Anand – Kramnyik világbajnoki döntő eredményei

A sakkvilágbajnokság aktuális állása, a partik rövid elemzése, érdekességek kiemelése, minden parti után frissítve.

A sakkvilágbajnokság végeredménye 11 parti után:
Anand 6,5 – 4,5 Kramnyik

1. parti
Kramnyik világossal a többek által várt vezérgyalogos megnyitást választotta. Anand kisebb meglepetésre a Szláv védelem mellett döntött. Újabb meglepetésként Kramnyik a csereváltozatot játszotta meg. Gyorsan cserélődtek a figurák. Kramnyik gyalogot nyert ugyan a vezérszárnyon, de sötét bástyák aktivitása, illetve az ellenkező futók miatt gyorsan eljött a békekötés. Talán Bfe1-e4 terv nem a legjobb választás volt világos részéről, de az állás valószínűleg más esetben is tartható lett volna.

2. parti
Ismét remi, de izgalmasabb a tegnapihoz képest. Kramnyik nehéz pillanatokat élhetett át, pedig talán épp Anandnak kellett volna. A Nimzó került elő meglepetésre, mert sokan Anandtól inkább e4-es kezdést vártak volna. Kramnyik a kilencedik lépésben választott ritkább utat és érdekes módon épp egy magyar vonatkozású parti menetén haladtak. Portisch Lajos és Kluger Gyula játszotta 1962-ben ezt a változatot a magyar bajnokságban, ahol végül Portisch nyert. Kramnyik állása a 16. lépésig erősnek tűnt. Akadályozta világos sáncolását, de sajátjáról elfeledkezett és támadni próbált. Ami megbosszulhatta volna magát, ha nem a legmegfelelőbb pillanatban ajánlja fel a döntetlent Anandnak, akinek az ideje rohamosan fogyott és már csak 5 perce volt hátra, így a remi elfogadása mellett döntött.

3. parti
Megvan az első győzelem. Anand és csapata tökéletesen készült föl a Szláv védelem Meráni változatára és Kramnyik hiába lépte meg a megnyitásban a legerősebbeket a végén egy nagy hiba eldöntötte a parti sorsát.

Anand 14. lépése előtt

Anandék elemzése a 14…Fb7 lépésre épült a fenti állásban. Itt b4 lépés az általánosabb.

Kramnyik 19. lépése előtt

A 19. lépésig talán a legjobbakat lépte Kramnyik, de itt 19. Hxd4-el folytatta, úgy tűnik bástyával lett volna jobb ütni.

Kramnyik 33. lépése előtt

A két gyalog ellenére Kramnyik királya teljesen védtelen helyzetbe került. A sötét figurák között tökéletes volt az összhang. Itt talán még 33. Kb3 megmenthette volna a partit. De Kramnyik 33. Fd3??-a eldöntött a pont sorsát. Izgalmas parti volt.

4. parti
A 4. partiban egy elutasított vezércseles változat alakult ki a megnyitás után. Egy 2001-es Kaszparov – Kramnyik parti mentén haladtak a felek, míg Kramnyik 12. lépésben újított. A lépés hatására gyorsan elfogyott mindkét oldalon 3-3 könnyűtiszt és gyorsan remiszerűvé alakult az állás, egyedüli érdekességet egy sötét izolált gyalog jelentett a d vonalon. Az orosz sakkozó ezt a kis bibit viszont nagyon kellemes királyszárnyi rohammal oldotta meg, majd sikeres gyalog és bátyacserék után máris kezet foghattak egymással a felek, remi született.

