32 figura a lóversenyen

Elsőként le kell szögeznem imádom a sakkozókról szóló könyveket, írásokat. Nem tudom miből fakad ez, de szeretem olvasni, hogy telik egy napjuk, adott versenyen adott ellenfél ellen miért azt a lépést húzták meg. Milyen érzésekkel mennek egy-egy versenyre és hogyan távoznak utána. A 32 figura pedig pontosan olyan könyv, amiben nagyon sok sakkozó mesél az életéről így igazi csemegének tűnt.

Farkasházy Tivadar - 32 figuraÉs ugye itt jönni szokott egy de. Igen, most is van de. Farkasházy könyve nagyon jó is lehetne, ha nem szerepelne benne több szó a lóversenyzésről, mint a sakkról. Persze ez túlzás, de valami megmagyarázhatatlan módon a szerző mindig előhozza ezt a témát. Annyiban érthető lenne a dolog, hogy a nehezen megközelíthető és megnyíló sakkozókhoz így szeretne közelebb kerülni, de legtöbbször úgy tűnik, nem hagyja őket beszélni, mindig el akar mondani egy vele megtörtént sztorit is, ami épp eszébe jutott a beszélgetés kapcsán. Nagyon sokat „beszél” a szerző egy-egy sakkozóval való interjúja során, ami valószínűleg így is játszódott le a felvételkor, de talán jobb lett volna, ha ezekből jobban szelektál.

Mivel az író saját bevallása szerint is csak amatőr módon űzi a sakkot, így az igazi szakmai kérdések kimaradtak a beszélgetésekből, ezáltal viszont a laikusok számára érthető olvasnivaló a sakkregény. A szerző javára írható, hogy fel mert tenni kényelmetlen kérdéseket is, hogy egy-egy régi dolog tisztázásra kerüljön.

Összességében mindenkinek ajánlható könyv a hibái ellenére, nagyon sok érdekes információt tudhatunk meg híres sakkozókról, sakkal kapcsolatban álló emberekről. Ha kicsit kevesebbet szerepelne benne a szerző és történetei, igazán nagy könyv lehetett volna belőle.

Comments

  1. Egyetertek a cikkiroval. En is nagy izgalommal vettem meg a konyvet, de egy ido utan annyira idegesitett, hogy Farkashazy a sajat sztorijait (amiben valoban a loverseny dominal) nyomatja, ahelyett, hogy hagyna a riportalanyait kibontakozni, hogy az mar sokszor a fizikai fajdalom hatarait surolta… Tovabba remek meglatas a szakmai erdekessegek teljes mellozese, a riporter hozzaertesenek hianyaban, ez is komoly hibaja a konyvnek. Osszefoglalva, picit tobb alazattal es a jopofaskodas helyett szakmai hatterismeretek beszerzesevel ertekesebb mu szulethetett volna.

    Sakkborat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

56  −  55  =