Hogyan utánozza az élet a sakkot

2005 egy fájó sakkmomentuma volt Garri Kaszparov visszavonulása attól a sporttól, tudománytól és művészettől amiben talán minden idők legjobbja volt. A sakkvilágbajnok a Hogyan utánozza az élet a sakkot című könyvében mondja el, hogy a sakk miért is tartozik e három fogalomkörbe szorosan. Aki valaha is játszott versenypartit, ismeri a legnagyobbak játszmáit és készült már ellenfele ellen mindenféle megnyitási könyv alapján, az maga is érzi, hogy a sakk tényleg több, mint egy logikai játék.

Garri Kaszparov - Hogyan utánozza az élet a sakkotA könyvben Kaszparov őszintén beszél sakkpályafutásáról, a világbajnoki döntőiről, ellenfeleiről. Laikusok számára is olvasmányosan, az élet egyéb területeivel összehasonlítva mesél a sakkról.

Beszél arról, hogy jutott el odáig, hogy abbahagyja azt a játékot, ami sikert hozta számára és hogyan, miért választotta a politikát folytatásként. Sokat ír a Kramnyik ellen elvesztett világbajnoki döntőjéről. Elmondja mikor és miben hibázott a felkészülés alatt.

A könyv végén glosszárium található, ami a sakkhoz nem értők számára ismerteti a könyvben használt sakkfogalmakat, definíciókat.

Minden sakk iránt érdeklődő polcán ott a helye a könyvnek, kellemes, élménydús olvasmány.

4 hozzászólás

 1. Megalodon

  Nagyon orulok hogy egyre tobb Kasparov konyv jelenik meg vegre magyarorszagon is.Szerintem hasznos olvasmany lessz.

 2. Sulla

  Szenzácios konyv,embernek sem utolso volt Garri….Mindig a maximumra torekszik erdemes elolvasni,hogy ,,erezd a gondolkodasat.

 3. Amerigo61

  Nagyon tetszett ez a mű. Különösen az fogott meg, hogy Kaszparov milyen kíméletlenül veszi górcső alá a pályafutása során elkövetett hibáit. Adorján a “Kaszparov fehéren-feketén” c. könyvében egy hiú, lobbanékony és némileg meggondolatlan zseniként mutatja be az akkor még csak világbajnok-jelölt Garrit, aki viszont a cím megszerzése óta eltelt 20 évben óriásit változott!

 4. Seldon

  Nagyon tetszik ez a könyv, Garri “döntéshozói mechanizmusán túl, elődjei, kortársai stílusába is betekintést nyerhetünk. Számítógép vs. ember sem tabu téma ebben az írásban, akit ez még nem elég: Magyar sakkjátékosokról, ellenfeleiről is ír ebben a könyvben Kaszparov.

Írd meg a véleményed!