Almási Zoltán fején maradt a magyar sakk-korona

A FIDE Grand Prix árnyékában zajlott a magyar férfi sakkbajnokság Szegeden. A meghívásos versenyen Almási Zoltán diadalmaskodott, így nyolcadszor lett magyar bajnok.

Almási Zoltán nyolcadszor magyar bajnokTavaly a Sakksziget indulása előtt zajlott a magyar bajnokság, így utána csak egy rövid bejegyzést tettem róla és főleg a lebonyolítást, illetve az internetes körítést kritizáltam. Nos a lebonyolítás annyiban most mindenképpen jobb volt, hogy körmérkőzésen dőlt el a bajnoki cím sorsa. Az még szerintem mindig kevésbé szerencsés, hogy meghívásos alapon ülhetnek sakkasztalhoz a kiemelt sakkozók, igaz a FIDE legutóbbi 3 kiadott listája alapján (illetve egy 20 éven aluli ifjúsági játékos), ami elég korrekt viszonyítási alap.

A 45 partiból 15 dőlt el. Nem túl jó arány, bár sok küzdelmes parti végződött remivel. A sötéttel játszók mindössze kétszer könyvelhettek el egész pontot. Almási Zoltán 6 ponttal és három győzelemmel végzett, ahogy holtversenyben Berkes Ferenc is, de végül nem neki kedvezett a Berger-Sonneborn pontszámítás. Harmadik helyen Balogh Csaba végzett 5,5 ponttal. Gyimesi Zoltán, Erdős Viktor, Medvegy Zoltán 5 pontot szerzett, Grószpéter Attila 4 ponttal fejezte be a versenyt. A három hátul végzett játékos közül Ruck Róbert teljesítménye meglepetés. Mindössze 3 pontot sikerült elérnie a 9 parti során, ahogy Bérczes Dávidnak is. Prohászka Péter 2,5 ponttal fejezte be a versenyt.

Az internetes körítés kinézetben nem sokat javult, azonban azt mindenképpen el kell ismerni, hogy a frissességgel nem volt gond, bár éppen az utolsó forduló nem került még föl az internetes oldalra. A közvetítés, amikor ránéztem működött, ez mindenképp dicséretes, igaz itt nem akkora forgalommal kell számolniuk a szervezőknek, mint egy linaresi versenyen.

A női bajnokság Egerben augusztus 21-én kezdődik.

A férfi bajnokság hivatalos honlapja
A női bajnokság hivatalos honlapja

Comments

  1. Almának mákja volt.Mert Berkes és Balogh is elcseszte.Ha Balogh nyer az utolsó fordulóban első.
    Ha Berkes nem adja le a pontot a haverjának ő az első. Partikat tekintve volt jópár bunda.És a 40 lépéses szabályt is megszegték párszor ! Hány ilyen remi volt ? Ezért kár volt bevezetni.
    Remi küzdelem nélkül. Szóval ez egy komolytalan verseny volt.Erdősnek sem ment. Bérczes és Prohászka
    is gyengén hegedült.Független ki nyerte volna a versenyt.
    Ettől már csak az szánalmasabb hogy a nő
    bajnoki díjalapja magasan elmarad a férfiakétól. Holott a lányok nem sumákolósak !
    És miért kell megkülönböztetni őket ? Az meg hogy milyen a dizájn közvetitéskor és a körités az a sakkszövetséget is minősíti. Három jó oldal van sakkban a magyarokról.A sakksziget, Balogh Csabié,
    Origó sakk. Többi zéró álá, csak égő.

  2. Bokros, ‘savanyú a szőlő’, ugye?
    Én ott álltam ám a végén végig az elemzőasztaluk mellett.. képeket is csináltam Róluk. (Almával és Bérczessel Berkes és Medvegy partiját vesézték ki, és alaposan ám.. az biztos nem volt bunda.)

    Más.
    A nőknél tegnap Papp Petra igazán szép, látványos szickóban győzött _sötéttel_ az akkor akuális éllovas Rudolf Anna ellen.

  3. Valahol jogosan savanyú. Kicsit nagyobb méretben is meg lehetne rendezni ezt a férfi bajnokságot, akár svájci rendszerben is. De egy körmérkőzésre is lehetne több résztvevőt hívni. Lásd női bajnokság, ahol a 8. kiemelt vezeti a mezőnyt.

