Online sakk igyenesen (chesshere.com)

Biztos többen ismerik, számomra újdonság volt a chesshere.com weboldal, ahol ingyenesen online lehet sakkpartit játszani. Az oldal 2005-ben indult, az idei év első negyedévétől lehet ingyenesen is játszani rajta. Hasonló a playchess-hez, de nem kell hozzá semmilyen programot letölteni egy egyszerű regisztráció után már lehet is játszani.

chesshere.com screenshot 1A regisztráció két módon történhet. Egy sima egyszerű felhasználónév és e-mail cím megadással vagy aki FIDE id-vel is rendelkezik, az használhatja az oldalon azt is. Ez után már lehet is menni játszani. Készíthetünk saját asztalt, ahol a következőket adhatjuk meg: értékszámos vagy nem értékszámos partit akarunk kezdeni, idő, szín, az ellenfél értékszámának tartománya, illetve azt is, hogy csak adott számú partit már játszott ellenfél játszhat-e ellenünk. Ha a nem akarunk mi magunk asztalt létrehozni, akkor válogathatunk a többiek által készített játékok közül. Vannak bajnokságok is. Nézhetünk természetesen más játékosok által játszott partit is. Az oldalon levelezési játszmákat is játszhatunk, chatelhetünk, videókat nézhetünk.

chesshere.com screenshot 2 A játéktér ajax-javascript alapú, nagyon egyszerű kezelőfelülettel ezért korrekt sebességgel böngészőablakban futtatható. Üzenetet küldhetünk ellenfelünknek a parti során és egy külön ablakból kimásolva pgn formátumban le is tudjuk menteni a játszmát a végén. Nagyon korrekt a profil oldal, ahol minden információt megtalálunk magunkról. Mennyi volt a legmagasabb, legalacsonyabb értékszámunk és az eddigi játszmáink statisztikáját is. Természetesen az oldalnak van fizetős verziója is, ahol nem látunk reklámokat, bármennyi partit játszhatunk, csapatot készíthetünk.

2 hozzászólás

  1. gordonka

    oké

  2. Amerigo61

    Regisztráltam és kipróbáltam. Alapvetően tetszik, sokoldalú website, de egy kicsit lassú (bár lehet, hogy ennek az én gépem az oka).
    A játékidőnél csak a felsorolt opciók közül tudtam választani, a 3+5s és 5+5s sajnos nincs a listán. Valaki tudja, hogyan lehet tetszőleges játékidőt megadni?

Írd meg a véleményed!