Online sakk igyenesen (chesshere.com)

Biztos többen ismerik, számomra újdonság volt a chesshere.com weboldal, ahol ingyenesen online lehet sakkpartit játszani. Az oldal 2005-ben indult, az idei év első negyedévétől lehet ingyenesen is játszani rajta. Hasonló a playchess-hez, de nem kell hozzá semmilyen programot letölteni egy egyszerű regisztráció után már lehet is játszani.

chesshere.com screenshot 1A regisztráció két módon történhet. Egy sima egyszerű felhasználónév és e-mail cím megadással vagy aki FIDE id-vel is rendelkezik, az használhatja az oldalon azt is. Ez után már lehet is menni játszani. Készíthetünk saját asztalt, ahol a következőket adhatjuk meg: értékszámos vagy nem értékszámos partit akarunk kezdeni, idő, szín, az ellenfél értékszámának tartománya, illetve azt is, hogy csak adott számú partit már játszott ellenfél játszhat-e ellenünk. Ha a nem akarunk mi magunk asztalt létrehozni, akkor válogathatunk a többiek által készített játékok közül. Vannak bajnokságok is. Nézhetünk természetesen más játékosok által játszott partit is. Az oldalon levelezési játszmákat is játszhatunk, chatelhetünk, videókat nézhetünk.

chesshere.com screenshot 2 A játéktér ajax-javascript alapú, nagyon egyszerű kezelőfelülettel ezért korrekt sebességgel böngészőablakban futtatható. Üzenetet küldhetünk ellenfelünknek a parti során és egy külön ablakból kimásolva pgn formátumban le is tudjuk menteni a játszmát a végén. Nagyon korrekt a profil oldal, ahol minden információt megtalálunk magunkról. Mennyi volt a legmagasabb, legalacsonyabb értékszámunk és az eddigi játszmáink statisztikáját is. Természetesen az oldalnak van fizetős verziója is, ahol nem látunk reklámokat, bármennyi partit játszhatunk, csapatot készíthetünk.

Comments

  1. Regisztráltam és kipróbáltam. Alapvetően tetszik, sokoldalú website, de egy kicsit lassú (bár lehet, hogy ennek az én gépem az oka).
    A játékidőnél csak a felsorolt opciók közül tudtam választani, a 3+5s és 5+5s sajnos nincs a listán. Valaki tudja, hogyan lehet tetszőleges játékidőt megadni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

63  +    =  64