Winner’s Circle, avagy a győztes kör

Ki ne ismerné gyerekkorából a lóverseny társasjátékot. A hat oldalú dobókocka minden oldalán egy-egy különböző szín, ami alapján az ugyanilyen színekkel létrehozott táblán vágtathattak a versenylovak. A klasszikus versenyjáték (race game) legegyszerűbb formája. Szinte minden verseny úgy zárult, hogy bárki is szakadt el a mezőnytől a célvonalnál mindig minden ló összegyűlt, mert az utolsó hat mezőn csak egyesével lehetett haladni. Mégis gyerekként nagyon sokszor játszottuk.

Most, hogy egyre jobban érdekel a társasjátékok világa, elkezdtem keresni valami olyan játékot, ami ezt a hangulatot most is vissza tudná hozni és persze a lóverseny legyen a témája. Szerencsére manapság már nem is kevés lóversenyes játékot találhat az érdeklődő, én a végső döntést Scott 4 lóversenyes játékot bemutató videója alapján hoztam meg. A választásom Reiner Knizia Winner’s Cirle-jére esett. Egyszerűségében nagyszerű ez a játék. A játékosok lovakra fogadnak a 7 induló közül és kockadobás után egyet mozgathatnak a kidobott szimbólumnak megfelelő értéke alapján. Egy lovat csak akkor lehet újra mozgatni, ha már a többi ló is mozgott egyszer. Mindenki megpróbálja a fogadott lovait a legjobban előremozgatni és a többit hátráltatni. Érdekesebb variánsként úgy is játszhatunk, hogy a téteket rejtve tesszük le, amiben akár 0-ás is szerepelhet így a blöffölés is színesítheti a játékot.

Sajnos a játék nem könnyen beszerezhető, mert már 5 éves, pontosabb az elődje a Royal Turf éppen 10 idén. De szerencsémre éppen találtam olyat, aki meg akart válni tőle így le tudtam itthon csapni rá. Talán a könnyű szabályok miatt még eddig senki sem készített magyar fordítást hozzá. Ha valaki kíváncsi a teljes játékmenetre a következő linken megtalálhatja.

Winner’s Circle magyar szabály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  +  15  =  22