FIDE Grand Prix 2008 Eliszta – eredmények

Rövid beszámoló bejegyzés a 3. FIDE Grand Prix egyes fordulóiról, ezen belül Lékó Péter szerepléséről.

1. forduló
Békés húrokat pengettek a nagymesterek az első fordulóban Elisztában. Két parti végződött döntéssel. Jakovenko világossal győzte le a Berlini védelmet választó Wang Yue-t, Gashimov pedig 93 lépés után Eljanovot, aki nem találta meg a remihez vezető lépéssorozatot. Lékó Péter szekundánsa Akopjan ellen nem próbált meg nyerni Spanyol megnyitásban és már a 28. lépésben lépésismétléssel fejezték be a partijukat.
A következő fordulóban Péter Grischuk ellen sötéttel játszik majd.

1. Jakovenko (1p), 2. Gashimov (1p), 3. Radzsabov (0,5p), 4. Lékó (0,5p)

2. forduló
Péter sötéttel a Vezérindiai védelemben vereséget szenvedett Grischuktól. A megnyitással semmi gond nem volt, sötét kellemesen jött ki belőle, sőt, az orosz sakkozó b gyalogtolásos tervére is jó válasza volt nagymesterünknek.

Lékó 19. lépése előtt

19…Fa3! 20. b4 axb4 21. Hxb4 Ve7 22. Vb3

Lékó 22. lépése előtt

22…Ba7? folytatásban nem tudom mit láthatott Péter, több szempontból is gyenge lépés. b5 kellett volna rögtön, ugyanis arra nem jöhetett volna Grischuk folytatása Beb8 egyszerű lépés miatt.
Következett: 23. Hc2 b5? Talán rájött Peti, hogy ez kellett volna. Most viszont már nem jó, így logikusabb lett volna Fa8-al folytatni, majd gyalogütés után Bb7-el.
A játszmában 24. Fxd5! cxd5 25. Hxb5 Ba6 következett kettős gyaloghátránnyal.
Peti még megpróbált egy csapdát állítani Gricsinek a királyszárnyon, de nem volt világosnak nehéz dolga az elkerüléssel.
A második fordulóban Grischukon kívül Radzsabov tudott még nyerni. Sötéttel győzte le Bacrotot.

1. Radzsabov (1,5p), 2. Grischuk (1,5p), 3. Gashimov (1,5p), … 11. Lékó (0,5p)

3. forduló
Borúra derű. Péter ma megmutatta, ahogy az olimpián is, miben igazán a legjobb. Ahogy várható volt. 1. e4-re Cseparinov c6-al válaszolt. Petinek nem igazán megy jól a Caro-Kann védelem ellen mostanában, ezért logikus volt a Topalovval készülő bolgár nagymester választása. Peti nem is hozott ki előnyt a megnyitásból, sőt ellenfele szép Hc6-Hb4-Hd3-Hf4-es manővere még gyalogelőnyt is biztosított sötét számára. Csepa a középjátékban talán a legerősebbeket húzta, majd úgy döntött visszaadja gyalogot a még aktívabb ellenjátékért cserébe. Egy olyan végjáték alakult ki, ahol világosnak vezérszárnyon gyalogtöbblete maradt és Péter megmutathatta, hogy ebben ő a legjobb. Sötét pontos játéka esetén talán megmenthető lett volna a parti, de ebben a játékrészben már kijött a két nagymester közötti játéktudásbeli különbség. Péter b gyalogja megállíthatatlan volt ellenfele számára, így az 53. lépésben begyűjtötte a pontot.
Radzsabov úgy tűnik jó formában van. Ma elkönyvelhette második nyerését is a volt FIDE világbajnok Kaszimdzsanov ellen. Eljanov gyűjtötte be még az egész pontot ebben a fordulóban Alekszejev ellen.

