Lékó Péter 2009-es programja

A tavaly év végi elisztai FIDE Grand Prix miatt Lékó Péternek kimaradt a Corus verseny így az évet a már tavaly lefixált Ivancsuk elleni rapid tornával kezdte, ami nem igazán sikerült jól. A linaresi versenyt az elmúlt két év rossz szereplése miatt Peti szintén kihagyta, de márciustól beindul a nagyüzem.

Elsőként márciusban a szokásos Amber versenyen veszt részt Nizzában. A legjobb sakkjátékosokat felvonultató viadal jó kikapcsolódás és varipróba a szupernagymesterek számára. A játékosok egyfordulós körversenyt vívnak rapidban és vakon. Tavaly Peti az összetettben holtversenyes második lett, a jó formát kifogó Aronjan mögött.

Áprilisban újabb Grand Prix következik. Svájc volt a rendező ország első körben, de úgy tűnik, a feltételek itt sem voltak meg, így nagy valószínűség szerint Kijevben kerül sor a versenyre. Az első Grand Prix nem igazán sikerült jól Petinek. 50%-os teljesítménye a holtversenyes 5. helyre volt elég. Hogy újra közel érezhesse magához a világbajnoki döntőt Péternek ennél sokkal jobb teljesítményre lesz szüksége a versenysorozat idei 3 állomásán.

Júniusban Magyarországon láthatjuk játszani a legerősebb magyar sakknagymestert és nem is akárki lesz a rapid párosmérkőzésen Miskolcon az ellenfele, hanem az aktuális világbajnok Viswanathan Anand. A Lékó & verseny immár 5. alkalommal kerül megrendezésre.

Júliusban Németországba utazik Péter a dortmundi szuperversenyre, ami az egyik kedvenc tornája. Nem véletlenül. Többször nyerte már meg. Tavaly is sikerült Ivancsuk és Gustafsson legyőzésével az élen végeznie. Idén kétfordulós lesz a körverseny és csak hat induló ül majd asztalhoz.

Augusztusban újabb Grand Prix, ami az először kijelölt Eliszta helyett Jerevánban lesz.

Szeptemberre Kínába kapott meghívást egy nagymesterversenyre.

Moszkvában novemberben a Tal emlékversenyen ül asztalhoz, ami után rögtön kezdődik a Világkupa.

Decemberben pedig az utolsó Grand Prix-vel zárja az évet nagymesterünk.

Kemény program, fontos versenyek. Reméljük, hogy kellemes eredményekkel zárja majd a 2009-es évet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

85  −    =  81