Anand fantasztikus játékkal nyert Miskolcon

Akik bármilyen okból is kételkedtek volna, hogy a sakkvilágbajnoki cím Anandnál jó helyen van-e, azoknak az indiai sakkozó most ismét bizonyított a Miskolci Nemzeti Színházban a Lékó Péter elleni rapid párosmérkőzés nyolc partija alatt. 5-3-as sikere teljesen megérdemelt a jó formában lévő nagymesterünk ellen.

Anand Lautier elleni játszmájának elemzéséhez kezdAhogy két évvel ezelőtt a Kramnyik elleni párosmérkőzésre, most az Anand ellenire is pénteken sikerült eljutnom Miskolcra. A közönségtalálkozóra szinte teljesen megtelt a Nemzetközi Kereskedelmi Központ egyik terme, ahol a két nagymester először pár szót szólt az addig lezajlott négy partiról, majd kérdésekre válaszolt, végül pedig egy-egy játszmájukat elemezték.

Anand Lautier elleni játszmájának elemzése közbenA kérdések feltevése mindig nehezen indul be, gondoltam kezdjük akkor egy nem sakkos kérdéssel. Petitől szerettem volna megtudni tervezik-e már a kis Lékót a sok fontos verseny közepette. 🙂 Peti, Szofi még egy éves egyetemi elfoglaltságaira és a fontos sakkpályafutására való tekintettel még kis türelmet kért, de a trónörökös már tervben van. Rákérdeztem még a két nagymestertől a FIDE mostanában tett új szabálymódosításaira, amire kicsit meglepő módon teljes elutasítás volt a válasz a két sakkozótól. Anand nem is akart nagyon belemenni, de az időben megérkezést a sakktábla mellé egyszerűen őrültségnek nevezte. Peti hosszabban beszélt, amiben mind a K faktor, mind az időben megérkezést bírálta, csakúgy mint a FIDE döntéshozóit. Monacóban a szupernagymesterek már beszélgettek a szabálymódosításokról, és egységesen kívánnak fellépni ellenük. A kérdések után Anand 1997-es Lautier elleni csodaszép partiját elemezte, bevonva a közönséget is az egyes változatok lépéseinek kitalálásába. Péter a nemrégiben Nalcsikban játszott Gelfand elleni új ötletét az Orosz védelem ellen mutatta be jó hangulatban. Az elemzések végén az elmaradhatatlan autogramosztás „fárasztotta” a nagymestereket.

Anand figuraigazítása a Lékó elleni partija előttA párosmérkőzés második nyert partija után Anand az ötödiket is megnyerte ezzel biztosan nyerte meg 5-3-ra a párosmérkőzést. A partikat elemezni itt fölösleges lenne, mert a mérkőzés közben színvonalasan kommentáló Berkes Ferenc nagymester és Mészáros Gyula mester a Chessbase lapjain részletesen megtették. A végeredmény nem is tükrözi igazán azt a könnyedséget és fantasztikus sakktudást, ami Anandot jellemzi. Egyszerűen hihetetlen, hogy szinte másodpercek alatt találja meg mindig a legjobb lépést az indiai nagymester. Péter hiába játszott tudása szerint a legjobban, Anand ellen ennyire volt elég. Schnellben és rapidban Anandnak nincs vetélytársa most a világon.

Lékó - Anand Miskolc 2009 játék közbenKöszönet illeti Miskolc városát és a verseny szponzorait, hogy ismét egy fantasztikus játékost láthattak a nézők a borsodi városban. Úgy tűnik a nézők is kezdenek felnőni a Lékó & sorozathoz, mert egy-egy tényleg csak elvétve hallható köhögésen kívül a kivetítő rakoncátlankodása ellenére is nagyon fegyelmezetten, pisszenésmentesen figyelték a pódiumon zajló partikat. A kérdésre, hogy jövőre kit látnának szívesen a közönség soraiban ülők, egyértelmű volt a nézők válasza: Topalovot. Reméljük jövőre a bolgár szupernagymestert köszönthetjük Lékó Péter következő ellenfeleként.

 

Lékó - Anand Miskolc 2009 közönségtalálkozóAruna AnandLékó SzofiAnand játszmát elemezLékó játszmát elemezKözönségAnand, háttérben Frederic Friedel fényképezLékó órát kezel Anand ellenfelekéntLékó Péter mosolyogLékó az Anand elleni játszmájáról beszélAnand elemezViswanathan AnandVerőci Zsuzsa elindítja a Lékó - Anand párosmérkőzés órájátLékó - Anand madártávlatbólLékó - Anand díjakViswanathan Anand - Káli Sándor - Lékó PéterCsinos Red Bull lányok

Comments

  1. Simu, sok-sok fotót ígértél, de ebből vajmi keveset mutatsz 🙂

    Nem tudom, hogy Topalov és Lékó között milyen a viszony, de szvsz a bolgárt és teamjét inkább nem kellene meghívni … elég kellemetlen társaság és bármikor készek az ünneprontásra. Ennek a nagyszerű sakkeseménynek a sikerét nem kellene ilyesmivel kockáztatni. Moro, Sirov, Karjakin is szóba jöhetne, mint potenciális ellenfél (esetleg Korcsnoj … ?)
    (Titokban abban bízom, hogy egyszer még Polgár Jutka is asztalhoz ül Miskolcon)

  2. A DGT-tábla és a kijelzés nehezményeit –/a h-vonal(?), konkrétan a h2 gyalog csilicsalfa kvantum-fluktuációja, és a játszmajegyzés lehalása mindez kábelhiba lett volna/– el is lehet felejteni, de a technikai kisördögök ördögűzőjei és az infotech angyalságok mai szintjén megérdemelődhetett volna egy jól kifogástalanított lebonyi.

    A versenyzők mimikája is kezd szóbajövő élményként érdekelni -ne feledjük, tkp. színházteremről van szó-, legközelébb viszek is egy zsebtávcsövet.

    Nem tudom, ki lesz a köv. Lékó &.. ellenfél, de Vishyt ölég nehéz lösz túlragyognia, az tutti-frutti, makaróni, sp@getti.

  3. Az ígéret szép szó, illik betartanom, csak eddig semmi időm nem volt. A cikk is lehetne bőven hosszabb, de az is lóhalálában készült. Vaku nélkül ilyen képekre futotta, remélem azért találtok köztük majd jókat. 🙂
    Moró jó ötlet, őt nagyon szívesen látnám. De tényleg van bőven még lehetőség Topalov mellett is.

  4. Így már mindjárt más 🙂

    Mind minőségüket, mint tartalmukat tekintve kitűnő képek, az utolsó egyszerűen lenyűgöző :-))

  5. Gábornok, lehet róla szó, feltéve, ha a felhozatal megfelelő színvonalú. Természetesen körmérkőzésre gondoltam, kizárólag női ellenfelekkel, szal Te és Remi? legfeljebb kibicek lehettek :-))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

51  +    =  57