Sakkolimpia – értékelés

A 2008-as drezdai sakkolimpián férfi csapatunk a 8., női csapatunk a 14. helyen végzett. Jobbat vártunk mindkét csapattól, az előjelek is kedvezőek voltak. Az eredmény nem rossz, de nem is ad ünneplésre okot. Nézzünk utána, hogyan teljesítettek egyénileg a csapattagok és összességében a két csapat.

Lékó Péter és Polgár Judit a 2008-as sakkolimpián Drezdában
fotó Polgár Zsuzsa

A férfi válogatott

Lékó Péter
Az előjelek talán elsőtáblásunknál voltak egyedül kedvezőtlenek. Péternek saját bevallása szerint nem fekszik a 90 perces időbeosztás. A szuperversenyeken nem eszerint játszanak, így nehéz átvennie a ritmust. Négyszer játszott olimpián és igazán kiemelkedő teljesítményre eddig nem volt képes.
Csak az első fordulóban nem ült asztalhoz, utána 10 partiból 7,5 pontot gyűjtött, eredménye 75%-os, ezzel az első táblán tábladíjas lett. Teljesítménye 2834 élőpontnak megfelelő. 6-szor állt fel győztesen az asztaltól, 3-szor játszott döntetlent és csak egyszer kapott ki. Átlagosan 74 lépést tett meg egy partiban. Kiemelkedő teljesítmény. Hátán vitte a csapatot.
A gyengébb ellenfeleit magabiztosan verte. Nisipeanuval, Kamskyval és Domigezzel remizett. Ivancsuktól kapott ki, de abban a partiban is közel állt a remihez. Egyedül az amerikai nagymester elleni partijánál érezhettük, hogy játszhatta volna tovább, de valószínű Péter nem vette észre a nyerés lehetőségét és ideje is fogytán volt. Ahol tudott keményen küzdött a pontért. Igazi vezéregyénisége volt a csapatnak.

Polgár Judit
Két gyermek után ült a második táblán sakkasztalhoz nagymesternőnk. Az olimpia előtti villámvilágbajnoksági rossz teljesítménye rossz előjel volt a szereplésére. Sajnos az olimpia alatt megfázás is nehezítette a szereplését. Ő is ötödszörre szerepelt idén a férfi csapatban az sakkolimpián. A 2002-es és 2000-es olimpián is magabiztos, kiváló teljesítményt nyújtott.
8 partit játszott, ebből 3,5 pontot szerzett, eredménye 44%-os. Teljesítménye 2544 élőpontnak megfelelő. 2 győzelem, 3 döntetlen mellett 3-szor kellett vesztesen felállnia az asztaltól.
Azt lehet mondani, hogy az igazi Juditot csak az utolsó partiban a nagyon jól szereplő fehérorosz sakkozó Alekszandrov ellen lehetett látni, ezen kívül nem tudta hozni az eddig megszokott jó teljesítményét. Gyengébb szereplésében talán a román sakkozó Istratescu ellen kihagyott nyerés is közrejátszott. Gyönyörűen túljátszotta ellenfelét, majd a végjátékot választotta, ami sajnos már nem volt nyerhető. Talán Ukrajna ellen egy jó formában lévő Judittal elérhettük volna a remit, illetve Irán ellen hiányzott még a pontja igazán.

Almási Zoltán
Zolinak feltett szándéka a 2700-as élő elérése ezért várható volt, hogy saját sikere is kellőképpen ösztönzi majd az olimpián. Még jobb előjel volt a nemrégiben véget ért Magyar Bajnokságon elért első helye. Neki már ez a nyolcadik olimpiája volt. Minden táblán szerepelt már. Legjobb teljesítményét az 1998-as olimpián érte el, illetve jól szerepelt a 2002-es bledi sakkolimpián is.
10 partit játszott, ebből 7 pontot ért el, eredménye 70%-os. Teljesítménye 2734 élőpontnak megfelelő. 5 győzelem, 3 döntetlen és 1 vereség az összmérlege. Ez utóbbi vereség az utolsó fordulóban egy már teljesen nyerőesélyes játszmában talán a fáradtságból adódó kihagyás miatt következett be. Nagyon erősen játszott az egész versenyen, minden partiban küzdött a győzelemért. Csapatunk kiemelkedő tagja volt Drezdában.

Balogh Csaba
Az idei Magyar Bajnokságon második helyezett fiatal nagymesterünk másodszor játszott sakkolimpián. Pintér József kapitány nehéz döntése után Gyimesi Zoltán helyett került a csapatba. Harcos, támadó sakkot vártunk tőle, a 2 évvel ezelőtti jó szereplésének a folytatását.
7 partiból 3 pontot sikerült gyűjteni, eredménye 43%-os. Teljesítménye 2494 élőpontnak megfelelő. Nem tudott győzni, 6 remi mellett 1 partit vesztett el. Sajnos az a vereség Onischuktól nagyon fájó volt a csapat számára is, mert így kikaptunk az amerikai együttestől. Nem ment jól Csabának a játék, több partiban is neki kellett küzdenie a remiért. Hiányzott a kapitány által megnevezett ambiciózusság a világos partijaiból. Hozzá kell tenni, hogy a csapatvezető főként a sötéttel való játékoknál, erős versenyzők elleni remiszerzésben számított Csabára.