  4. Gábor

    Ne haragudj de te nem értetted mit is írtam.Mert valszeg mintegy rajongóként követted a versenyt.
    Képek, és láttad amin elemeznek.:-) Kár hogy nem azokat a partikat nézted amiről beszéltem !
    40 előtt játék nélkül remi !Mi is vol a szabály ? Hány ilyen parti volt ? Ott voltál 🙂
    A dolog pikantériája az még hogy anno külföldi webszájton is írtak erről !!! Bocs !
    Érdektelen számomra ki nyeri,nyerhette volna.De így inkább ne.
    Holott nem vitatom Alma a legjobb ebben a mezőnyben.De nem hinném hogy jajj de megvolt elégedve a játékkal.
    Bár nyert.És ez elég volt neki.De mint látható volt akár Berkes akár Balogh is nyerhette volna.
    Egyik sem érdemelte volna meg.Almási sem !
    Ebből már csak kiderül számodra a szinvonal, és a 40 lépéses szabály kijátszása .
    Simuval egyetértek.Több résztvevő.Az ahol felvonulna a magyar top 50 az már érne valamit.
    És elhiheted érdekes verseny lenne.Mind szakmailag, mind nézőként.
    Hozzáteszem nem vagyok profi sakkozó.Remélem nem bántottalak meg.Nem ez volt a célom.
    Szia

  5. T. Bokros Sporttárs!

    Az ominózus kérdések némelyikében objektíve is igazad van, a szubjektív dolgokban pedig nagy valószínűséggel. A szponzorokon és a szövetségen múlik a dolog, a regisztráció, a lebonyolítás módja és mikéntje. Egy Top 50-et érdemegesen megjátszatni nem egyszerű és nem olcsó dolog. De egy top 20-25öt, vagy 30-at már ki lehetne/kellene talán bírni. Kérdés, h hány fordulós is legyék, legyen-e elődöntő, középdöntő, negyeddöntő. Talán egy válogató nyílt verseny (is) kéne, és abból feljutási lehetőség a főtáblára.

    Aránytalanságok, válságjelenségek, mindenféle taktikázó dolgok miért pont a sakkban ne lennének már?

    Aki enélküli játékot akar, az bizton csak magamagára számíthat. Tisztelet a kivételnek, a kivételes csoportoknak..

    Érdekes pl. a fociban a Platini-féle (persze nem új) gondolat/ötlet az irányított sorsolásról.

    Üdv!

  6. Szép eszmecsere bontakozott ki a bajnoki rendszerről.
    Keressük a legjobbat, csak nehezen találjuk. Én személy szerint azt szeretném, ha jóval harcosabbak lennének férfi sakkozóink. Nem szép látvány, hogy az első hat helyezett egymás elleni viaskodásából csak egy parti dőlt el. Voltak rangadók, pl. Almási-Berkes, ahol igazán sakkoztak is. Egy picit a repertoárjuk is olyan, hogy legyen remi a zsebben. A női bajnokságon nem volt taktikázás, harcosabbak voltak, több volt a hiba a nagy akarásban, de izgalmas volt a hajrá. Örvendetes, hogy Papp Petra mennyit fejlődött az elmúlt fél év alatt. Már a tegnapi elnökségi ülésen is (korábban is) kardoskodtam amellett, hogy ne döntse el a bajnoki címet egy balszerencsés vesztés (most ez Anitának bajnoki címet jelentett), vagy hogy ki kit ver meg, hanem legyen rájátszás. Két rapid, ha kell tovább két snell, vagy éppen a hirtelen halál,ha nincs más (de az új szabály szerint 2-2 másodperc bónusszal 40 lépés után, magyarul a huszár a huszár ellen nem nyerhet :)).
    Svájci rendszerű bajnokságot nálunk nem érdemes rendezni, pláne nem ötven fővel, de érdemes lenne 12 fős bajnokságon goldolkodni, mert a 9 forduló tényleg kevés. Lehetne egy olyan elődöntővel, mint a nőknél, hogy megadni az esélyt a bajnoki döntőbe való bekerülésre. (pl. 2 hely.)
    Most jön az Eb, egy komplett női válogatott akár éremesélyes is lehet, a férfiaknál Almási vezetésével hatba lehetne kerülni. Harcosan sakkozva, egymást segítve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

65  −  61  =