Lékó lesz-e a „gyöngy” Kínában?

Szeptember 27-én kezdődik a második alkalommal megrendezésre kerülő Kínai szuperverseny. A tavalyi Pearl Spring nevet kapó összecsapáson Topalov győzött 1,5 pontot ráverve az ellenfeleire. Idén Lékó Péter is elfogadta a meghívást.

A tavalyi győztesen és Péteren kívül Magnus Carlsen, Tejmur Radzsabov, Dimitrij Jakovenko és Wan Yue ül asztalhoz. A felek mindkét színnel játszanak majd egymással. A 10 fordulón keresztül tartó összecsapás első óraindítása hétfőn történik, majd az ötödik forduló után október 3-án lesz szünnap. A helyi idő szerint délután háromkor kezdődő partik, magyar idő szerint délelőtt 9-kor kezdődnek.

A verseny hivatalos honlapja

1. forduló
Péter első ellenfele az a Magnus Carlsen volt, akinek most már Kaszparov szekundál. Úgy tűnt ma, mintha Kaszparov ült volna Péterrel szemben, mert nagymesterünk ellenállás nélkül vesztett. Már a megnyitásválasztás is érdekes volt. Az eddig Carlsen ellen mindig spanyolt választó Lékó most a Skót játékot vette elő.* Carlsen az eddigi spanyol helyett a Skót játékot vette elő. Már az elején elhúzott időben, bár az időkijelző nem tűnt korrektnek. Péter sokat gondolkodott, egyértelműen látszott, hogy nem erre készült, majd a 16. lépésben adott egy tempót ellenfelének:

Lékó 16. lépése előtt

16…Kh8 valahol természetes lépés Petitől, de világos annyira jól áll már, hogy inkább fejlődni kellett volna. Pl. b6 majd a5 és a futót a6-on játékba hozni esetleg. Világosnak innentől annyira egyszerű volt a dolga, hogy még 2700-as tudás sem kellett hozzá, elég volt a figuráit jó helyre tennie és az állás magától nyert. A futó f3-ra, a bástya c1-re támadva a leggyengébb sötét pontot c7-et, a vezér b3-ra és a huszár d4-re:

Lékó 23. lépése előtt

Sötét gyalogelőnye egyszerűen eltörpül világos nagyon jó állása mellett. Carlsen tisztjei a legjobb helyen, sötétnek pedig semmi ellenjátéka sincs, mert a futók tökéletesen védik a királyukat. Az állás már += és sötétnek nagyon kellemetlen a helyzete. Péter ekkor érthetetlen módon a c6 pont fontos őrzését ellátó huszárral lépett. 23…Hg8? 24. Bc6 Hf6 25. Bxa6 Fd7 26. Hxb5 +- és világos könnyedén nyert két gyalogot. A parti eldőlt, mert ezért semmi kompenzációja nincs sötétnek. A királyt nem lehetett hathatósan támadni.
Rég játszott már Péter ennyire gyengén és ami még meglepő, általában ugye jól megy neki a fiatalok ellen. Ez volt az első kapitulációja Carlsen ellen hosszú játékidős partiban. Reméljük ennél jobb folytatás jön.
A másik két parti remivel zárult a nyitónapon.

1. Carlsen (1p), 2. Topalov (0,5p), 3. Radzsabov (0,5p), … 6. Lékó (0p)

2. forduló
Remivel folytatta a szereplését Lékó Péter a kínai viadalon. Radzsabov ismét a Sárkány változatot játszotta meg a Szicíliai-védelem változatai közül. Péter újított a tavalyi elisztai partijukhoz képest, de ahogy ott sem, most sem sikerült előnyt kihoznia az állásból. Az azeri sakkozó jól védekezett.
Carlsen begyűjtötte második pontját is a versenyen. Ahogy tegnap Péter, úgy most Topalov játszott indiszponáltan Magnus ellen. Ahogy Péter, úgy Topa is odaadott egy gyalogot a semmiért a norvég sakkozónak, aki ismét élt a lehetősséggel. Jakovenko és Wang Yue partija remivel végződött.