5. parti
Sokkoló elnézés. Talán ez lehetne az 5. parti mottója. Anand ismét sötéttel győzött a játékot nem találó Kramnyik ellen. Kezdjük az elején. Ismét a Szláv védelem Meráni változata került terítékre. Az orosz sakkozó belesétált abba a csapdába, amibe éppen ellene Kaszparov sétált bele a kettejük döntőjekor. Kaszparov nem hitte el, hogy nem tudja feltörni Kramnyik Berlini védelmét ezért csakazértis ez ellen próbálkozott. Kramnyik nem tudta megemészteni valószínűleg az első világossal történt vereséget, ezért meg akarta mutatni, hogy igenis meg tudja verni Anandot ebben a változatban. Ezzel tulajdonképpen besétált az indiai sakkozó és stábja csapdájába. Ezen felül meg kell jegyezni még azt is, hogy ez a változat és állás, ami kialakul belőle nem Kramnyik stílusa. Itt a teljes állásra figyelni kell, minden oldalról fenyegetések vannak, persze mindkét fél részéről, de nem az a tipikus pozíciós nyúzós állás, amiben Kramnyik otthon van. A mostani partiban a megnyitással nem is volt igazán gond, bár először Anand tért el a 3. partitól, de Kramyik láthatóan készült. Az első érdekes lépés ez Ba3 volt megint, ami már lassan Vlad sajátja. Később a bástya nem a harmadik soron került játékba, hanem visszalépett az alapvonalra, de az igazi hiba a 29. lépésben történt meg. Hihetetlen ilyen szinten, ilyen hibával szembesülni még amatőrként is.

Kramnyik 29. lépése előtt

29. Hxd4?? Kramnyik nem látta a nagyon szép 29…Vxd4 30. Bd1 Hf6 31. Bxd4 Hxg4 32. Bd7+ Kf6 33. Bxb7 Bc1+ 34. Ff1 változatban sötét

Anand 34. lépése előtt

34…He3! lépését. Hihetetlen.

Nagyon nehéz dolga lesz innentől Kramnyikéknak. De ezt nem lehet tovább erőltetni. Vagy e4-es kezdésre vagy valami visszafogottabb nyitásra lesz szükség.

6. parti
Eldőlni látszik… A Nimzo-Indiai védelemben Kramnyik érdekes megoldást választott kétszer is. Nagyon hamar játékba hozta a vezérét és utána a c gyalogja elé fejlesztette a huszárját. c7 gyalog helyzete nem volt túl rózsás. Világos ugyan elesett a sánc lehetőségétől, de nagyon könnyedén nyerte le a szerencsétlen c gyalogot, onnantól pedig már nem volt nehéz dolga. Kramnyik gyengén, saját tudása alatt játszik. Nem stílusához való megnyitásokat és álláskezelést választ, Anand pedig könyörtelenül használ ki minden kis hibát. Innentől már nagyon nagy fordulatnak kell következnie, ne az indiai sakkozó maradjon a trónon. Anand megérdemelten vezet ilyen arányban is.

7. parti
Fordított színekkel folytatták a nagymesterek a második félidőt. Kramnyik a Szláv védelmet választotta Anand 1. d4-es nyitására. Ismét magyar vonatkozásúvá alakult a megnyitás. Egy Bánusz – Erdős parti mentén haladtak a felek a 17. lépésig, amikor Kramnyik újított a két magyar partijához képest és valószínű ez az új lépés a gyengébb ebben az állásban:

Kramnyik 17. lépése előtt

17…Vb6 és a futót odaadja a huszárért. Erdős Fe7-el visszavonta a futárját és később futót futóra cserélve könnyedén egyenlített ki.
Az orosz sakkozónak azonban a sötét futó később kellemetlenséget okozott, mivel szépen behelyezkedett d6-ra. Anand a legjobbakat lépve lassan szorította be Kramnyikot. Már-már úgy tűnt Kramnyiknak megint kezet kell nyújtania, de egy gyalogáldozattal sikerült leegyszerűsíteni az állást, ami a gyalogelőny ellenére nem nyerhető így remiben egyeztek meg a felek.

8. parti
Meglepetésre Kramnyik továbbra is az 1. d4-es kezdésnek szavazott bizalmat. Anand viszont ma nem a Szláv védelmet vette elő. Elutasított vezércseles megnyitás jött ki, amiben ismét az indiai sakkozó felkészülése érvényesült jobban. Anand újított már a 10. lépésben. Királya igaz kezdetben középen ragadt, de világos akciója nem bontakozhatott ki olyan gyorsan, hogy ne tudott volna az uralkodóval védett helyre lépegetni. A d vonal őrzése és világos király gyenge helyzete elég volt ahhoz, hogy már a negyvenedik lépés előtt remiben egyezzenek meg az orosz sakkozóval.

9. parti
Kramnyiknak ebben a partiban sikerült először meglepnie Anandot, de a siker elmaradt. A Szláv védelem Anti-meráni változatában Kramnyik a 12. lépésben újított, a bonyolult állásban Anand gondolkodott többet.