1. Radzsabov (2,5p), 2. Grischuk (2p), 3. Jakovenko (2p), … 6. Lékó (1,5p)

4. forduló
Szép vezéráldozattal sikerült Bacrotnak nyernie az időzavarban hibázó Lékó ellen. Péter a Caro-Kann védelmet választotta és kellemesen jött ki a megnyitás után. Ideje is több volt, mint francia ellenfelének.

Bacrot 17. lépése előtt

Bacrot itt 17. g4-el folytatta, amivel a g vonal kinyílt számára, mivel Péter leütötte a felkínált gyalogost. 17…Hxg4 18. Ve2 f5! 19. Bdg1 Bae8 20. He1

Lékó 20. lépése előtt

Ebben az állásban Péter majd egy órát gondolkodott.
Talán 20…c5 folytatás biztosabb lett volna. Következhetett volna: 21. Hxc5 Hxc5 22. f3 Hf2! 23. Vxf2 Hd3+ 23. Hxd3 Vxc4+ 24. Kb1 Vxd3+ 25. Ka1 f4 =+
Peti 20…e5 mellett döntött. 21. Hg3 exd4 Itt maradt ki először Fg5! közbeiktatott lépés, amivel sötét előnybe kerülhetett volna. 22. Hxf5 Bxf5 Még itt is jöhetett volna Fg5 már kisebb előnnyel. 23. Vxg4 Bf7 Bg5 minőségáldozat még mindig kecsegtetett némi előnnyel. 24. Fxh6! Ff6 25. Fd2 He5 26. Ve2 d3 27. Ve4 Vb6 28. b3 Vc5? Itt már az idővel is gondjai voltak Péternek, ettől függetlenül Vxf2 mindenképpen jobbnak látszott. 29. h6! Va3+ Itt már örökös sakkot keres nagymesterünk, de sajnos nem volt…
30. Kd1 Va2??

Bacrot 31. lépése előtt

31. Vh7+!! Nagyon szép vezéráldozat. A matt elkerülhetetlen.
Kaszimdzsanov nincs jó formában. Világossal kapott ki Alekszejevtől szintén az időzavar hathatós segítségével. Wang Yue végjátékban diadalmaskodott Eljanov felett.

1. Radzsabov (3p), 2. Jakovenko (2,5p), 3. Grischuk (2,5p), … 12. Lékó (1,5p)

5. forduló
Világossal remi az első helyen kiemelt Radzsabovval az 5. forduló termése Péter részéről. Várható módon a Szicíliai védelem került terítékre, de nem a Szvesnyikov, amiben nagymesterünk már kétszer is diadalmaskodott az azeri sakkozó ellen, hanem a Sárkány változat. Péternek most nem volt gondja az idővel, végig Radzsa órája mutatott kevesebbet. Világosnak jobb gyalogszerkezete volt ugyan, de sötét jó lépésekkel tartotta végig az egyensúlyt. Péter világos futójának nem volt jó helye a játékban és ez egyensúlyt teremtett sötét kicsit rosszabb állásával. Radzsa pontosan védekezett és nem volt esély a pont begyűjtésére, igazságos döntetlennel végződött a végjáték.
Két parti dőlt el ebben a fordulóban. Cseparinov sötéttel komoly gondba kerülhetett volna, ha ellenfele Inarkijev nem féltette volna annyira a bástyáját.

Inarkijev 17. lépése előtt

17. Ba7? helyett 18. Bxd6 valószínűleg nyerő játékot biztosíthatott volna az orosz nagymesternek. A lépés után Csepa bástyája b4-en óriási aktivitásra tett szert, amivel a kezdeményezés is sötét kezébe került. Végül szép játszmavezetéssel a bolgár nagymester begyűjtötte a pontot.
A másik eldőlt parti is ugyanilyen forgatókönyv szerint zajlott, azaz egyik félt állt jobban, majd a másik fél örülhetett a végén. Grischuk került előnybe sötéttel a Najdorf változat mérgezett gyalogos elágazásában sötéttel, majd több nyerőváltozat kihagyása után a bonyolult állásában ellenfele Gashimov kerekedett felül és nyerte meg a végül már számára gyalogelőnyös végjátékot.

