Amit a világbajnokságról tudni kell

Egy rövid összefoglaló a világbajnoki döntő előtt egy nappal. A világbajnoki döntőre Bonnban kerül sor. A város a 19. legnagyobb Németországban. Észak-Rajna-Vesztfália tartományban Kölntől kb. 20 kilométerre a Rajna partján fekszik. Több, mint 300 ezer lakosa van.

Anand - Kramnyik székpróba a világbajnokságon
(Chessbase fotó)
A világbajnoki döntő két résztvevője: Viswanathan Anand és Vlagyimir Kramnyik. A győztes jövőre a TopalovKamsky párharc győztesével küzd majd meg a trónja megtartásáért.

Viswanathan Anand a világbajnok. 38 éves indiai nagymester. Jelenleg az ötödik az élő listán 2783 ponttal. 2007. szeptemberétől világbajnok, amikor Mexikóvárosban 4 győzelemmel és és 10 remivel 9 ponttal győzött a kőrmérkőzéses világbajnokságon, megelőzve a második helyen végzett Kramnyikot és a harmadik Gelfandot. Szekundánsai: Peter Heine Nielsen (Dánia), Rustam Kasimdzsanov (Üzbegisztán), Radoslav Wojtaszek (Lengyelország) és Surya Shekhar Ganguly (India).

Vlagyimir Kramnyik a kihívó. 33 éves orosz nagymester. Jelenleg hatodik az élő listán 2772 ponttal. A 2006-os világbajnoki újraegyesítés utáni FIDE megállapodás garantálta számára, hogy kihívhassa a 2007-es világbajnoki győztest. Szekundánsai: Lékó Péter (Magyarország), Szergej Rublevszkij (Oroszország) és Laurent Fressinet (Franciaország).

A meccs 12 hagyományos időbeosztású partiból fog állni. 120 perc az első 40 lépésre, majd 60 percet kapnak a negyvenedik lépés után, újabb 15 perc jár a 60. lépés után és a 61. lépéstől minden lépés után fél percet kap mindkét sakkozó. Ha valamelyik fél a 12. parti előtt elér 6,5 pontot, akkor a világbajnoki döntő a győzelmével véget ér. Ha 12 parti után remivel végződik az összecsapás, akkor először 4 rapid mérkőzés következik, aminek időbeosztása 25 perc fejenként, lépésenként 10 másodperc hozzáadásával. Ha ezek után is döntetlen az állás, akkor 2 schnell játszma következik 5-5 perccel, 10 másodperces lépésenkénti időhozzáadással. Ha még így is remire állna a két fél, akkor jön a mindent eldöntő hirtelen halál parti, ahol világosnak 6 perce, sötétnek 5 perce van, de világosnak nyernie kell a végső győzelemhez, sötétnek elég a remi. Klasszikus, rapid, schnell és hirtelen halál fordulók előtt újrasorsolják ki melyik színnel kezd majd.

A normál partik három órakor kezdődnek majd a következő napokon: október 14, 15, 17, 18, 20, 21, 23, 24, 26, 27, 29 és 31. A rájátszás, ha szükséges november 2-án indul.

A partikat a Playchess biztosan közvetíti (ehhez a linkről kell letölteni a szoftverüket és telepíteni). Rybka elemzéssel közvetít a chessok.com. A FoidosChess több kamerás élő közvetítést ad, nagymesteri kommentárokkal, statisztikákkal némi pénzért cserébe.

A partikról beszélgetni, a véleményeket megosztani a sakkfórumunk világbajnoki döntős témájában lehet, egy gyors regisztráció után.

És hogy ki fog nyerni? A fórumunkon lévő nem reprezentatív felmérésünk szerint 50-50% a két nagymester esélye így erre a válaszra még pár napot várni kell. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

22  +    =  23