Anand – Topalov világbajnoki döntő

Anand 6.5 – 5.5 arányban győzött Szófiában és megvédte világbajnoki címét. Gratulálok neki, szép teljesítmény volt!

Szófia 1Topalov agresszív, kreatív stílusa felett a megfontolt, precíz játék győzedelmeskedett. Anand egy, a meccs utáni interjúban nagyszerűnek nevezte a szervezést és mindennel nagyon elégedett volt. Sajnos nézőként nem mondhatom el ugyanezt: a szervezés ugyanis pocsék volt. Valószínűleg Danailovék is érezték, hogy azért amit nyújtanak nem kérhetnek sok pénzt, így elég olcsón, 10 leváért (kb. 1000 Ft) be lehetett jutni a nézőtérre. De minek? A színpad hátulján ültek a játékosok, a színpad előtt félig átlátszó sötétítő függöny, a színpad körül kordon, az első három széksor olyan VIP vendégeknek lefoglalva, akik soha nem jöttek el. A valódi nézők tehát – az a 30-40 aki mégis betévedt – a sötétben ülve messziről nézhette amint ketten ülnek egy sakktábla fölött. Ennyi.

Szófia 2A bejáratnál mindent elkoboztak, átvilágítottak semmi nem lehetett nálunk és beszélni sem tudtunk mert a TV stáb dolgozott és pisszegett. Természetesen nem volt se elemzőszoba, se kommentár. Parti utáni értékelés csak a sajtó képviselőinek. Se dedikálás, se szimultán, se blitz verseny a parkban vagy bármi amitől sakk-eseménynek tűnt volna a dolog. A park közelsége mégis hasznosnak bizonyult, ugyanis a szervezők oda irányítottak amikor wc-t kerestem, az épületben ugyanis ilyesmi nem volt. Miután kicsit körüljártam a témát kiderült, hogy egy közeli piac mellett van néhány mobil Toi-Toi, de ami a 30 fokos melegben odabent fogadott azt joggal nevezhetem az én személyes szófiai wc botrányomnak.

Szófia 4Ezek után már nem is bántam annyira, hogy se üditőt, se kávét (se sört) nem lehetett vásárolni az épületben. A szervezés tehát valóban nagyszerű volt, remélem Danailovot megválasztják ECU elnöknek és sok hasonlóan szép eseménnyel fogja népszerűsíteni a sakkot a továbbiakban is.

Ui.: Mellékelek azért néhány fotót a helyszínről és környékéről (amíg nálam lehetett a kamera) illetve egy rövid videót, aminek ugyan semmi köze a sakkhoz, de hátha érdekel valakit milyen is Szófia a hétköznapokon.

Comments

  1. Jogosan háborogsz, egy világbajnoki párosmeccs ennél méltóbb körülményeket érdemelne. Lehet, hogy jobban járt volna a közönség, ha a partikat Anand szálláshelyén, a Hiltonban játsszák.
    Ott minden valószínűség szerint van büfé/étterem, sőt európai színvonalú illemhely is 🙂

  2. Lehet legkozelebb Magyarorszagon,vagy Erdelybe jatszak a vilagbajnoki dontot ! Garantaltan jobb rendezes lessz. 🙂 UDV !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

81  −  75  =