1. Gashimov (3,5p), 2. Radzsabov (3,5p), 3. Jakovenko (3p), … 11. Lékó (2p)

6. forduló
Peti mindent megpróbált, de nem sikerült a pont. A Vezérindiai védelemben Péter éles változatot választott sötéttel Mamedzsarov ellen. Könnyedén egyenlített ki a megnyitásban és mindkét fél hosszúsánca után a királyszárnyon nagyobb aktivitással próbált előnybe kerülni. Világos azonban jól védte a szemre kicsit rosszabb állását és a nehéztisztek és vezérek cseréje után egyik félnek sem volt esélye áttörésre a gyalogláncokon. Lékó megpróbált királyával mindkét oldalon valami behatolást keresni, de a 110. lépésben belátták a felek, hogy nincs esély egyikük számára sem a pontra.
Ebben a fordulóban két győzelem született. Eljanov Berlini védelme nem állta ki a próbát Grischuk ellen. Akopjan pedig minőséghátrányos állást nem tudta kiremizni világossal Alekszejev ellen.

1. Gashimov (4p), 2. Radzsabov (4p), 3. Jakovenko (3,5p), … 10. Lékó (2,5p)

7. forduló
Nincs terv a Najdorf ellen. Lékó Péter remizett a 7. fordulóban világossal a sereghajtó volt FIDE világbajnok Kaszimdzsanov ellen. 1. e4-re az üzbég nagymester a Szicíliai védelem Najdorf változatát játszotta meg és könnyedén egyenlített ki.

Lékó 16. lépése előtt

Péter itt 16. Bfd1-el folytatta, egyetlen esélyt az előnyre a c3 lépés jelenthette volna, amivel megakadályozható lett volna a sötét bástya második vonalon való betörése és csak ez után jöhetett volna a d vonalra nehéz tiszt. Hiába nyert gyalogot nagymesterünk, sötét könnyedén nyerte vissza pár lépéssel később, amivel teljesen remivé vált az állás.
Valami nagyon kellene már a Najdorf ellen, mert ez így kevés.
Cseparinov egy nem túl bonyolult állásban egy óvatlan huszárlépéssel gyaloghátrányba került sötéttel és menthetetlen volt az állása. Eljanovnak ettől függetlenül sokat kellett dolgoznia a teljes pontért ellene.
Grischuk Benkő cseles meglepetése bevált sötéttel Alekszejev ellen és ő is pontnak örülhetett.
A forduló meglepetése a jó formában levő Radzsabov vesztése. Sötéttel az azeri nagymester ismét a Sárkány változatot játszotta meg az e4-el nyitó Inarkijev ellen. Előnybe is került, de kihagyta a rögtön nyerő sárkány futóval való szép lépést:

Radzsabov 33. lépése előtt

33…Ve4+ helyett 33…Fxc3!! rögtön nyert volna. A nyíló b vonalon Ve4+ után a bástya bekapcsolódhatott volna a támadásba. Ez a kihagyás úgy tűnik rányomta a bélyegét a további játékára. A még mindig előnyös állását fokozatosan rontotta, majd a közel egyenlő huszár a futó elleni végjátékot még el is vesztette.

1. Grischuk (4,5p), 2. Gashimov (4,5p), 3. Jakovenko (4p), … 13. Lékó (3p)

8. forduló
Szép meglepetés, kellemetlen vég. Péternek ma először jött be igazán a felkészülése. Már a 11. lépésben a Spanyol megnyitásban szokványos, bár ebben az állásban még új lépéssel állt elő, ami ellenfelét Jakovenkót hosszas gondolkozásra késztette. Péter rögtön lépett az állásban és sikerült a terv is. Az orosz nagymester kicsit eltévedt és máris kellemes előnyben voltunk. Már-már írtuk volna be a pontot Petinek, amikor is azt vettük észre, hogy kicsit elkényelmesedve talán nem figyelt eléggé sötét vezér és bástya közötti összhangra és a királyállására. Orosz ellenfele higgadtan használta ki a lehetőséget és örökös sakkot tudott tartani Lékó ellen. Nagyon kár ezért a partiért, mert nagyon jól jött volna a pont.
Világos bábukkal játszóké volt a mai nap. Kaszimdzsanov Akopjan ellen, Grischuk Wang Yue ellen és Cseparinov Alekszejev ellen ért el kimondottan gyorsan győzelmet.