Berkes Ferenc
Fecó utolsó helye csak taktikai megfontolás volt a kapitány szemszögéből. Nagymesterünknek ez a harmadik sakkolimpiája volt. Az előzőkön a harmadik és második táblákon játszott.
9 partiból 6,5 pontot szerzett, eredménye 72%-os. Teljesítménye 2696 élőpontnak megfelelő.
4 győzelem mellett 5 alkalommal remizett. Mindent elmond a játékáról, hogy nem talált legyőzőre a 9 forduló alatt. Teljesítménye teljesen kiegyenlített volt abból a szempontból, hogy 2-2 győzelmet ért el a két különböző színnel. Egyedül a cseh játékos Stocek elleni partijában került nehéz helyzetbe, de bravúrosan látta meg az ellenesélyeket és fordította meg a partit. Több remire végződött partijában is állt jobban. Kitűnő teljesítményt nyújtott.

A csapatról
Csapatunk az erősorrend alapján az 5. helyre volt rangsorolva végül a 8. helyen zárta a drezdai sakkolimpiát. 7 győzelem mellett, 2 döntetlen és 2 vereség a csapatmérleg, 62,5%-os eredmény. Ami összességében nem mondható rossznak. Ugyanilyen teljesítménnyel 2 éve 5. lettünk. A holtversenyes 5. helyen olyan nemzetekkel végeztünk együtt, mint Oroszország, Kína, Azerbajdzsán. Az olimpián minden csapat a legjobb felállásban vette föl a versenyt, kivéve a világbajnokot nélkülöző Indiát és Ponomarjov hiányát megérző Ukrán válogatottat. Fájó az első fordulóbeli döntetlen Iránnal, az USA-tól való vereség és a Kuba elleni remi. Az előjelek kicsit biztatóbbak voltak, mint az elért helyezés, de most így alakult. A férfi csapatunk szereplése ettől függetlenül jó, elfogadható megítélésem szerint.

A magyar női csapat a 2008-as drezdai sakkolimpián
fotó Polgár Zsuzsa

A női válogatott

Hoang Thanh Trang
Első táblásunk személye egyértelmű volt. A legjobb formában lévő női játékosunk a Vietnámban született. 2002-ig az ázsiai csapat színeiben 5 sakkolimpián szerepelt. 2006-ban már a magyar válogatottat erősítette nagyon jó teljesítménnyel.
Végigjátszva az olimpiát 11 partiból 7 pontot szerzett, eredménye 64%-os. Teljesítménye 2474 élőpontnak megfelelő. 4 győzelem, 6 remi és 1 vereség a mérlege. Stabil elsőtáblás szereplés egy sajnálatos utolsó fordulóbeli vereséggel. Kiemelendő, hogy a világbajnok Kostenjukot teljesen túljátszotta, de nem sikerült neki végül legyőznie az oroszok legjobbját. A csapat stabil pontja volt.

Vajda Szidónia
Ahogy az első tábla, a második is egyértelmű volt a kapitányi választás szerint. Szidi negyedszer szerepelt sorozatban a drezdai sakkolimpián. Volt első, második is harmadik táblásunk is. 2004-ben a második táblán tábladíjas volt, most is így indult a szereplése…
10 partiból 5,5 pontot gyűjtött, eredménye 55%-os. Teljesítménye 2346 élőpontnak megfelelő. Fantasztikus kezdés után gyenge befejezés, talán így lehetne összefoglalni Szidi játékát. 6-ból 5,5 ponttal indított. Hihetetlen teljesítmény. Ezután egy nagyon érdekes parti következett a lengyel „Rybka tesztelő” Rajlich Iwetával, amiben mesterünk nem nyerte le a felkínált minőséget és utána elveszítette a partit. Ez a meccs úgy tűnik sorsdöntőnek bizonyult, mert az utána lévő három játékban már nem volt önmaga és mindegyik játszmáját elvesztette.

Mádl Ildikó
Nagymesternőnk a legnagyobb rutinnal rendelkező játékosunk volt az sakkolimpián. Ez volt a 12. szereplése a viadalok történetében. Többször játszott első, második és harmadik táblán is. Kétszeres olimpiai bajnok. Úgy tűnik ez az olimpia a rutinosak olimpiája volt. Ahogy Csiburdanidze is fantasztikus teljesítményt nyújtott, úgy csapatunkban Mádl Ildikó volt a legjobb pontszerző.
Ő is minden fordulóban asztalhoz ülve 11 partiból 8 pontot szerzett, eredménye 73%-os. Teljesítménye 2464 élőpontnak megfelelő. 6 partiban fogadhatta ellenfele kézfogását, 4 döntetlen mellett 1 vereséget szenvedett el. Az egy szem vereség a jóval erősebb orosz sakkozónőtől Kosintseva Nadezhdával sötéttel vívott küzdelemben született. Ildikó is fantasztikusan kezdett 3-ból 3-al és végig jó teljesítményt nyújtott az egész versenyen.

