Corus 2010 a látogató szemével

A Corus sakktorna sok szempontból egyedülálló esemény. Története egészen 1938-ig nyúlik vissza, azóta (1945 kivételével) minden évben megrendezték, idén 72. alkalommal. A torna szokatlanul hosszú, 13 forduló több, mint 2 héten keresztül zajlik és minden évben a világ legerősebb sakkozóinak játéka igazi élmény a sakkrajongóknak.

Kramnyik - Lékó Corus 2010Idén az A csoport ELO átlaga 2720 volt és igazán nem lehetett panaszunk a partik színvonalára. Az A csoporton kívül két másik csoportban is erős nagymesterek és ifjú tehetségek játszanak – mindösszesen 42 játékos! Ez fantasztikus szám különösen annak tükrében hogy manapság egyre kevesebb játékost hívnak a tornákra (főképp anyagi okokból) lásd a tavalyi Bilbao Chess Masters tornát 4 játékossal!

Egy másik érdekesség a tornával kapcsolatban a párhuzamosan zajló amatőr open, ahonnan a két első helyezett meghívást kap a következő évi C csoportba – tavaly Sjoerd Plukkel (2279) és Stefan Kuipers (2340) nyertek, idén pedig Jan Willem de Jong (2453) és Mark van der Werf (2406). Tehát egy erős amatőr játékosnak az utcáról besétálva esélye van erős nagymesterekkel játszani, sőt, akár a B és A csoportokba is feljuthat és játszhat akár a világbajnok ellen is. OK, őszintén szólva nem valószínű, hogy ez valaha is megtörténik, de mondjatok még egy lehetőséget, hogy egy amatőr komoly partit játsszon egy szuper GM ellen! Nincs másik! Vannak egyéb érdekes – mondjuk úgy liberális – szabályok amelyek hozzájárulnak a kellemes baráti légkörhöz. Például a játékosokat kedvesen megkérik (!), hogy ne játsszanak rövid döntetleneket vagy késés esetén pontvesztés helyett 250 eurós büntetés van. Ez jobb a nézőknek, jobb a játékosoknak és működik is. A partik érdekesek voltak, a szervezés tökéletes és mindent összegezve úgy gondolom, hogy a Corus torna minden év legjobb sakkeseménye és a fantasztikus hangulat miatt, minden évben ellátogatok legalább egy hétvégére.Carlsen - Smeets Corus 2010

Az esemény magyar szempontból nem volt sikeres. Idén egyedül Lékó játszott, és az 50%-os teljesítményével belesimult a mezőnybe. Péter az utolsó parti után azt nyilatkozta, hogy most egy hosszabb pihenő következik, legközelebb a Chess Grand Prix utolsó állomásán játszik majd, amelynek pontos időpontja még nem ismert, de valószínűleg május környékén lesz, addig pedig Péter komoly felkészülést tervez, legfontosabb célja, hogy ismét a Top 10-be kerüljön és visszataláljon régi jó formájához. Ehhez sok sikert kívánunk neki!

Comments

  1. Gabornok, ezek voltak a szemelyes benyomasaim. 🙂
    Milyen reszletekre gondolsz? Hany sort ittam a barban?
    Ami esetleg meg erdekes lehet, hogy talalkoztam Sziva Erikaval, aki sokszoros holland bajnok volt miutan kikoltozott, ferjhez ment. Jelenleg nem jatszik, tanit es egy sakkboltja van Best-ben a nemet hatar kozeleben. Regi nagy rivalisa Peng Zhaoquin meg ott nyomult iden is a C csoportban (tegyuk hozza eleg katasztrofalis teljesitmenyt nyujtott)

  2. Például. 🙂
    Nos, hagyományos-konzervatív felfogású és stílusú beszámolókat írni szép, dícséretes dolog. L. nickáci-o’-rigó.
    A szubjektum néminemű betüremkelődésse az új idők szele. Gondolná ja kortárs emberfija.
    De már Ráskay Lea kódexmásoló is írt szolgálati közleményeket munka közben pl. igyen gyönge valék, stb.
    Félreértés ne essék nem kívánok Hunter S. Thomsoni tripekről olvni, de némi életszag-blogosítás nem árthat.
    Idvezz!

  3. Jajo ertem, de nem akartam nagyon elmenni sakkbulvar (van ilyen szo? 🙂 iranyba. De ha igeny van ra akkor tessek: itt egy kep a vonzo szaju Sonia Zepedarol:

    http://picasaweb.google.com/pein.milan/2010_01_15_16_Corus#5427858494938468930

    aki a nem kevesbe vonzo Lorena Zepeda huga:

    http://pinoychess.informe.com/gallery/824-5/Lorena+Zepeda.jpg

    aki pedig Van Wely baratnoje. Mind ott voltak Wijk Aan Zee-ben es jatszottak is amator csoportban (2000 koruli ELO ha jol emlekszem).

    Vagy peldaul Anish Giri egyutt ette a klasszikus Wijk Aan Zee borsolevest Van Kampennel, aki mellesleg nemreg jatszott parosmeccset Timman ellen (Timman nyert) es ott Giri volt a szekundansa. Szoval nagy cimborak es erdemes figyelni rajuk, ok az uj holland feltorekvo generacio.

    De megvan mar a jegyem Szofiaba, Topalov – Anandrol is szaftos beszamolo varhato majusban. 🙂

  4. Ez az! q8^) Thx!

    (Mongyuk nem is csodálnám, ha vanWely már egyszer sötéttel -kissé hazagondolva- kettős fianchettó-t rakna ki.. 🙂

    Téllen az ilyen egzotikás, soxínű, multivitaminos körítések jobban is kellenek, h vidámodjunk kissé..

  5. iLane! Biztos ismered a playchess-es tudósítási stílust, na azt kéne még picit tovább fejlesztgetni, talán-akár, h kicsit többet nyújcsá. Próbáld meg többféleképpenst, ‘aszt majd jól ráreagálunk! 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

79  −    =  71