Lehet-e blöffölni a sakkban?

Minden sakkpartiban alapvető fontosságú, hogy találjunk magunknak egy jó tervet, de talán ugyanilyen fontos, hogy megértsük az ellenfél tervét. Ebben segíthet a megnyitás jellege, alapvető taktikai motívumok, az előző lépések sorozata vagy akár a testbeszéd is!

Blöffnek azt nevezem, amikor gondolván, hogy ismerem az ellenfél tervét szándékosan olyat lépek, ami számomra vagy nagyon jó, vagy nagyon rossz, attól függően, hogy az ellenfél terv szerint játszik tovább vagy eltér attól. Tapasztalatom szerint az emberek nagyon nehezen változtatnak stratégiát egyik lépésről a másikra, ez a legnagyobb különbség ember és számítógép között, tehát szerintem olykor érdemes kockáztatni.

 

Az alábbi pozícióban világos régóta készült, hogy támadja a7 és b7 gyalogokat. Va4 után jelenleg b7 ütésben van és fenyeget Hd7 miután Hxb8 és Vxa7 fenyeget.

Sakk blöff

Az ellenfél szemmozgásából láttam, hogy a következő lépése Hd7 lesz, ezért úgy döntöttem itt a lehetőség, hogy blöfföljek: …Bc7?!
Sötét látszólag csak megvédi b7 gyalogot, Hd7 továbbra is „lehetséges” így világos folytatta a terv szerint. Jött azonban Vd5+ (horizontális fenyegetés!) és világos feladta. Hd7 helyett Ff4-Vd5+-Kh2-Bc6-Fxb8-Bxb8-Vxa7-Bcc8-Hd3-Hc6 valamivel jobb játékot biztosított volna világosnak.

A fentihez hasonló esetek gyakran előfordulnak és számtalan emberi motívum játszik közre ilyenkor, ami egy új, élvezetes dimenziót ad a játéknak.

Ezt az írást tulajdonképpen vitaindítónak szántam, szerintetek lehet blöffölni a sakkban? És érdemes?

Comments

  1. Üdv a blöff-kérdésnek! Most beírom a Google-ba, h blöff+sakk, és okulok.
    Egy biztos: a legtöbb kártyajátékban a blöff alapja a játéknak, a sakkban val.szeg nem. Szóltam valamit?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  −  9  =  1