A Gara testvérek a magyar bajnokság élén

A Gara testvérek sikerével ért véget a magyar női sakkbajnokság Egerben. A magyar bajnok végül az azonos pontszámmal végzett testvérek közül Anita lett, aki a több elért győzelmével hódította el a címet.
cikk folytatása »

Almási Zoltán fején maradt a magyar sakk-korona

A FIDE Grand Prix árnyékában zajlott a magyar férfi sakkbajnokság Szegeden. A meghívásos versenyen Almási Zoltán diadalmaskodott, így nyolcadszor lett magyar bajnok.
cikk folytatása »

Baltimorei sakklecke

Egy különleges amerikai sorozatban, a Drótban (The Wire) van egy jelenet, amelyben az egyik szereplő megtanítja sakkozni a haverjait. Érdekes kapcsolatát láthatjuk a következő jelentben a királyi játéknak és a kábítószerbandák felépítésének.
cikk folytatása »

Online sakk regisztráció nélkül

A nemrégiben bemutatott Chesshere online sakkoldal után, most egy olyan honlapot szeretnék megmutatni, ami azok számára nyújthat rövid kikapcsolódást, akik nem akarnak regisztrációval bíbelődni ahhoz, hogy egyet sakkozzanak az interneten.
cikk folytatása »

Hogyan utánozza az élet a sakkot

2005 egy fájó sakkmomentuma volt Garri Kaszparov visszavonulása attól a sporttól, tudománytól és művészettől amiben talán minden idők legjobbja volt. A sakkvilágbajnok a Hogyan utánozza az élet a sakkot című könyvében mondja el, hogy a sakk miért is tartozik e három fogalomkörbe szorosan. Aki valaha is játszott versenypartit, ismeri a legnagyobbak játszmáit és készült már ellenfele ellen mindenféle megnyitási könyv alapján, az maga is érzi, hogy a sakk tényleg több, mint egy logikai játék.
cikk folytatása »

Online sakk igyenesen (chesshere.com)

Biztos többen ismerik, számomra újdonság volt a chesshere.com weboldal, ahol ingyenesen online lehet sakkpartit játszani. Az oldal 2005-ben indult, az idei év első negyedévétől lehet ingyenesen is játszani rajta. Hasonló a playchess-hez, de nem kell hozzá semmilyen programot letölteni egy egyszerű regisztráció után már lehet is játszani.
cikk folytatása »

A magyar bajnokság margójára

A 2008-as esztendő magyar sakkbajnokai a hölgyeknél Rudolf Anna, a férfiaknál Almási Zoltán.
Ennyit bevezetőben a tényekről. Ebben az írásomban inkább a magyar bajnokság körülményeiről szeretnék írni.
cikk folytatása »

32 figura a lóversenyen

Elsőként le kell szögeznem imádom a sakkozókról szóló könyveket, írásokat. Nem tudom miből fakad ez, de szeretem olvasni, hogy telik egy napjuk, adott versenyen adott ellenfél ellen miért azt a lépést húzták meg. Milyen érzésekkel mennek egy-egy versenyre és hogyan távoznak utána. A 32 figura pedig pontosan olyan könyv, amiben nagyon sok sakkozó mesél az életéről így igazi csemegének tűnt.
cikk folytatása »