1. Carlsen (2p), 2. Wang Yue (1p), 3. Radzsabov (1p), … 6. Lékó (0,5p)

3. forduló
Remi ismét. Most sötéttel Topalov ellen. A Spanyol-védelem Anti-Marshall változatában a bolgár sakkozó a 15. lépésben újított, egy teljesen logikus és jó huszárlépéssel készült. Péter azonban jól védekezett. Topalov később hiába bonyolított le gyalogelőnyös végjátékra, azt nem volt esélye ma Lékó ellen megnyernie.
A másik két parti is remivel végződött, így a sorrend nem változott:

1. Carlsen (2,5p), 2. Wang Yue (1,5p), 3. Radzsabov (1,5p), … 6. Lékó (1p)

4. forduló
Remi Wang Yue ellen. A Szláv védelemben Péter jól védekezett és ellenfele már a megnyitásból sem tudott előnyt kihozni. Egy RuckDrejev játszmát követtek a felek a 11. lépésig, amitől Péter tért el, de valószínűleg nem ismerte egyikük sem. A kínaiak legjobbja a vezérszárnyon próbálkozott, de nagymesterünk sorozatos cserékkel könnyedén szerelte le a támadást és a 29. lépésben megegyeztek a felek a remiben.
Carlsen folytatta menetelését és a Szicíliai-védelem Najdorf változatában sötéttel győzte le Jakovenkót.

1. Carlsen (3,5p), 2. Wang Yue (2p), 3. Radzsabov (2p), 4. Lékó (1,5p)

5. forduló
Nem sikerült feltörni a Berlini-védelmet Lékó Péternek. Jakovenko jól védekezett így nagymesterünk 5. döntetlenjét könyvelhette el. A játszma során gyalogot nyerhetett volna Péter, de valószínűleg úgy ítélte meg könnyedén remire egyszerűsödött volna a játszma:

Lékó 19. lépése előtt

Péter 19. Fxc7-el folytatta, pedig 19. exf7+ gyalogelőnyt biztosított volna. Nem biztos, hogy így nyerhető lett volna a parti, de talán jobban lehetett volna nyúzni sötét állását. Így is próbálkozott nagymesterünk, végül az 51. lépésben látta be, hogy nem lehet megnyerni a partit.
Carlsent nem lehet megállítani. Ebben a fordulóban Radzsabov fatális tisztelnézése is segítette a norvég sakkozót, de teljesítménye eddig fantasztikus.

1. Carlsen (4,5p), 2. Wang Yue (2,5p), 3. Topalov (2p), 4. Lékó (2,5p)

6. forduló
Ebben a fordulóban volt Lékó Péter talán a legközelebb a győzelemhez, de Carlsen állta a sarat. Péter d4-el kezdett és Magnus a Grünfeld védelmet választotta. Péter kis előnnyel jött ki a megnyitásból és minőségelőnyt ért el. A norvég nagymester viszont tökéletesen látta meg a remi végjátékhoz vezető egyszerűsítést és élt a lehetőséggel, így a játszma a 64. lépésben remivel zárult.
Topalov nyerni tudott a fordulóban, így már nem csak Carlsen tudhat teljes pontot a neve mellett.

1. Carlsen (5p), 2. Wang Yue (3p), 3. Topalov (3p), 4. Lékó (2,5p)

7. forduló
Tejmur Radzsabov ellen nagyon jól megy Lékó Péternek a játék, most sem volt a gond a partival, talán csak annyi, hogy az azeri sakkozó nem akart semmit ettől a játszmától. A legbékésebb Angol megnyitást kirakta és a sorozatos cserék után kialakuló ellentétes színűs futós végjátékban a 34. lépésben remit ajánlott, amit természetesen Péter elfogadott.
A másik két parti is remivel végződött ebben a fordulóban, így a sorrend nem változott.

1. Carlsen (5,5p), 2. Wang Yue (3,5p), 3. Topalov (3,5p), 4. Lékó (3p)

8. forduló
Az, hogy ki lesz a „gyöngy” ezen a versenyen az már eldőlt. Carlsen fantasztikus játékkal rukkol elő. De azt azért nem gondoltam volna, hogy Péternek ennyire nem fog menni a játék. A nagy mumus Topalov ismét lecsapott, ezúttal sötéttel. Pedig nagyon jól indult a parti.