Rudolf Anna
Egyik újoncunk a sakkolimpián az idei Magyar Bajnokság megnyerésével vívta ki a jogot a negyedik táblán való szereplésre. Fejlődő tehetségünktől jó eredményt vártunk.
9 partiból 5 pontot gyűjtött, eredménye 56%-os. Teljesítménye 2306 élőpontnak megfelelő. 4 győzelem mellett 2 remit ért el és 3 vereséget szenvedett. Az indulás itt is parádés volt. 3-ból 3 pont, utána 3-ból 0 pont. Hozzá kell tenni, hogy a lengyel ellenfelén kívüli másik két vereségét nála jóval előrébb jegyzett versenyzőktől szenvedte el. Az utolsó fordulóbeli győztes végjátéka nagyon fontos volt a csapatremi megszerezéséhez.

Schneider Veronika
Másik újoncunk szerepeltetése volt a női kapitány Horváth József legnehezebb döntése. A Gara testvérek gyengébb szereplése és Veronika mostanában elért sikerei miatt döntött így a csapatvezető.
Veronika 3-szor játszott a sakkolimpián 1 pontot gyűjtött, eredménye 33%-os. Teljesítménye 2024 élőpontnak megfelelő. 2 remi mellett egyszer szenvedett vereséget. Sok lehetőséget nem kapott az olimpián fiatal mesternőnk, ennek valószínűleg a jóval gyengébb mongol kislány elleni veresége volt a fő oka.

A csapatról
Női csapatunk élő pontok alapján a 8. helyre volt rangsorolva, végül a 14. helyen végzett. 6 győzelem mellett 2 döntetlen és 3 vereség a mérlegünk, 60%-os eredmény. Ezzel 2002-ben ötödikek lettünk volna. Itt is elmondható, hogy az indiai tehetség Humpyn kívül mindenki itt volt, aki számít a sakkban. A sorsolásunk elég kedvező volt. Szép eredmény a grúz döntetlen és a minimális vereség a kínai csapattól. Sajnos az utolsó előtti fordulóban az orosz csapatot kaptuk és nem sikerült ellenük jól a játék. Ha az utolsó fordulóban megverjük a nálunk jóval gyengébb üzbég csapatot, akkor a 10. hely lett volna meg, ami elfogadhatónak, jónak lenne mondható. Így azonban a 14. hely némi hiányérzet kelthet a sakkrajongók számára.

Az végeredmény értékelése
A férfiak mezőnyét az olimpián a fantasztikusan játszó örmény válogatott nyerte meg, főleg a második, harmadik és negyedik táblán remekeltek. Aronjan az első biztos pont volt a csapatban. A második helyet a fantasztikus formában levő nagy öregnek Gelfandnak köszönhetik meg elsősorban az izraeliek. Az idei olimpia meglepetéscsapata az amerikai, akik igazi csapatként nyújtottak jó teljesítményt, amivel a harmadik helyet szerezték meg. Meglepetés az ukránok és az oroszok gyengébb szereplése. Az ukárnoknál az amerikaiak elleni utolsó fordulóbeli meglepetésvereség, illetve talán Ponomarjov hiánya volt a fő ok. Az oroszok pedig nem hozták az igazi tudásukat. Kramnyik mindössze egy partit nyert meg. Kína meglepetésre csak a hetedik helyen végzett.

A nőknél a fantasztikus teljesítményt nyújtó 47 éves volt világbajnok Csiburdanizdének köszönhetően nyert Grúzia csapata. A második helyen az ukránok végeztek, hozva a rangsorolás szerinti helyüket. Ahogy a férfiaknál is, itt ugyan kisebb meglepetésre de az Egyesül Államok csapata végzett a harmadik helyen, főleg második és harmadik táblásuk jó játékai miatt. A gyengén játszó világbajnoknő miatt csak negyedikek lettek az oroszok. Ahogy a férfi, úgy a női kínai csapatnak sem jött össze az idei olimpia csak a nyolcadikak lettek.

Comments

  1. Szerintem (illetve hát nem csak szerintem..) Polgár Juditot eleve valamelyik hátrébb levő táblán kellett volna játszatni. Ezt nem is mostani hullámvölgye indokolja, hanem sokkal inkább a „stílusa” és a versenypartikhoz való hozzáállása: ő nyerésre szokott játszani, egy magánál kisebb játékerejű „gyenge 2500-as” nagymesterekből álló mezőnyt ő nagy arányban tud megverni, míg a magánál erősebb sakkozók ellen küzdelemkerő stílusa inkább önveszélyes.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

51  −    =  45