Lehet-e blöffölni a sakkban?

Minden sakkpartiban alapvető fontosságú, hogy találjunk magunknak egy jó tervet, de talán ugyanilyen fontos, hogy megértsük az ellenfél tervét. Ebben segíthet a megnyitás jellege, alapvető taktikai motívumok, az előző lépések sorozata vagy akár a testbeszéd is!
cikk folytatása »

Steinitz 10 pontja

Az első hivatalos sakkvilágbajnok, Wilhelm Steinitz 10 pontban foglalta össze, hogy az egyik fél mikor áll jobban az ellenfelénél egy sakkparti közben.
cikk folytatása »

6 bábos végjátékadatbázis

Eugene Nalimov, Andrew Kadatch, Robert Hyatt, Kyrill Kryukov, Nelson Hernandez munkája a 6 bábos végjátékadatbázis. A Knowledge4IT programja segítségével a maximum 6 bábos végjátékállásokat (beleértve a királyokat is, illetve kivéve ha az egyik félnek csak királya van 5 másik bábúval szemben) lehet lekérdezni.
cikk folytatása »

1 éves a Sakksziget

Több mint egy éve indult útjára egy régóta dédelgetett álom megvalósulásaként a sakksziget.hu.
cikk folytatása »

A sakk világszépe

Ma délelőtt landolt a sakksziget levelesládájában egy érdekes levél. Az írója egy oldal létrehozásáról informál, ami meghirdeti a sakk világszépe versenyt. A sakksziget fórumán is volt már beszédtéma a szép, csinos női sakkozók kérdésköre. A honlap készítője azonban nem halmoz el nagyszámú jelöltekkel.
cikk folytatása »

Ivancsuk csókja a királynőnek

Több sakkozóban felmerült már, hogy mivel lehetne izgalmasabbá tenni a királyi játékot. Ezek közül a legnépszerűbb a Fischer-féle tisztelhelyezkedési variációk az alapállásban. A mostanában fantasztikusan sakkozó Ivancsuknak is elkezdett dolgozni az agya valami érdekességen.
cikk folytatása »

Alien vs. Predator sakk-készlet

Már csak tulajdonosoktól lehet megszerezni, de a sci-fi és sakk kedvelőknek lehet érdekes relikvia egy ilyen készlet. A fém figurák előre festett gyantával vannak lekenve és olyan tökéletes pontossággal készítették az egyes alakokat, ahogyan a filmben szerepeltek. A fent nyitható táblán belül helyezhetők el a figurák ha épp nem vagánykodni szándékozik velük a tulaj, vagy éppen nem partit játszik valakivel.
cikk folytatása »