1. Grischuk (5,5p), 2. Gashimov (5p), 3. Radzsabov (4,5p), … 9. Lékó (3,5p)

9. forduló
Könnyed remi karácsony előtt. Inarkijev e4-el való nyitására Lékó e5-el válaszolt. A Spanyol változatban az orosz nagymester engedte a Marshall változatot nagymesterünknek, aki könnyedén egyenlített ki ezzel. Már a 34. lépésben lépésismétléssel fejeződött be a parti.
Mamedzsarov vezérét Gashimov csalta szépen tőrbe ezzel ponttal fejezte be a partijukat világossal a Szicíliai védelemben. Cseparinov nagyon könnyen adta oda a pontot Wang Youénak. Gyalogot áldozott a kezdeményezésért, de nem volt átütő erő a támadásában. Radzsabov sötéttel a Királyindiai védelemben múlta fölül Eljanovot. A negyedik pontos játékos a fordulóban Jakovenko lett, aki szép minőségáldozatos lépéssel fejezte be az erős támadását Kaszimdzsanov ellen.

1. Gashimov (6p), 2. Grischuk (6p), 3. Jakovenko (5,5p), … 10. Lékó (4p)

10. forduló
Szép ajándék a fa alá. Péter az Orosz védelemmel próbálkozó éllovas Gashimovnak rontotta el a karácsonyát egy pár apróbb pontatlanság után szépen vezetett játszmával. Peti az egyértelműen neki való 5. Hc3-as változatban az angol Adams 2005-ben Nielsen ellen Dormtmundban megjátszott 10. h4-es ötletét választotta. Úgy tűnik azeri ellenfele nem ismerte ezt a partit, mert sokat gondolkodott. Végül a hosszúsánc mellett döntött, ami után nagymesterünk huszárt cserélhetett futóra, így nálunk futópár maradt. Lékó nem habozott sokat és sötét király ellen indult – saját királyállást sem féltve – a vezérszárnyi gyalogokkal. Gashimov jól próbált ellenjátékot keresni, volt remiesélye is egy alkalommal, de miután azt elszalasztotta Péter nem adott neki több lehetőséget. A 40. időellenőrző lépéstől kezdve tökéletesen vezetve a partit az 57. lépésben tisztet nyert és ezután már nem volt értelme az ellenállásnak a kevés anyag mellett. Péter ezzel feljött 50%-ra.
Sok eldőlt partit hozott az első karácsonyi forduló.
Mamedzsarov jobban eligazodott a nehéz állásban Eljanov ellen és világossal gyűjtötte be a pontot. Akopjan nem bírta ki a beszorított állásban a nyomást Cseparinov ellen. Radzsabov szép huszárugrásai Alekszejevet keserítették meg. Jakovenko pedig végjátékban győzedelmeskedett Inarkijev ellen.

1. Jakovenko (6,5p), 2. Radzsabov (6,5p), 3. Grischuk (6,5p), … 6. Lékó (5p)

11. forduló
Nehéz parti, végén pontos játékkal remi. Lékó Péternek nehéz dolga akadt a nem túl jó formában levő Eljanovval szemben. Gyors vezércsere után Péter az ellenjátékot keresve királyával a központ felé indult, ami talán nem a legjobb választás volt, később gyaloghátrányba is került. Szerencsére a 40. lépés előtti kapkodásban ukrán ellenfele nem találta meg a nyerő lépést és az időellenőrzés után Peti ismét bizonyította, hogy a végjátékban nem igazán van ellenfele. A gyaloghátrányt kiegyenlítette és 70. lépésben remit könyvelhettünk el.
Egyetlen parti dőlt el a mai napon. Kaszimdzsanov egy szép huszárlépéssel gyalogot nyert, majd sikerült előnyét kiadnia a kezéből. A végjátékban azonban újból rámosolygott a szerencse egy szintén huszáros gyalognyeréssel és ezzel a lehetőséggel már élt és érvényesítette előnyét Inarkijev ellen.

