negatív kritikát, illetve természetesen pozitívat is.

    szakmaiatlan kritikák
    Jogos. De sehol nem állítottam, hogy GM vagyok. Sőt elárulom, hogy egy sima amatőr sakkozó vagyok, aki kedvtelésből csinálja ezt a honlapot. Számomra hobbi a sakk és annak szeretete. Ez egy blog, az adott cikk írójának véleményével. Ennyi.

    a logó csúnya
    Tudom, sokan mondták, dizájner nem vagyok. Nekem tetszik, ezért most még marad, majd ha támogatsz akkor megcsináltatom hozzáértővel. :-))

    a sakk bulvár szintre minősítése
    Erre egy kérdéssel felelnék: Szerinted a FIDE nem „bulvárosította” a sakkot a kieséses világbajnoksságal, illetve a schnell partikkal való továbbjutásokkal?

    fórum
    Nem kell a gyalázkodókat kiszűrni a fórumról, mert nincsenek. Bízom benne, hogy sakkal foglalkozóknak van egy intelligenciája a normális megnyilvánulásokhoz.

  18. Elnézést a moderációért, de ennek itt nincs helye. Szakmai fórumon nyugodtan lehet ócsárolni a honlapot, személyes dolgok pedig levélben jöhetnek. Szívesen válaszolok ott rá. Ez a hely maradjon a sakké. Köszönet.

  19. Hogy a sakkhoz csak GM-ek szólhatnak hozzá? Na ez vicc. Hogy nézne ki ez a világ, ha nem mondhatnám a bablevesre, hogy finom vagy nem finom, csak azért mert nem vagyok mesterszakács; a rózsára, hogy szép vagy csúnya, pusztán amiatt, mert nem vagyok kertész? Nem sorolom… Leírtam, hogy PJ játszmáit szeretem, most hozzáteszem, hogy őt magát rendkívül becsülöm, tisztelem, nagyra tartom. Mindössze az a véleményem, hogy a női mezőnyben sokkal eredményesebb lenne, hiszen az ismert okok miatt – ÉDESANYA!!!! – nincs annyi ideje, mint amennyi kellene ahhoz, hogy bírja a versenyt a férfi mezőnyban.
    Egyébként pedig külön köszönet ezért az oldalért.

  20. Megkérek mindenkit, hogy a honlapon az adott cikkhez szóljon hozzá. Ne egymással tessék foglalkozni, hanem a sakkal. Innentől moderálva lesznek az olyan hozzászólások, amelyek nem a témához kapcsolódnak. CE-től elnézést, hogy moderáltam az utolsó hozzászólását. Kivettem drukker hozzászólásiból a rá sértőket. Köszönet.

  21. Annak orulok, hogy egyre tobb sakkozo van aktivan jelen a neten. Igy kell ezt, legyen csak minel tobb sakkos oldal…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

29  −  22  =