Viswanathan Anand 2008 sakkvilágbajnoka

11 parti elég volt a 2008-as sakkvilágbajnoki párosmeccsen a 12-ből ahhoz, hogy a világbajnok Viswanathan Anand megtartsa címét az orosz kihívója Vlagyimir Kramnyik ellen. Talán sokak számára meglepetés az eredmény, de végigkövetve a világbajnokság partijait az indiai sakkozó sikere teljesen megérdemelt. Anand volt jó formában vagy Kramnyik teljesített rosszul?

Viswanathan Anand
Photo © Fred Lucas www.fredlucas.eu
Kramnyik ezen a párosmérkőzésen nem tudta megnyerni az első partit, mint a Lékó és Topalov elleni döntőben, úgy tűnik ez sokat jelenthetett. Igaz ugyan, hogy Anand sem tudta támadását nyerésig fokozni az első világos partijában, de közelebb állt a győzelemhez, mint Kramnyik az elsőben.

Meglepetés volt, hogy mindkét nagymester zárt megnyitással próbálkozott és végig az utolsó partiig nem is nyitottak a vezérgyalogon kívül más figurával.

A harmadik parti volt a hidegzuhany az orosz sakkozó számára. Világossal belefutott Anandék házi elemzésébe és kapitulálni kényszerült. Egy vereség még belefért volna, de hihetetlen módon Kramnyik úgy döntött, hogy az 5. partiban ismét megpróbálkozik a d4-es megnyitással és belemegy a Meráni változatba. Rossz döntése után újra kezet kellett nyújtania az indiai sakkozónak. Ez a hibája eldöntötte a világbajnoki cím sorsát. Kétszer kikapni világossal egymás után ezen a szinten már döntő volt. Ez a sokk olyan szintű volt Vlad számára, hogy a 6. partiban talán jelen sem volt igazán fejben és már 3 pont volt az indiai sakkozó előnye. A világbajnokság eldőlt.

Kramnyik kimondott rossz formában játszotta le az első hat fordulót, míg Anand fantasztikusan játszott. Megnyitási variációival minden partiban meglepte ellenfelét. Mindig időelőnnyel jött ki a középjátékra és hiba nélkül játszott.

A második fordulóban fordított színekkel kezdtek a nagymesterek. Úgy tűnt Kramnyik végre magára talált. A kilencedik partiban már érezhető volt, hogy kezdi megtalálni azt a játékot, ami igazán jellemzi őt, a tizedik partiban pedig már fogadhatta Anand kéznyújtását. Végre az igazi Kramnyikot láthatta a sakkrajongók népes tábora. Egy hiba nélkül, jó tervvel felépített kerek partit sikerült alkotnia és ezzel kis izgalmat hozott a már eldőlni látszott világbajnoki döntőben.

Anand kicsit már a kezében érezte a világbajnoki serleget, de éppen jókor jött a pofon. Fantasztikusan jó döntéssel a 11. partit királygyaloggal kezdte, hiszen várható volt, hogy Kramnyikék minden mindegy alapon valami érdekességgel rukkolnának elő 1. d4-re. Tökéletesen tudatosan a figurák cseréjére játszott rá az indiai nagymester és könnyedén ért el döntetlent a játszmában.

Viswanathan Anand egy kis megingástól eltekintve végig tökéletes formában játszva a rá nem jellemző pozíciós állásokban is jó meglátásokkal megérdemelten tartotta meg a világbajnoki címét.

Kramnyiknak nagyon hiányzott a világos partikhoz valószínűleg Szvidler segítsége. Az eddigi tökéletes felkészültségéről ismert orosz nagymester most csak kereste önmagát. Világossal nem tudott meglepetést okozni. Talán inkább 1. e4-el kellett volna próbálkoznia már az első kudarc után.

Érdekes partikat láthattak a sakkrajongók. A zárt megnyitások ellenére ki-ki partik alakultak ki. Sötéttel sem adták fel a felek a támadás lehetőségét, megnyitási újításokat és még elemzendő végjátékokat láthattunk. Soha rosszabb világbajnokságot!

Sokat nem kell várnunk az újabb világbajnoki párosmérkőzésre. Még idén november 28-án kezdődik a kihívók párosmeccse. A bolgár Veszelin Topalov és az amerikai Gata Kamsky mérkőzik meg a címért. Az újabb világbajnoki döntőt pedig 2009 első félévében fogják valamikor tartani.

Anand – Kramnyik világbajnoki döntő eredményei »

Comments

  1. Tovabbra is azt mondom, hogy a 12 parti keves. Nincs ido alaposan kiismerni az ellenfel strategiajat, egy pillanatnyi kihagyas is vegzetes lehet. Szivesen neztem volna meg tovabbi kuzdelmet…

  2. Azért azt ne feledjük, hogy Kramó jött föl most az utolsó előtti két partiban. Szerintem egyenlíthetett volna, ha több partiból áll a küzdelem. De úgy ült le mindkét fél, hogy elfogadta a 12 partis lebonyolítást, tehát innentől kezdve nincs ha és ahogy Megalodon írja Anand nagyon jól játszott. Én is néztem volna tovább. 🙂

  3. Kramnik nem jatszott jol,es az erdekessege hogy zart megnyitasokban tudta Anand legyozni ami szamomra eleg erdekes volt.A masik hogy ketszer is sotettel nyertek ellene ami ilyen szinten nagyon meglepo.Szerintem nagyon rossz volt a megnyitasi valasztas,vagy nem is igazan tudta mit is jatszon Anand ellen.

  4. Hi
    Hopp eltünt a Lékó bírálat, mert megmondták a frankót.
    Szép, cenzúra lol :-))Jellemző magyar szokás.
    Nah away,
    Figyú leírok 1 tippet, legfeljebb ezt is kitörlöd.lol 🙂
    Mint a gyerekét
    Olimpián Lékót jol leverik neki már az első tábla nem járna.

  5. Két hozzászólást töröltem csak, de azt maga az írója kérte. Nem tudom te ugyanaz vagy-e, de semmilyen más hozzászólás nem lett cenzúrázva, mint írtam korábban is, lehet Petit is bírálni, az olimpián meglátjuk mi lesz.

  6. Simulacrum : Nem tudom te ugyanaz vagy-e, Nem tudom kiről írsz nem az vagyok.Habár azt se tudom miről beszélsz.Csak láttam nincs itt egy korábbi Lékó kritika.
    Nekem a Lékóval nincs bajom,de kritikát se lehet írni, másik gyereket is kivágták.De má bocsi a Lékó felett eljárt az idő.És ezt kéne tudomásul venni.
    Léptem, ezt is törölheted, mint a másikét.
    Ide se jövök,
    by

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

9  +  1  =