1. Jakovenko (7p), 2. Radzsabov (7p), 3. Grischuk (7p), … 6. Lékó (5,5p)

12. forduló
Nem volt jó terv a Berlini védelem ellen. Lékó és Alekszejev már a 28. lépésben megyeztek a remiben. Az orosz nagymester a Berlini védelmet választotta Péter királygyalogos megnyitására és a 10…h5 ritkán játszott változattal könnyedén ért el lépésismétléses remit nagymesterünk ellen.
Egyetlen parti dőlt el a 12. fordulóban is és ismét Kaszimdzsanov örülhetett a teljes pontnak. Cseparinov Királyindiai védelme ismét nem állta ki a próbát.

1. Jakovenko (7,5p), 2. Radzsabov (7,5p), 3. Grischuk (7,5p), … 6. Lékó (6p)

13. forduló
Remi a végén. Péter az utolsó fordulóban sötéttel a Vezérindiai védelemben osztozott meg a ponton kínai ellenfelével Wang Yuéval. Wang a 11. lépésben tért el a népszerű Vf5-ös változattól, amiben Peti 2006-ban Aronjannal remizett. 11. Va4 után az e gyalog tolása jelentett kompenzációt világosnak a változatban elvesztett gyalogért. Nagymesterünk szépen helyezte tisztjeit megfelelő helyekre és 22. lépésben elndult cserekombináció végén csak egy-egy vezér és bástya maradt mindkét félnél így jogos volt a remi.
A versenyben hárman végeztek az élen. Radzsabov, Jakovenko és Grischuk 8 pontot gyűjtött a 13 forduló során. Jakovenko maradt egyedül veretlen a mezőnyben.

Péter teljesítménye elmaradt a várakozástól. A második fordulóban Grischuktól szenvedett vereséget. Utána rögtön javítani tudott, a következő fordulóban szépen győzte le Cseparinovot a végjátékaban. Sajnos azonban jött a negyedik forduló és a vezéráldozatos Bacrot nyerés, ami után Péter óvatossá vált és sorra remizett. Egyedül Gashimov ellen jött be teljesen készülés, apróbb hibáktól eltekintve jól vezetett játszma volt. Összességében Péter nem volt igazán formában. A holtversenyes harmadik hely kicsit kevés.

Szurkolói fórumtéma »
Az elisztiai Grand Prix hivatalos honlapja »

Comments

  1. „Ebben a mezőnyben NEM NYERHET MÁS, csak Peti ! Minimális célunk a maximum”. Hogy is írjam, hogy ne legyen bántó: Szóval… józanság és Lékó-imádat nem fér meg együtt.

  2. királygyalog: Tőlem idéztél (kösz szépen), de a szmájlit lehagytad így az idézet nem ér szart se…
    Én mint lékóimádó ?? Te nem vagy észnél 🙂

  3. Kár, hogy egy játszma nem csak végjátékból áll. Talán meg kellene alkotni egy ilyen változetot a Fischer Random mintájára Lékó kedvéért. 🙂

  4. Már írtam is valahol, hogy Petinek olyan változatokat kell játszania, ami gyorsan végjátékba torkollik. Igaz, nehéz ezek közt olyat találni, amit más nem elemzett már végtelenségig. 😉

  5. Különösen kevés, ha az a holtversenyes harmadik hely valójában holtversenyes 5-9. Maradjunk a valóságnál. Ebben a mezőnyben ez bizony gyenge Lékó Péter igazi tudásához képest.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

2  +    =  3