A Rybka továbbra is a trónon

A tavalyi kínai világbajnokságon elért 1 pontos győzelem után, idén Spanyolországban győzedelmeskedett a Rybka másfél pontos előnnyel sakkprogramok világbajnokságán.

Sakkvilágbajnoki trófeaImmár harmadik alkalommal hódítja el Vasik Rajlich sakkmester programja a világbajnoki címet. Amszterdam és Kína után most Spanyolországban nyert magabiztosan a cseh programozó sakkprogramja. Ahogy az előző versenyen, most is volt hasonló forgatókönyv zajlott. A Rybka vezetett, de közvetlen a nyomában volt most is egy program. Tavaly ez a Hiarcs volt, most a Junior. Az utolsó forduló előtt fél ponttal vezetett a Hal. Az utolsó fordulóban, ahogy Kínában is a Rybka játszhatott világossal az idei nagy ellenfelével. Ahogy tavaly, most is a Szicíliai védelem döntött. Lékó Péter kedvenc Szvesnyikovja került terítékre, amiben a Junior végig jól tartott magát, a parti vége felé vezére és futója nézett szembe a Rybka két bástyájával, lovával és egy plusz gyalogjával. A világosra kedvezőbb állásban a cseh program a gyalogját odaadta a hetedik sorra való bástyabetörésért, ami nagyon jó tervnek bizonyult, mert a Junior nem talált megfelelő ellenjátékot és végül megérdemelten nyerte meg az immár háromszoros győztes a partit.

A második helyet végül így a Junior szerezte meg, a harmadik helyre a legyőzőre nem találó Shredder futott be. A tavalyi ezüstérmes Hiarcs idén csak az ötödik lett, két vereséggel. A versenyen elindult Horváth Gyula magyar programozó Pandix programja is. Az erős mezőnyben végül a 9. helyen végzett három remit elcsípve.

A schnell versenyen idén tarolt a Rybka, csak egy partit vesztett a 9-ből. A Pandix az előkelő 6. helyet gyűjtötte be.

Hardverek tekintetében most kiegyenlítettebb volt a mezőny, mint tavaly. A legtöbb programot 8 darab Intel Xeon W5580 3.2 gigahertzes processzor vezérelt.

Érdemes a partikat megnézni, amelyekből én nem a nyertes, hanem a második helyezett Junior játszmáira hívnám inkább fel a figyelmet. Igazi taktikus program, nagyon szép támadójátékkal. A Hiarcs elleni parija igazi gyöngyszeme a középen rekedt király elleni támadás kivitelezésének.

A sakkprogramok világbajnokságának hivatalos weboldala.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

9  +  1  =