Kramnyik 17. lépése előtt

17…c5! =+

Egy közbeiktatott lépés maradt ki, amivel igazán előnybe kerülhetett volna az orosz sakkozó a 21. lépésben:

Kramnyik 21. lépése előtt

21…gxf4?! helyett a 21…Fc5 22. Vd3 gxf4 23. Ff3 Fxf3 24. Vxf3 Fe3 erősebb lett volna.

Kramnyik Anand pontatlanságát kihasználva igaz gyalogot nyert, de ő is pontatlankodott:

Kramnyik 32. lépése előtt

32…Kh8?! erre nem igazán volt idő valószínű Bg8 tervével. 32…Fe5 valószínűleg erősebb lett volna.

Későbbi vezércsere utána az állás remivé alakult. Ezzel tulajdonképpen eldőlt a világbajnoki cím sorsa.

10. parti
Kramnyik szépített! Már az előző partiban is látszott, hogy kezd magára találni az orosz sakkozó, ebben a partiban először sikerült érvényesítenie akaratát. A Nimzo-Indiai védelemben Kramnyik újított egy 2000-es Kaszparov – Anand partihoz képest ahol Kaszparov 18. Fe3-al folytatta Kramnyik a

Kramnyik 18. lépése előtt

18. Be1 új tervvel állt elő. Ez láthatóan meglepte Anandot, sokat gondolkodott.

Kramnyik 23. lépése előtt

23. Va6! finom lépés megakadályozza a sötét huszár c4-re történő ugrását. Az indiai sakkozó 23…f6?-al folytatta, ami logikus tervnek tűnt biztosítani a helyet a vezérnek, de közben a huszár elkergetésével és így a b vonal nyitásával az orosz sakkozó bástyája a hetedik sorra juthatott

Kramnyik 24. lépése előtt

24. a4 Vf7 25. Ff1 Fe6 26. Bab1 c4 27. a5 Ha4 28. Bb7 Ve8 29. Vd6 1-0 ami eldöntötte a parti sorsát. Anand nem akart szenvedni, hamar kezet nyújtott. Két parti van még hátra, ebből Anandnak elég fél pontot szereznie, hogy megtarthassa a címét, de minden bizonnyal nem lesz könnyű dolga a formába lendült Kramnyikkal szemben.

11. parti
Anand a sakkvilágbajnok! Teljesen megérdemelten tartotta meg a címét.
Először a párosmérkőzés során 1. e4-et láthattunk. Anand gondolva arra, hogy Kramnyik és csapata valami meglepetéssel készült 1. d4 ellen, az indiai sakkozó cselesen királygyalogos kezdést választott és bejött a számítása. A Szicíliai védelmű parti Najdorf változatában Anand rögtön ütötte a sötét futójával f6 huszárt és f5-el a középen rekedt király ellen indult. A nem igazán játszott változatban mindkét nagymester sokat gondolkodott. Kramnyik nem tudott sáncolni, de állása nem volt veszélyes. Az indiai sakkozó sorban cserélte a figurákat és a 22. lépésben már vezérek sem voltak a táblán. Ezzel tulajdonképpen eldőlt a parti sorsa. A 24. lépésben kezet fogtak és ezzel a partival befejeződött a világbajnokság. Az utolsó partit nem játsszák le a felek.

Az eddigi partik letöltése (pgn)

Comments

  1. Fantasztikus parti volt! Kramnyik most támadott (az elején), de aztán fordult a kocka, fordult biza!
    Anand győzelme teljesen megérdemelt!