Lékó 14. lépése előtt

Péter d4-el nyitott a bolgár sakkozó ellen, aki a Grünfeld védelmet választotta. Nagymesterünk a 14. lépésben újított. 14. Ve2 lépése jónak tűnik az eddigi Fe3 és agresszívabb f4 mellett. Péter szépen fokozatosan erősítette az állást és gyalogot nyert. Topalov viszont nagyon erős támadással válaszolt a vezérszárnyon. A kritikus pillanat a 23. lépésnél jött el:

Lékó 23. lépése előtt

Lékó 23. Fc5?-el folytatta, ami után 23…f3! 24. Fxf8 Fxf8 25. Vxb7 fxg2 26. Kxg2 Vf7 27. Bab1? e4!-el sötét átvette a kezdeményezést és már előnybe került. Péter ezután 28. f4?-et húzott, ami után már nem volt tartható az állása. Talán 28. Kg1 még nyújtott volna némi menekülési esélyt. Visszatérve a hibás 23. lépésre. Ha ott nagymesterünk Fxa7 egyszerű lépést választja, azzal még megtarthatta volna előnyét. Következhetett volna 23…f3 24. Fh1 b5 25. Vb3 Vf7 26. Bfd1 Bc4! += kis előnnyel és bonyolult állással. Végül a 40. lépésben adta föl Péter a partit. Az utolsó két játszmában jó lenne szépíteni az eddigieken.
Carlsen továbbra is megállíthatatlan. Wang Yue is kénytelen volt fejet hajtani a norvég sakkzseni előtt. Egy nehéz, de remi végjátékot végül elrontott és Magnus újabb pontot könyvelhetett el. Jakovenko pedig Radzsabov ellen tudott nyerni a fordulóban.

1. Carlsen (6,5p), 2. Topalov (4,5p), 3. Wang Yue (3,5p), … 5. Lékó (3p)

9. forduló
Újabb remi, de biztatóbb játék Lékó Pétertől. Jakovenko ellen Péter ismét a Szláv védelmet választotta és a gyors cserék után már csak bástyák és vezérek maradtak a 18. lépéstől a táblán. Péter gyalogelőnyt szerzett, de világos aktívabb bástyája könnyedén ellensúlyozta az állást. Majd nagymesterünk úgy döntött visszaadja az előnyt világos királyának leszorítás érdekében, de sajnos reminél nem volt több a partiban.
A másik két parti is döntetlennel zárult, ezzel Magnus Carlsen már megnyerte a kínai szuperversenyt.

1. Carlsen (7p), 2. Topalov (5p), 3. Wang Yue (4p), … 5. Lékó (3,5p)

10. forduló
Remi a végén is. Wang Yue az Orosz védelmet választotta Péter e4-es nyitására. Ahogy az előző fordulóban most is hamar elkezdtek cserélődni a tisztek így a 22. lépésre már végjátékban találták magukat a játékosok. Az azonos színű futókkal és egy-egy bástyával játszott végjátékban azonban Péter semmilyen előnyt nem talált és a végül a 46. lépésben lépésismétléssel fejeződött be a parti.
Magnus Carlsen még az utolsó fordulóban sem a békés döntetlenre készült, noha a verseny már megnyerte. Egy szép áldozattal gyalogelőnybe került, amit biztos kézzel értékesítette Jakovenko ellen. A másik parti remivel végződött.

A verseny végeredménye:
1. Carlsen (8p), 2. Topalov (5,5p), 3. Wang Yue (4,5p), 4. Radzsabov (4p), 5. Lékó (4p), 6. Jakovenko (4p)

Péternek nagyon nem ment a versenyen. Carlsentől és Topalovtól is kikapott hiába próbálkozott d4-el és e4-el is nem sikerült egyetlen partiban sem a nyerés. Sokat kell javulni, főleg az év végi FIDE Grand Prix-ig. Magnus Carlsen teljesítménye pedig fantasztikus, főleg egy ilyen mezőnyben. Kaszparov aktív segítsége megetette a hatását.

* Ezt a bakit érdemes megtartani az emlékezet számára, mehetek ezek után az indexhez sakkszakírónak. 🙂

Comments

  1. A program szerint a játékosok 25-26-án érkeztek a helyszínre, az első játszma 28-án kezdődik. Ez a 2-3 nap elég kevésnek tűnik az akklimatizálódásra és az időeltolódás miatt szükséges átállásra. Az Euróbából érkezőknek nem lesz könnyű dolguk …

  2. Némi elő-akklimatizációt itthon is meg lehet csinálni, fokozatosan napirend-eltolással élni.. Nem is olyan rossz, h 7főn reggel 9-kor kezdődik az első forduló..

  3. Talán Lékó Péternek is kellene egy jobb edző. Mert az após nem jött be. Ribli Zoltánnak már Brissago idején is ez volt a véleménye. Lehet, hogy igaza volt? Persze, Kaszparov már foglalt.

  4. Ezt már én is régóta szorgalmazom. Jó az após, de mindenképp kellene más is, valaki nagyágyú meg még jobb lenne. De persze az nem kevés pénzbe kerülne. Karpov jó lenne… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  +  53  =  56