  2. Hali
    Eldőlt, ilyen szinten Kramniknak már nincs komoly esélye.
    Főleg nem anand ellen.Én örülök hogy megtörni látszik az orosz egyeduralom.
    És India ez a szegény ország némi örömre lel.
    Ami a Kramnik stábot illeti, 3 Lékó is kevés lenne segítőnek.
    És én fölöttébb nem értem a Lékót,de úgy látszik pénzre ment.
    És eladta magát, szégyen,holott jól keres.
    Szerencsésebb és jobb lenne ha pl a magyarokat segítené.Afféle sakk akadémia, felkészülések fiatalok,stb.
    Igaz itt nincs pénz, se szponzor.
    És a Lékó az életbe nem játszik már vb címért.Az oldal jó.
    De szerintem kár bele a Lékó imádat.Persze ha ismernéd közelebbről,igencsak meglepődnél ! Megjegyzem a Vasik R egy csodálatos ember.
    Volt szerencsém beszélni vele is.
    Hello

  3. Kedves Anand a király!
    Még nincs vége, de ha ma kikap Kramó, akkor tényleg nagyon eldőlni látszik, ezzel egyetértek. Anand megérdemli majd a győzelmet ez vitán felül áll. Lékó Kramnyiknak majdnem biztosan a sötét védelmekben segít, hisz életében nagyon kevés d4-es partit játszott világossal. Kramnyik fölkérte segítőjének, ez pénz nélkül is megtiszteltetés. A jól keresről annyit, hogy a német gáz cég már nem támogatja, sehol nincs a keresete szerintem egy autóversenyzőéhez vagy egy teniszezőéhez képest.
    Afféle sakkakadémia pedig nem is olyan rég indult, olvasd el: http://href.hu/x/78nm
    Petit pedig ismerem személyesen is, nekem csak pozitív tapasztalataim vannak vele kapcsolatban. Nincs Lékó imádat itt, én szurkolok neki, kedvelem, de más véleménye is teret kaphat, akár negatív is.

  4. Szerintem vége van 🙂 hopp maival főleg !
    De ez az elején tudható volt, ezt hozzáértők már előre sejtették !
    Maradjunk annyíba Anand jobb .A Lékót meg télleg sajnálom, mert annyíra keveset keres :-)Valszeg szimultánról ismered maximum.
    Akkor megúgom neked, sakkberkekben nem szeretik, mert potyaleső !
    Ezt aki élvanalbeli tudja mit jelent.Mellesleg Lékó havi 2 millán alul
    nem keres,ezt is megsúgom !És ehez nem is kell mindent megnyernie.
    És még a falnak se ment, mint az autoversenyző.
    Szóval én nem sajnálom tőle, de azé ne istenitsd már 🙂
    És én lehet nem a netről tudom a híreket, bocsi.
    Én a Miskolcit nem nevezném annak akadémia :-))
    A Bodót és társait.
    nah hali

  5. Sziasztok!
    Szerintem még mindig Kaszparov lenne a legjobb, ha nem lenne neki fontosabb a politika a sakknál. Amugy Kramnyik egy hajszállal jobb Anandnál, de most nagyon rossz formában van és így nem lesz világbajnok, de várjuk még ki a végét! Lékóról csak annyit, hogy hiányzik belőle az a plussz, ami a vb-címhez kell, szerintem tipikus „örök második” fajta. Szerintem a vb-döntőket két évente kellene megrendezni egyenes kieséses rendszerben a legjobb nyolc játékos részvételeével, de a párosmeccsek max. 6-8 partiból kéne, hogy álljanak.

  6. Én nagyon a kieséses lebonyolítás ellen vagyok. Sőt, a 12 partit is kevésnek tartom, pont azért mert így egy adott időben jobb forma döntheti el a címet. Igaz a hat partit kell nyerni a vb címért forma meg kicsit hosszúra is nyúlhat. Lásd. Kaszparov – Karpov meccseket. 🙂
    Petiből jelenleg tényleg hiányzik a plusz, de Anand is 38 évesen készül világbajnok lenni. Szóval nincs még lemaradva. 😉

  7. Ezen a szinten a legjobbak már nagyon hasonló tudással rendelkeznek, szerintem többnyire az aktuális forma dönt, mint például most is. Valószínűleg 2-3 hónappal ezelőtt vagy később teljesen másképp alakulna ez a vb-döntő is. Mindenképp 8 játékossal rendezném meg a vb-döntőt, de lehetne olyan rendszerben is, mint ami azon a tornán volt (ha jól emlékszem dortmundban) ahol Lékó Peti kivívta a jogot a vb-döntőre még Kramnyik ellen.

  8. Megmondom őszintén, arra számítottam, hogy ma a 8. partiban Kramnyik végre nyer, és hozza a Lékó és Topalov ellen is már bemutatott „feltámadását”, de ezek után már úgy gondolom, hogy Anand fogja megnyerni a párosmérkőzést – szerintem meglepetésre.

  9. Ilyen arányban mindenképp meglepetés Anand sikere, valószínűleg már tényleg elvehetetlen. Kramnyik sajnos tényleg rossz formában ez nem vitás.

  10. Anand könnyen megadta magát, csak úgy ne járjon mint Lékó, aki döntetlent ajánlott két gyalog fórral, ha jól emlékszem, s a végén elbukta Brissagoban. 🙂

  11. Ha Kramnyik az elejétől így játszott volna mint az eddigi két utolsó partiban akkor nem lenne kérdéses az ő végső győzelme. Szarintem jobb mint Anand, de túl későn lendült formába és így már Anand lesz a győztes. Ha jól tudom eddigi egymás elleni meccseikből Kramnyik nyert többet, de az biztos, hogy most tényleg a földkerekség két legjobb aktív sakkozója vívja a világbajnoki döntőt. De képzeljünk el egy 8 résztvevős világbajnokságot Kramnyik, Anand, Topalov, Lékó, Morozevics, Ivancsuk, Aronjan és Carlsen küzdelmével. Jósolja meg valaki a végső győztest egy ilyen mezőnyben!

  12. amerigonak a válasz: aki úgy kér elemzést hogy cserébe semmit nem ad az potyaleső .Ráadásul GM ektől.Lékó témát lezártam, mert nem csipem a skacot.Rühellem ha valakit ennyíre sztárolnak,van utoda bőven és jobbak lesznek mint ő.Erdős,Berkes, Balogh,stb.
    Amúgy esélye sincs már vb döntőre simulacrum a Petinek.Ez attól független hogy csipem e.Ez tény.BÁR ÉN NEM SAJNÁLNÁM TŐLE !Mert magyar.Ne mondjátok elfogult vagyok.Kemény de igazságos.
    Ahhoz már itt az új nemzedék is .Magnus stb, van még pár.
    Amúgy meg egyáltalán nem baj hogy az orosz sakk kapott egy óriási pofont.És Anand most jobb volt ! És szerintem 12 game lehet kevés.
    24 az már valami.hello

  13. haliho: Lékót lehet szeretni, vagy nem szeretni, de azt el kell ismerni, hogy a mai magyar sakkban ő a Nr1. Több, mint 8 éve ott van a FIDE ranglistán a TOP10-ben, ami azért nem kis teljesítmény. Úgy gondolom, hogy az elért eredmények elismerése még nem jelent sztárolást. Az az érzésem, hogy egy kicsit az irigység beszél belőled, de nyilván ennek is megvan az oka …
    A potyaleséshez ne tudok mit hozzáfűzni, biztosan igazad van.
    Ami az utánpótlást illeti: szvsz az, aki 20 évesen nincs a TOP100-ban, az aligha kerül be a TOP10-be, egyszerűen azért, mert nem kap meghívást azokra a versenyekre, ahol fejlődhetne. Alma a 60. hely környékén tanyázik, és ő is arra panaszkodik, hogy nem kap meghívást a nagyobb tornákra. Szvsz éppen ezért Berkes, Balogh és Erdős sohasem lesz a TOP10 tagja, bár annak örülnék a legjobban, ha nem lenne igazam …

  14. Én is nagy Lékó-fan voltam, de amikor lemondta a válogatottságot az érdekeire hivatkozva, elszakadt bennem valami.
    Ami pedig az utánpótlást illeti: megfelelő menedzsment híján nem lehet kiugró eredményt elérni, ugyanakkor Lékóhoz fogható tehetség nincs közöttük, ez tény.

  15. Orulni kellene hogy van egy Leko Peter es egy Polgar Judit aki kepviseli az orszagunkat, es a versenyen ott van a magyar zaszlocska.
    Sajnos en is azt hiszem sem berkes,Erdos es Balogh sem lessz benne soha a Top 10-ben.Ettol fuggetlenul nagyon nagy sakkozoknak tartom oket.Sok sok penz kellene hogy igazan felfedezzek kulfoldon oket.Almasi sem tud ervenyesulni, de felo hogy o sem lessz ott soha Linaresben,Wijk an Zee-ben vagy Dortmundban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  +  23  =  27